AKARATUNK GYÓGYEREJE -- „Szemrevaló” életmódkönyv Eszterhai Katalintól

Az alcím: Gyógyító ételek, lélekvidító történetek, hasznos tanácsok, hogy szemünk és lelkünk újra ragyogjon. A jó borítófotó mindent elárul a szerző szándékáról. Azt, hogy óriási mesélőkedvvel írja le szembajának történetét és kutatásait, receptjeit az élet élvezetéhez a gyógyuláshoz vezető úton.

 

Itt tehát nem kimondott szakácskönyvről van szó, hanem szemet javító fűszerekről és gyümölcsökről - Eszterhai Katalin gyakorlatából, olykor egy-egy fűszeres recepttel. Bőven olvashatunk antik hagyományos és modern kutatások alapján bizonyítékot nyert egészséges ételekről és növényekről. Azok pedig mindannyiunk javát szolgálják. Idézetek az előszóból: „Mohón olvastam ókori kultúrák életfelfogásairól... kapaszkodtam a mai orvostudomány kínálta módszerekbe... csakhogy meggyógyuljak, hogy a szemem újra látó és ragyogó legyen... Hiszem, hogy a gyógyuláshoz több kell, mint lenyeljünk néhány pirulát... nem egyik napról a másikra következik be a csoda..."

 

A szeretet és a hit hegyeket képes megmozgatni.... az elmúlt két évben több, általam nem ismert zöldséget, gyümölcsöt, fűszert kipróbáltam. És ízlettek." A szerző megértette, milyen fontos a nyugodt alvás és az elegendő mennyiségű víz fogyasztása. Azután jöhet a mindennapi „alkímia" az ételben és az életben. „Testünk érzékelő receptorainak hetven százaléka a két szemünkben van..." - állapítja meg. A retinaműtét után sokat segítette a szerető család, az unokák, de főleg az élet- és szemléletmód váltás. Meg, hogy szeressünk főzni!

 

Külön fejezetet érdemel a testünk legalább hetven százalékát alkotó víz.  Az étkezési szertartásnak legyen fontos része akár fahéjjal és almával, akár mézzel és almaecettel tálalt víz. Éppúgy jó folyadék a tea is. Kapunk kamillatea receptet és történeteket. Minden hozzávaló kelléke az adalékok között az „egy adag szeretet".

 

Ismerkedés a fűszerekkel:

Először a sáfrány tulajdonságait sorolja fel: helyreállítja a harmóniát, oldja a feszültséget, segíti az emésztést. A rossz hangulat a méreganyagok felhalmozódására utal, a sáfrány segít ezektől megtisztulni  Készítsünk karfiolt feles borsóval, korianderrel, spenóttal ízesítve!

A krizantém virága Ázsiában a hosszú élet jelképe, nálunk az őszi kertek királynője. Megtudjuk, hogy a szédülés ellenszere, ezért készítsünk a virág leveleiből salátát fokhagymával, citrommal és kávéval.

A kínai csillagánizs (nem a japán!) a sárgarépaleves ízesítője lehet. Talán nem véletlen a népmesék csillagszemű hősének jelzője.

Az indiai mungóbab levese szünteti a vizenyőket. Főzhetjük spenóttal, indiai fűszerekkel, fokhagymával, paradicsommal.

A bazsalikom a legrégebbiek közül való illatos fűszernövény, amely „megnyitja a mennyország kapuit", egyébként tisztítja a látást. Érdekes recept a pasta pestóval a 133. oldalon.

A rozmaring a fiatalság forrása, gyógyír a szemnek. Finom rizottó készíthető belőle reszelt citromhéjjal.

A zsályát megmentőnek mondták a szerzetesek, mint az emésztőrendszer takarítóját, a gyulladások csökkentőjét. Most kipróbálható Saint-Germain gróf zsályás levese.

A petrezselyem zöldje biztosítja az egészséges életet és a friss leheletet. Krumplis, tejszínes, szerecsendiós krémlevesbe tehetjük a frissen vágott zöldet, de ne főzzük meg.

A gombák a legfontosabb fehérjeforrásaink, Egyiptomban és a görög kultúrákban istenek eledele volt.

Az ázsiai goji bogyó a boldogság gyümölcse, gátolja az.öregedést, ha levest vagy salátát készítünk belőle. (Nálunk nem gyakori, helyette az áfonya is megteszi - D. I.)

A fodros kelt az ókor híres szakácsa, Apicius írta le először, használata áldás az egészségre.

A dió a szerelem gyümölcse, a görög istenek kedvence, a mérgezések ellenszere. Finomság a süteményekbe és sok minden másba.

A ginzeng ember formájú gyökér, állítólag teliholdnál kell szedni, felhasználása a konyhában sokrétű.

A spenót a csodatévő erejéről nevezetes. A hagyományos módszert félretéve, kipróbálhatjuk dióbéllel, fokhagymával és sáfránnyal elkészíteni a recept szerint.  

A napraforgó a napsugár virága. Magja a fehérjék, vitaminok, ásványok tárháza, kincs a szemnek, benne van a ragyogás. Salátákba kiválóan alkalmas.

A fokhagyma ajurvédikus fűszer- és gyógynövény, létfontosságú alapanyag. Különleges recept a krumplipüré fokhagymával.

A vad feketeáfonya látásjavító, erő a szemnek, ha naponta fogyasztanánk. A mellékelt recept: grillezett garnélarák pikáns feketeáfonya szósszal.

A kurkuma a megújulást és a sebek gyógyulását elősegítő fűszer Indiából. A recept szerint a kókusztejben főtt rizst spárgával, fokhagymával, gyömbérrel és kurkumával érdemes elkészíteni. Rák ellen is hasznos.

A fekete szezámmag a hinduk fűszerként használt gyógyszere krónikus megbetegedések ellen. Fekete változata a hántolatlan szezámmag. A Föld alakját utánozza, ezért mágikus erővel bír a gyulladásokra. Már jóval időszámításunk előtt préseltek a magjából olajat. A recept ezúttal a tahini, azaz szezámkrém.

 

Eszterhai Katalin a könyvét ragyogó záró gondolatokkal fejezi be. Rajtunk múlik, hogy a sírást választjuk, vagy megtanulunk hinni a gyógyulásban. Neki kétéves munkával sikerült eredménnyel járnia. Erőt adtak hozzá a gyerekei, unokái és a szerencsés társválasztás. Mindenkinek szüksége van gyengédségre, örömre, hogy a gyógyulás óriáskereke megmozduljon - felfelé. A 309-311. oldalon az idézetek forrásait sorolja fel Hippokratésztől és Szent Ágostontól Magyar Elekig és a Bibliáig.

 

Külön kiemelendő a könyv tipográfiai munkája (Müller Péter), szép nyomdai kivitelezése, Lajtai György remek fotóinak beillesztése, Szabó Lea hibátlan szerkesztése és a szakmai lektor, dr. Pécsi Tibor értő közreműködése. Érdemes kézbe venni!

 

A szerző újságíró, televíziós riporter, producer, emberjogi aktivista. 1987-ben családjával elhagyta Magyarországot. Jelenleg Kanadában él. Könyve különlegesség a magyar piacon gyönyörű nyelvezete és okos mondanivalója miatt.

 

 

ESZTERHAI KATALIN:

AKARATUNK GYÓGYEREJE
EAN : 9789633578322
ISBN : 9633578322
Megjelenés : Alexandra Pécs, 2016.
Kötésmód : cérnafűzött kötött
Oldalszám : 312
Méret [mm] : 206 x 228 x 22

DOBI ILDIKÓ