Átadták a Budapesti Református Cigány Szakkollégiumot

Megnyílt a Budapesti Református Cigány Szakkollégium. Az ünnepélyes átadón Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára olvasta fel Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjét, majd átadta a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat legújabb intézményét, mely szakkollégiumként és kollégiumként is fogadja idén szeptembertől a diákokat. A református szakkollégium roma származású és/vagy hátrányos helyzetű, felsőoktatásban tanuló diákok számára biztosít kollégiumi elhelyezést, ösztöndíjat, önismereti, kulturális és szakmai programokat. Az átadó a megszokott szalagátvágástól eltérő, rendhagyó akcióval és programokkal is láthatóvá tette, hogy egy fiatalos és korszerű intézmény került fel a KRSZH és a budapesti szakkollégiumi hálózat térképére.

 

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat küldetése, hogy szakkollégiumi rendszerével a felsőoktatási képzés szakmai támogatása mellett segítse a cigány kultúra elmélyítését és egy sokoldalúan képzett, elkötelezett, cigány identitását vállaló keresztény értelmiség nevelését. A KRSZH szakkollégiumait a történelmi egyházak tartják fenn az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával.

Ebbe a szervezetbe illeszkedik a Budapesti Református Cigány Szakkollégium (RefoRom), ahova a szeptemberi tanévkezdésre 19 szakkollégiumi hallgató nyert felvételt, valamint a 13 szabad kollégiumi férőhely is gazdára talált. A kollégisták olyan roma származású és/vagy hátrányos helyzetű diákok, akik szeptembertől valamelyik fővárosi egyetemen vagy főiskolán kezdték meg vagy folytatják tanulmányaikat.

 

A RefoRom célja, hogy kollégiumi elhelyezéssel, ösztöndíjjal, nyelvoktatási lehetőséggel, önismereti, kulturális és szakmai programok biztosításával esélyt teremtsen a hátrányos helyzetű egyetemi hallgatóknak, hogy helyt álljanak a felsőoktatási versenyben, és kiemelkedő eredményekkel végezzék el tanulmányaikat.

 

 

Az intézmény szellemisége a közösségépítésen, közös tevékenységeken, együttalkotáson, együtt gondolkodáson alapul, mely egyúttal korszerű és fiatalos stílussal is párosul, ahogy az már a kétnapos, rendhagyó felvételi folyamat során, vagy a kollégiumi felvételit beharangozó slam-poetry videóban is megnyilvánult.   (https://www.youtube.com/watch?v=yG7D44wxVLc&feature=youtu.be)

 

Az ünnepélyes átadón, mely a VEKOP-7.4.1-16-2016-00002 projektnyitó rendezvénye, köszöntőt mondott még Dr. Szabó István, püspök, a Magyarországi Református Egyház lelkészi elnöke, Dr. Huszár Pál, főgondnok, a Magyarországi Református Egyház világi elnöke, valamint az esemény házigazdája, Káli-Horváth Kálmán, igazgató.

 

A hivatalos megszólalásokat a hagyományos protokolláris szalagátvágás helyett egy szelfi-készítés követte, amelyet a meghívottak közül először Balog Zoltán készített el. A fotók felkerültek a kollégium közösségi terének szelfi-falára, amelyen a továbbiakban a szakkollégisták és a meghívott oktatók mellett az intézményben megforduló prominens személyiségek fotói is gyűlnek majd, ezzel is erősítve a közösség és az együttgondolkodás érzését. A programot a Tudás6alom slammer csoport fellépése zárta, akik nemcsak az intézmény beharangozó videóját készítették, de már többször is bebizonyították, hogy hatékonyan tudják megszólítani a roma közösséget.