Kihirdették a „Víz összeköt” című nemzetközi fotó- és videópályázat eredményeit

A nemzetközi pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére a Capa Központban került sor október 15-én este, ahol a zsűritagok által kiválasztott legjobb 10-10 fotó- és videópályázat bemutatása mellett kihirdették a kategórianyerteseket is. A világ 40 országából induló pályázók, illetve a víz által inspirált művészeti alkotások iránt érdeklődők élő közvetítésen keresztül is követhették az eseményt.

 

A „Víz Összeköt" című nemzetközi fotó- és videópályázatot a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ hirdette meg a Budapest Víz Világtalálkozó 2016 kapcsán hazai és külföldi nevezők számára, együttműködve a Külgazdasági és Külügyminisztériummal és az Emberi Erőforrások Minisztériumával. A pályázaton fotók és videófilmek kategóriában lehetett nevezni 2000. után készített, minimum három, maximum hat képből álló sorozattal vagy maximum 90 másodperces videófilmmel.

 

A pályázat lezárásáig 1094 pályamű érkezett, amelyből 740 érvényes. Az érdeklődés nagyságát mutatja, hogy egy hónapon keresztül átlagosan óránként töltötték fel a világ 40 országából a fotográfusok pályaműveiket. Fotó kategóriában 701 pályamű, videó kategóriában pedig 39 pályaművet fogadtak be. A beérkezett alkotásokat Csizek Gabriella, a Mai Manó Ház művészeti főmunkatársa, Horváth Viktor rendező, Lonkai Gabriella, az Emberi Erőforrások Minisztériuma politikai tanácsadója, Kovalovszky Dániel fotográfus, valamint Szalontai Ábel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem DLA munkatársa, a Média Intézet igazgatója bírálta el.

 

„A víz a művészetek központi eleme, az élet forrása, amiből minden forma megszületik, és amibe minden visszatér. A víz egyesít és összeköt. A víz generációkon, nemzeteken és kultúrákon belül és között egyesíti az embereket: a víz az együttműködés forrása. Ezért is örülünk, hogy ilyen sok embert inspirált alkotásra a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 szlogenje. A Világtalálkozó azt kívánja elősegíteni, hogy globális konfliktusok és kockázatok helyett a víz az együttműködés, a béke és a fejlődés forrása legyen a világ minden fenntartható fejlődésben érdekelt országa számára" - mondta Joó István, a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 előkészítéséért és a Duna Régió Stratégia végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, aki személyesen is gratulált a jelenlévő pályázóknak.

 

 

A fotókategória nyertesei:

1.      helyezett: Tóth Tamás Richárd, Flood sorozat

2.      helyezett: Hasenfratz Ora, Turks&Caicos sorozat

3.      helyezett: Silvio Severino, Balaton sorozat

 

A videókategória nyertesei:

1.      helyezett: Valentin Voronov-Gvozdinsky, 80% című alkotása

2.      helyezett: Berki Viktória, Egy csepp című pályaműve

3.      helyezett: Filep Máté, Nem baj... című videófilm pályázata

 

A legjobb alkotások értékes nyereményekben részesültek, az egyes kategóriák első tíz helyezettjei pedig ősszel a Mai Manó Házban rendezett kiállításon mutatkoznak be a közönség előtt. A kiállítás megnyitójára 2016. október 19-én, 18.00-kor kerül sor.

 

A nyertes, illetve a kategóriák legjobb alkotásai itt megtekinthetőek: http://capacenter.hu/budapest-water-summit-2016-kapcsan-capa-kozpont-altal-kiirt-viz-osszekot-cimu-foto-es-videopalyazat-eredmenye/

A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 azt kívánja elősegíteni, hogy globális konfliktusok és kockázatok helyett a víz az együttműködés, a béke és a fejlődés forrása legyen a világ minden fenntartható fejlődésben érdekelt országa számára. Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével és Magyarország Kormánya által a Víz Világtanáccsal együttműködésben megrendezésre kerülő eseményre és a hozzá kapcsolódó tematikus fórumokra és Vízipari Szakkiállításra 2016. november 28. és 30. között kerül sor Budapesten, a Millenáris Parkban. 

A konferenciára meghívást kapnak a víz, a szanitáció és a fenntartható vízgazdálkodás témaköreivel foglalkozó ENSZ intézmények, illetve más szakmai nemzetközi intézmények, továbbá a politika, az üzleti és a tudományos élet szakmai képviselői. Az esemény stratégiai célja, hogy sikeresen összekapcsolja a politikai döntéshozatali folyamatokat a tőke, a tudás, a technológia által kínált megoldási lehetőségekkel és a kulcsszerepet játszó civilszférával. Az esemény további célja, hogy inspirálja a 2015-2030 közötti időszakra elfogadott fenntartható fejlesztési célok és a Párizsi Megállapodás vízgazdálkodási vonatkozásainak gyakorlati megvalósítását és segítse az ezekhez szükséges intézményrendszeri reformokat.