#InvestEU: EIF-UniCredit megállapodás 160 millió euró finanszírozásról innovatív kkv-k számára

Az Európai Beruházási Alap (EIF) és az UniCredit InnovFin kkv-garanciaszerződést írtak alá annak érdekében, hogy javítsák az innovatív kis- és közepes vállalatok (kkv-k) és a kisméretű, közepes tőkeerejű (small mid-cap) vállalkozások finanszírozáshoz való hozzáférését nyolc országban. A garanciakeret a Horizon 2020, az EU kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját meghatározó keretprogram és az európai beruházási terv alappillérét képező Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) támogatását élvezi.

A megállapodás lehetővé teszi az UniCredit számára, hogy bankjain keresztül további 160 millió euró értékű finanszírozást kínáljon az innovatív vállalkozások számára Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában és Szerbiában.

A Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában működő bankok az EIF által nyújtott és a Horizon 2020, az EU kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját meghatározó keretprogramja által ellenjegyzett garancia támogatását élvezik, míg Bulgáriában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Magyarországon és Romániában az európai beruházási terv keretében nyújtják a garanciát.

Jyrki Katainen, az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Ez a megállapodás remek hír az innovatív kisvállalkozások számára a nyolc érintett országban. A további 160 millió euró értékű finanszírozás, amely e megállapodás révén érhető majd el, bizonyítja, hogy a beruházási terv döntő szerepet játszik a Bizottság azon céljának megvalósításában, hogy megadja a kkv-k számára a munkahelyteremtést, az innovációt és a növekedést lehetővé tevő támogatást."

Az EIF vezérigazgatója, Pier Luigi Gilibert hozzátette: „Ez a több országra kiterjedő kkv-garanciaszerződés jelentős segítséget fog nyújtani a nyugat-balkáni és kelet-európai régiók országainak az innováció és a vállalkozói szellem előmozdításához. Meggyőződésem, hogy az UniCredit bankhálózata ebben a nyolc országban azokat a magas növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásokat célozza meg, amelyek képesek lesznek a kapott pluszforrásokat növekedésre és munkahelyteremtésre fordítani."

Carlo Vivaldi, az UniCredit CEE Division vezetője elmondta: „Erősen elkötelezettek vagyunk a közép- és kelet-európai (KKE) kkv-k támogatása iránt. Az új, több országot átfogó garanciakeretnek és kiterjedt hálózatunknak köszönhetően hozzájárulunk az innovatív kkv-k fejlődéséhez a különböző országokban, ahol ügyfeleink könnyebben juthatnak forráshoz és élvezhetik a kedvezőbb árazás előnyeit."

A megállapodás tükrözi az EU azon elkötelezettségét, hogy minél hamarabb olyan konkrét kezdeményezéseket indítson el, amelyek célja, hogy felgyorsítsák a hitelezést és olyan ügyletekhez nyújtson garanciát, amelyek képesek ösztönözni a munkahelyteremtést és a növekedést az EU-ban.

Az Európai Beruházási Alap (European Investment Fund - EIF) az Európai Beruházási Bank csoport tagja. Fő küldetése, hogy támogassa az európai mikro-, kis- és középvállalkozásokat (kkv-k) azáltal, hogy segíti forráshoz jutásukat. Az EIF kifejezetten ezt a piaci szegmenst megcélzó kockázati és növekedési tőke, garancia- és mikrofinanszírozási instrumentumokat alakít ki és fejleszt. E szerepében az EIF előmozdítja az EU célkitűzéseit, támogatva az innovációt, kutatást és fejlesztést, vállalkozói szellemet, növekedést és munkahelyteremtést. Az EIF-nek az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) keretében végzett tevékenységéről további információk itt érhetők el.