A Puli töretlenül folytatja útját a Hold felé

Öt csapat maradt talpon a Google Lunar XPRIZE végső (?) fázisában: a SpaceIL, Moon Express, Synergy Moon, Team Indus és a Hakuto csapatainak 2017. december 31-e előtt kell elindulniuk égi szomszédunkra. A Puli jelen állás szerint 2019-ben indulna a Holdra az Astrobotic Peregrine leszállóegységén.

Az XPRIZE Alapítvány kedden, január 24-én jelentette be, hogy a Google Lunar XPRIZE versenyében öt csapat maradt talpon. Az izraeli SpaceIL, az amerikai Moon Express, a nemzetközi Synergy Moon, az indiai Team Indus és a japán Hakuto  küzdhet a 20 millió dolláros fődíjért. Egyúttal odaítélték az 1 millió dollárral jutalmazott ún. "Diversity Prize"-t is: a tavaly december 31-i határidő előtt még versenyben lévő 16 csapat, köztük a Puli, egyenlően részesült a díjból. Chanda Gonzales-Mowrer, a GLXP menedzsere megjegyezte: "Az XPRIZE és a Google mély tisztelettel hajol meg valamennyi csapat ismeretterjesztő tevékenysége előtt. ... A csapatok midegyike nagyszerűen demonstrálta, hogy nem kell kormányzati szuperhatalomnak lenni ahhoz, hogy megvalósítson egy holdi küldetést; egyúttal széles körben inspirálták a nagyközönséget, hogy érdemes a matematikát, a műszaki és természettudományokat művelni."

 

A Puli büszke elért eredményeire és a díjra, és továbbra is minden erejével folytatja országjárását és tudományos-ismeretterjesztő tevékenységét is; az érdeklődők legközelebb Debrecenben, a Science No Fiction Tudományfesztiválon találkozhatnak vele február 4-én és 5-én.

 

A Puli, annak ellenére, hogy már nem vesz részt a GLXP-ben, töretlenül folytatja programját. "Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy hat éven át részt vehettünk a világ legizgalmasabb technológiai versenyében. Gratulálunk a SpaceIL, Moon Express, Synergy Moon, Team Indus és Hakuto csapatainak, és sok sikert kívánunk mindannyiuknak a GLXP következő fázisához. Természetesen mi is jobban örültünk volna, ha  versenyben maradunk, de a szoros határidőt sem partnerünk, az Astrobotic, sem mi nem láttuk teljesíthetőnek. Ezért nem is adott be indítási szerződést az Astrobotic, és így mi sem."- mondta el Dr. Pacher Tibor csapatvezető. "Ebben nem vagyunk egyedül: az Audi támogatását élvező Part Time Scientist vezetője, Robert Böhme is azt tartja, túlságosan kockázatos rohamtempóra kapcsolni, hogy 2018 közepére tervezett indulásukat előrehozzák. Szeretném azt is hangsúlyozni, hogy a Google Lunar XPRIZE egy nagyszerű dolog: a verseny, függetlenül attól, hogy lesz-e hivatalos nyertes (akár még egy esetleges hosszabbítás után), pontosan azt érte el, amire létrehozták: hatékony katalizátorként működik egy új piac létrehozásában." - tette hozzá Pacher.

 

John Thornton, az Astrobotic vezetője már korábban megfogalmazta kritikáját a GLXP szorosnak tartott határidejére vonatkozóan: "Sok csapat számára az indítási szerződés biztosítása egy életben maradási kísérlet. A túl korai indítási dátum a csapatokat veszélyes kockázatok vállalására kényszeríti. Vannak csapatok, amelyek azt ígérik, 2017-ben elindulnak, de még el sem kezdték megépíteni leszállóegységük repülési példányát. Vannak, akik vadonatúj rakétára fogadnak, amely még sohasem repült. Mások nagy haladásról számolnak be, hogy a címlapokra kerülhessenek. Megint mások sietősen dolgoznak szondájuk megépítésén, és remélik, hogy minden jól megy majd." - Thornton hozzátette: "Pittsburghi "rozsdaövezeti" cégként már indulásunkkor arra törekedtünk, hogy hosszú távon fenntartható üzleti modellt építsünk ki. Hisszük, hogy fontosabb ügyfeleink érdekeire fókuszálni, mint egy verseny irreális határidőinek megfelelni. Első küldetésünket 2019-ben kívánjuk megvalósítani, amikor mind ügyfeleink, mind pedig a mi technológiánk készen állnak majd."

 

A Puli teljes erővel dolgozik azon, hogy az Astrobotic első küldetésén - amelynek során anerikai, chilei és japán partnereivel együtt egy különlegesen izgalmas eseményt is terveznek a tudományos-műszaki célok megvalósítása mellett  - eljuttassa Magyarországot a Holdra.

 

 

Az igazi díjat a piac fogja odaítélni - Quo vadis GLXP?

 - http://pulispace.444.hu/2016/12/27/az-igazi-dijat-a-piac-fogja-odaitelni-quo-vadis-glxp

 

Kint és bent - Quo vadis, Puli?

- http://pulispace.444.hu/2016/12/30/kint-es-bent-quo-vadis-puli

 

Graudating from the Google Lunar XPRIZE

- www.spacenewsmag.com/commentary/graduating-from-the-google-lunar-x-prize/

 

Pulit a Holdra! - 6 és fél év a Google Lunar XPRIZE-ban

- http://sciencemeetup.444.hu/2017/01/26/pulit-a-holdra-6-es-fel-ev-a-google-lunar-xprize-ban