Pénteken startol a 2017-es Red Bull Air Race Abu-Dzabiban

Immáron tizedik alkalommal ad otthont a Red Bull Air Race szezonnyitó futamának az Egyesült Arab Emírségek sportfővárosa, Abu-Dzabi. A műrepülő világbajnokság történelmi, 75. „gyémánt" futamát most is a Perzsa-öböl felett rendezik, ahol a világ 14 legjobb pilótája száll versenybe a másodpercekért.

 

Február 10-11-én újra a lóerőké és a keroziné a főszerep Abu-Dzabiban, ahol immáron tizedik alkalommal startol a Red Bull Air Race világbajnokság mezőnye. A négy kontinensről, tíz országból érkező pilóták a világ legjobbjai, akik verseny közben gyakran elérik a 370 km/órás sebességet, miközben akár 10G-s terhelés is érheti őket, ahogy a 25 méteres pilonok között szlalomoznak.

 

Az idei legnagyobb ellenfél kétségtelenül Matthias Dolderer lesz, aki tavalyi diadalmenetét éppen Adu-Dzabiban kezdte egy dobogós helyezéssel, és a szezon alatt végig egyre jobban és jobban teljesített. Sőt, ő lett az első pilóta, aki a szezonzáró futam előtti versenyen bebiztosította karrierje első bajnoki címét. Vajon sikerül megismételni a tavalyi bravúrt és idén is ő állhat a dobogó legmagasabb fokára? A duplázás eddig egyetlen embernek, a legendás Paul Bonhomme-nak sikerült a Red Bull Air Race történetében. Egy biztos, konkurencia akad bőven, hiszen a mezőnyhöz idén két új Master Class pilóta, a francia Mikael Brageot és az első chilei versenyző, Cristian Bolton is csatlakozik. Emellett az utánpótlás osztály, a Challenger Cup is három új tehetséggel bővül.

 

"A csapatok nagyon elszántak, hiszen mindenkinél presztízskérdés, hogy a tíz éves versenysorozat 75. világbajnoki futamát megnyerjék" - mondta Erich Wolf, a Red Bull Air Race GmbH ügyvezetője. "Abu-Dzabi, a motorsportok és a magas színvonal mára egy fogalommá váltak, így tökéletesebb helyszínt nem is választhattunk volna a jubileumi futamnak".

 

A jegyek már kaphatóak a Red Bull Air Race Világbajnokság versenyeire, köztük a szezonnyitó Abu-Dzabi-i futamra is.

 

2017-es versenynaptár:

1. Egyesült Arab Emírségek, Abu-Dzabi                  (Február 10-11.)

2. San Diego, USA                                                    (Április 15-16.)

3. Csiba, Japán                                                          (Június 3-4.)

4. Budapest, Magyarország                                       (Július 1-2.)

5. Kazany, Oroszország                                            (Július 22-23.)

6. Európa (TBC)                                                        (Augusztus 12-13.)

7. Európa (TBC)                                                        (Szeptember 2-3.)

8. Indianapolis, Indiana, Egyesült Államok              (Október 14-15.)

 

www.redbullairrace.com

 

Lantai József