Az Európai Bizottság is elismeri a magyar állategészségügyi erőfeszítéseket

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kétoldalú tárgyalást folytatott a budapesti hivatalos látogatáson tartózkodó Vytenis Andriukaitis uniós egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztossal.

 

A földművelésügyi miniszter elmondta, hogy a jelenlegi madárinfluenza járvány minden eddiginél kiterjedtebb, a baromfiágazatot komoly károk érték. Az állattartók kártalanítása számottevő magyar költségvetési terhet jelent. Magyarország élni kíván az uniós jog szerint igénybe vehető támogatási lehetőségekkel, és számít arra, hogy EU költségvetési forrásból hozzájárulást kap a kártalanításhoz is. Andriukaitis biztos elégedetten nyilatkozott az európai és benne a magyar állategészségügyi intézkedésekről és reményét fejezte ki, hogy a jövőben is ilyen hatékonysággal leszünk képesek megfékezni a járványokat. Emellett jelezte, hogy a pénzügyi támogatások terén, a korábbi gyakorlatnak megfelelően számítani lehet a Bizottság segítségére.

 

A biztos fokozott készültséget tart szükségesnek a szarvasmarhákat sújtó bőrcsomósodáskór elleni küzdelemben. Fazekas Sándor jelezte, hogy Magyarország felkészült mind a környező országok oltóanyaggal való megsegítésére, mind a szükség szerinti hazai vakcinázásra. Vytenis Andriukatis üdvözölte a magyar előkészületeket, és jelezte, hogy a betegség kapcsán magas szintű egyeztetéseket tartanak szükségesnek a jövőben is.

 

Vytenis Andriukaitis az érintett EU tagállamok hatékony, közös fellépését sürgette az Ukrajnában terjedő afrikai sertéspestis elleni intézkedések terén. A magyar miniszter elmondta, hogy Magyarország az eddigi óvintézkedéseken túl továbbiakat is bevezetett annak érdekében, hogy megakadályozzuk a betegség átterjedését.

 

A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem kiemelten fontos kérdés. Ehhez többek között szemléletformálásra, valamint az ágazati szereplőkkel való szoros együttműködésre van szükség. Fontos továbbá az élelmiszeradományozás és az állati takarmányozásban való hasznosítás feltételeinek könnyítése.

 

A Bizottság és Magyarország változatlanul kiállnak a genetikailag módosított élelmiszerek és takarmányok nemzeti tiltását lehetővé tevő új uniós jogszabály elfogadása mellett.  Fazekas Sándor kifejtette, hogy ebben a tárgykörben is fontos a tagállami önrendelkezési jog biztosítása.