Pastorale

2017-ben második éve ad otthont a Pastorale című különleges összművészeti sorozatnak a Magyar Művészeti Akadémia székháza, a Pesti Vigadó díszterme. Az idén éppen 20 esztendős sorozat 1997 óta közel 220 nagy sikerű program során igyekezett kulcsot adni a közönségnek a művészetek csodavilágához.

 

A változatos, egyedi módon szerkesztett, magas színvonalú előadások - melyeket a művészekkel folytatott beszélgetések, valamint vetített képek is gazdagítanak - a kisiskolás gyerekektől a dédszülőkig minden korosztálynak maradandó élményt nyújtanak.

 

Solymosi- Tari Emőke zenetörténész, a sorozat szerkesztő-műsorvezetője, az MMA Művészetelméleti Tagozat vezetője, Dubrovay László zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, Záborszky Kálmán karmester, gordonkaművész, az MMA rendes tagja, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetője és Molnárné Szunyi Barbara, a Pesti Vigadó ügyvezető igazgatója sajtótájékoztató keretében ismertették a 2017. évi Pastorale bérletsorozat programját.

 

A sorozatban minden évben helyet kap egy zenés színházi program (opera), két tematikus koncert, valamint egy népzenei-néptánc program. A négy program február, március, április és május hónapban kerül bemutatásra, mindig két alkalommal: szombaton és vasárnap délután 16.00 órától.

 

A sorozat gazdái a Magyar Művészeti Akadémia tagjai:

Záborszky Kálmán karmester, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetője, Liszt-díjas, Érdemes művész, és Solymosi Tari Emőke Szabolcsi-díjas, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett zenetörténész, aki a sorozat szerkesztője és állandó műsorvezetője.

 

Az előadások egyik főszereplője a Magyar Örökség díjjal is kitüntetett Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar, amelyet a vezető karmester mellett Ménesi Gergely és Horváth Gábor vezényel. A programokon kiváló szólisták lépnek fel, a rendszeresen meghívottak közé tartoznak a nemzetközi hírű Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói és növendékei.

 

Koncertek:

 

2017. február 18. szombat 16.00

2017. február 19. vasárnap 16.00

Pimpinone - avagy vidám emlékezés a barokk leghíresebb német zeneszerzőjére

250 éve halt meg Georg Philipp Telemann

Főszerepben: Vecsey Gyula (bariton)

 

2017. március 18. szombat 16.00

2017. március 19. vasárnap 16.00

A menüettől a marosszéki táncokig - avagy barangolás a táncok birodalmában a barokktól

a XX. századig

Vendégek: a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói és növendékei

 

2017. április 8. szombat 16.00

2017. április 9. vasárnap 16.00

Csellóportré - avagy egy hangszer és ifjú mestere

Főszerepben: Devich Gergely (cselló)

 

2017. május 13. szombat 16.00

2017. május 14. vasárnap 16.00

Apáról fiúra - avagy három generáció muzsikál

Délszláv népzene és néptánc

Vendégek: a Vujicsics Együttes, a Söndörgő Együttes, a ViGaD Trió és a Taban Táncegyüttes

 

Az előadások helyszíne a Pesti Vigadó díszterme (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)

 

http://zugloifilharmonia.hu

 

Lantai József