Gyere ki a hóra! Pepsi Vloggerőpróba négy hazai YouTube-sztárral

Végéhez közeledik az ország első olyan online versenye, ahol 4 népszerű vlogger küzd egymással 8 héten keresztül, miközben fordulónként közel 1 millió néző követi kalandjaikat. Gyere ki a hóra! Pepsi Vloggerőpróba négy hazai YouTube-sztárral. Már-már a műfaji határokat súrolja a Pepsi legújabb, főként online futó kampánya, a Vloggerőpróba. Erről egyrészt a vloggerek gondoskodnak, akik mind a 4 erőpróbát a saját, tőlük megszokott stílusban végigvlogolják, másrészt pedig maga a műsor szerkezete is azt sugallja, hogy itt nem csupán egy félperces termékelhelyezésről lesz szó, mindez pedig egy igazi, izgalmas, vetélkedőszerű showműsorba lett belesűrítve.

 

A Vloggerőpróba tulajdonképpen a Pepsi, a döntés pillanatának szabadságát megragadni kívánó, téli kampányüzenetének („A tél egy pillanat. Hozd ki belőle a legtöbbet.") kifejtett magyarázata, mégpedig úgy, hogy az mindenki számára érdekessé és könnyen nézhetővé váljon.

 

Maguk a szereplők is különböző karakterek, akik más-más társaságot szólítanak meg videóikkal. Szilva beautyvlogger, akinek a neve megkerülhetetlen a műfajban, Unfield a szókimondó történeteivel hamar óriási népszerűségre tett szert, Goodlike pedig az elsők közt kezdett el gaming vloggal, azaz videójátékok tesztelésével karriert építeni. És akkor még nem is beszéltünk „I Have No Idea" Ábelről, aki pörgős stílusával és videós múltjával felrázza az egész társaságot, amit Buda Márton visszatérése koronáz meg a Pepsi Vloggerőpróba műsorvezetői szerepében.

 

„Szerintem a saját tartalmak gyártása mára elengedhetetlenné vált az olyan márkák számára, akik szeretnének mindenképpen a fiatalokhoz szólni. Viszont tapasztalataim szerint nem csak a fiatalok nyitottak például a vlogokra, illetve az egyéb, újszerű videós műfajokra. Be kell vallani, egyre kevesebben néznek TV-t a 30-as korosztályból is. A fő információforrás, ahol a hírek, legfrissebb információk össze vannak gyűjtve azok a közösségi oldalak. Itt csak a most számít, és az, hogy éppen, abban az apró pillanatban, mi tudja lekötni a figyelmedet akár egy percre is. Onnantól pedig már nyert ügyed van." - tette hozzá Buda Marci.

 

A Pepsi legújabb kampánya, a Vloggerőpróba keretein belül 4 hazai vlogger - név szerint Szilva, Unfield, Goodlike és I HaveNo Idea Hungary - különböző, a téli évszakhoz kapcsolódó feladatokat old meg 8 héten keresztül. A felhasználók hétről hétre követhették az eseményeket a Pepsi weboldalán, illetve YouTube-on, sőt, az egyes fordulók kimenteleit is megtippelhették. A legtöbb pontot összegyűjtő felhasználó pedig nem kevesebb, mint 1.000.000 forint készpénzt nyer a játék végén.

 

A Pepsi Vloggerőpróba sikere elsősorban a spontaneitásában rejlik, a vloggereknek ugyanis a pillanat hevében kell döntéseket hozniuk, és eszerint cselekedniük, ami rengeteg lehetséges forgatókönyvet szülhet. A szereplők egészen az erőpróba előtti percekig nem is tudják, hogy mire vállalkoznak, cserébe megvan a lehetőségük arra is, hogy ne vállalják be az adott feladatot. A szabad akarat tényezőjének, és a folyton formálódó tartalomnak köszönhetően a Vloggerőpróba egy félig reality, félig dokumentumfilm jellegű, és igencsak szórakoztató websorozattá tud válni.

 

Az influencer marketing, mint jelenség nem új keletű, viszont újabb és újabb tapasztalatokat szülhetnek az esetleges együttműködések. Míg egy hazai celeb esetében arról beszélünk, hogy „adja valamihez a nevét", addig a vloggereknél, YouTube-sztároknál ez igencsak máshogy néz ki.

„Ha felkérünk egy vloggert, hogy működjön együtt a márkánkkal, akkor nem csupán az arca lesz a kampánynak, hanem tényleges alakítója és szerkesztője is." - mondta Buzder-Lantos Nikoletta, a PepsiCo marketingvezetője.

 

Az influencer marketing egyik legfontosabb hozadéka, hogy feketén-fehéren láthatjuk, a videókat hányszor és hányan tekintették meg, kiknek tetszett, illetve kiknek és miért nem. A másik fontos elem pedig annak a ténye, hogy nem fogunk elbeszélni a célcsoportunk mellett, mivel minden vlogger egy szubkultúrának is nevezhető, hardcore videófogyasztó réteget fed le az online társadalomból. A Vloggerőpróbához is úgy lettek összeválogatva a szereplők, hogy minél nagyobb réteget szólítsunk meg: lifestyle, beauty, gaming közösségek, de maguknál a karaktereknél is más-más jegyek a hangsúlyosak: cuki, nagyszájú, rosszfiú vagy éppen tízezres fordulatszámon pörög és közben még vicces is tud lenni.

 

A vloggerek nemcsak a saját stílusjegyeiket beleszőve szerkesztik a kampány anyagait, de a saját, már kialakult közösséget magával rántó csatornájukon terjesztik is azt. Ezáltal az egész rendszer átláthatóvá válik, és sikerül vele minimalizálni is a kommunikációs defektusokat. Nagyjából odaadjuk a mikrofont nekik, és azt mondjuk „te jobban szót értesz velük, mondd el nekik inkább te", ezt viszont egyelőre még csak most kezdik sokan felismerni.

 

Ezzel nagyjából sikerül meglépni a szokványos productplacement fogalmi körét, ugyanis a Pepsi Vloggerőpróbában nem belekortyolnak egy dobozos kólába a vlogbejegyzésük alatt, hanem szervesen együtt élnek a márkával, és az általa közvetíteni kívánt üzenettel. Ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy kvázi nincs időkorlát. Míg a fiatalabb korosztályt egyre kevésbé tudja lekötni egy másfél-kétperces videó - sőt, ez az időlimit egyre csak szűkül -, addig szívesen megnéznek akár 15-20 perces vlogbejegyzéseket is kedvenc előadóikkal, ezáltal pedig van idő magyarázni, illetve bővebben kifejteni, elmagyarázni, hogy mit is szeretne közvetíteni felénk egy márka.

 

A koncepció kialakítását és teljes körű koordinációját az Adamsky Budapest végzi, a közösségi média felületeket a HPS Digital kezeli.A kampányt a PepsiCo részéről Buzder-Lantos Nikoletta marketingvezető irányítja, az operatív feladatokért pedig Brandt Ilona brand manager a felelős.

 

http://bit.ly/vloggerplaylist

 

Lantai József