Magyar kraft sör volt a legjobb a dublini nemzetközi sörversenyen

A magyarországi sörfőzdék tényleg odaértek a nemzetközi élvonalba, taroltak a neves nemzetközi sörversenyen, elhozták az abszolút első helyet, valamint számos érmet begyűjtöttek. Ez eddig még nem látott óriási eredmény!  

Rangos elismerést kapott számos hazai kisüzemi sör Írország legnagyobb kézműves sör fesztiválján, az Alltech Craft Brews and Food Fair-en. Ráadásul az egész rendezvény nagydíjas söre is magyar. Az évente Dublinben megrendezésre kerülő nagyszabású eseményt megelőzően egy 28 tagú nemzetközi zsűri végzi a beküldött sörök vakkóstolását. Az összesen mintegy 370, a világ számos tájáról érkezett nevezett sört 6 kategóriába osztották, a kategóriagyőztesek aranyérmet kaptak, majd az aranyérmesek közül került ki a verseny legjobbja, a nagydíjas sör.

 

Ebben az évben Dublin Craft Beer Cup 2017 nagydíjas nyertese a Horizont Saison Witbier lett. Ezek mellett a főzde további két ezüst és egy bronz éremmel is gazdagodott, amivel a legeredményesebb hazai induló lett. A február 23-án tartott díjkiosztón Horváth Péter, a dublini külgazdasági attasé is részt vett és elismerését fejezte ki a magyar kisüzemi sörök felé, valamint személyesen is gratulált a Horizont csapatának.

Rajtuk kívül még 9 sörfőzde kapott elismeréseket:

FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE (egy arany, egy ezüst), a Mad Scientist (két ezüst, három bronz), a HopTop Sörfőzde (egy ezüst és három bronz), a Synthesis Sörfőzde (egy ezüst, két bronz), a Hopfanatic sörfőzde (egy ezüst), a Mecénás sörfőzde (egy ezüst), a MONYO Sörfőzde (két bronz), Rothbeer sörfőzde (két bronz) és az Etyeki Sörmanufaktúra (két bronz).

 

Íme a Horizont, és nyertes sörei:

A Horizont egy új hullámos kisüzemi sörfőzde, ahol egy kis létszámú, fiatal, de annál elhivatottabb sörfőző csapat munkálkodik nap, mint nap. Alapító tagja az ún. kraft sör mozgalomnak, és a kőbányai Főzdeparkban található az üzemük. Csak magas minőségű alapanyagokból dolgoznak, söreik hosszas kísérletezés után érik el végső formájukat. Az összes Horizont sör szűretlen, pasztőrözetlen és semmilyen mesterséges adalékot vagy tartósítószert sem tartalmaz - ezeket ugyanis a sörfőzőmesterek már-már vallásos fanatizmussal kerülik.

Horizont Saison Witbier, aranyérmes
A díjnyertes főzet egy witbier alapokon nyugvó fúziós sör, amelyben különleges saison élesztő került felhasználásra. A főzet különlegességét tovább fokozza, hogy a sörfőzők korianderrel és citrushéjakkal (citrom, narancs, lime, grapefruit) is ízesítették. A végeredmény egy világos szalma színű, friss, illatos és fűszeres ízvilágú sör lett. Általában kevésbé közismert tény, hogy a búzasöröknek más fajtái is vannak, mint a hazánkban megszokott bajor weissbier. Az alternatívák közül viszont bizonyára a belga witbier a legismertebb példa. Az eltérő élesztőhasználat frissebb, vékonyabb, ropogósabb kortyokat biztosít, míg a malátaválasztás sápadt, szűretlenségében szinte fehér sört eredményez - innen ered a típus neve is. Az egyéni karaktert remekül kidomborítják a hozzáadott fűszerek is, mindenekelőtt a koriander és a különböző citrushéjak. Külön csavart ad a Horizont Saison Witbiernek, hogy egy különleges saison élesztővel készült.

Gentle Bastard IPA, ezüstérmes
Kiugróan selymes kortyérzet és intenzív, orrbaverős aromák jellemzik ezt az amerikai IPA-t. Ez a sör kettősségről és az új hullámról szól, ezt jól mutatja névválasztásunk is: a Gentle Bastard IPA egyrészt sejteti, hogy ebben a sörben van valami lágy és elegáns, másrészt jól kifejezi, hogy a komlózása rosszfiúsan karakteres. A telt, malátás test kicsit kekszes és nagyon selymes érzetéhez hozzájárul a maris otter maláta, a déligyümölcsös aromákat pedig a hidegkomlózás során is bőven adagolt amerikai komlók (amarillo, columbus, simcoe, mosaic) biztosítják.

 

Vanilla Milk Poner, ezüstérmes
Az összetett ízek létrejöttéhez hozzájárul a különböző sörstílusokon átívelő recept: a klasszikus porterek malátásságát a kolostori hagyományokból származó belga élesztővel és kandiscukorral formáltuk át. A domináns étcsokoládés, pörköltkávés aromákat egy nagy adag bourbon vanília színesíti, a selymes kortyérzetet pedig különlegesen hosszú erjesztési idő alkalmazásával biztosítottuk.

American Pale Ale, bronzérmes

Az American Pale Ale - ahogy a neve is sugallja - egy, az újvilág sörfőzői által megálmodott stílus. Könnyű, világos sör, akárcsak a klasszikus brit pale ale, de a sokkal aromásabb, intenzívebb, citrusosabb újvilági komlók révén mégis teljesen más. Sokan hívják az IPA light változatának, hiszen éppolyan komlóhangsúlyos stílus, csak sokkal könnyebben iható: session beer, ahogy az angol mondja. Receptünkben a méltán világhírű, karakteres illatbombát eredményező citra komlót használjuk.

 

https://www.facebook.com/HorizontSorok

http://www.horizontsorok.hu

http://www.alltechbrewsandfood.com

 

Lantai József