Budapesti Tavaszi Vásár

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) 2017. március 31. - április 30. között Budapesti Tavaszi Vásárt rendez a Vörösmarty téren. Sokéves tapasztalat, hogy a tavaszi és adventi vásár a turisták és a családok egyik kedvelt célpontja. A független látogatói felmérések szerint a budapesti adventi és a tavaszi vásár is az ötödik legjobb helyen végzett Európában.

A tavaszköszöntő forgatag idén is - már hagyományosan - színvonalas kulturális élménnyel szeretné gazdagítani látogatóit. A tradicionális és az újra gondolt, modernebb formába öntött ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design kiemelt helyet kapnak a vásáron. A helyi, válogatott alapanyagokból készült ízletes ételkülönlegességek, kézműves édességek, italok kiegészítik a hagyományos magyar vásári konyha választékát. Csaknem száz nívós népzenei, jazz, crossover, soul koncert, valamint bábszínház és zenés-táncos gyerekelőadás lesz a színpadon. A kézműves játszóház természetes anyagokból valódi mókával; a gyep és a homokozó játékkal és virágültetéssel, a hencsergő pihenési lehetőséggel várja a családokat. Hetente más-más tematikus program.

 

Budapest Főváros Önkormányzatának célja - és ebben segíti hivatalos turisztikai és kulturális cége a BFTK - hogy márkaépítő tevékenységével, az Európa legjobbjai között számon tartott adventi vásár látogatottságához - mely kiemelkedően magas: mintegy 800 ezer fő volt 2016-ban - hasonlóan népszerűvé tegye a tavaszi, húsvéti időszakban tartott rendezvényét is. A BFTK, mint a desztináció menedzseléséért felelős hivatalos stratégiai szervezet saját eszközeivel mindent megtesz ezért.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ kulturális vonzerőt teremt és tart fenn a
négyévszakos fesztiválok, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest Kortárs
Művészeti Fesztivál társszervezésével, csakúgy, mint a Vörösmarty téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi, valamint a Tavaszi Vásár rendezésével és népszerűsítésével.
Korunk turistái olyan célállomásokat választanak, ahol izgalmas a programkínálat. A Budapesti Tavaszi Fesztivál, valamint a vele egyidőben rendezett, a húsvét ünnepkör köré szervezett Budapesti Tavaszi Vásár egymást erősítve teszi még vonzóbbá Budapest desztinációt, erősíti a Budapest brandet. Ezek a hagyományos és mégis megújulni képes fesztiválok, melyeket garantáltan minden évben megrendeznek, a turisztikában is nagy jelentőséggel bírnak. Hatásuk az adott időszakban a kereskedelmi szálláshelyek forgalma és visszajelzései alapján is lemérhető.

 

Kulturális, kézműves, gasztro kínálat- magas minőségben
A kiváló minőség záloga, hogy már hagyományosan független szakmai zsűri választja ki azokat a magas minőségű termékeket, amelyeket bemutathatnak és árusíthatnak a rendezvényen, legyen szó akár kézműves termékekről, ajándéktárgyakról, akár trendi és kifinomult gasztronómiai különlegességekről.
83 kézműves kiállító és nyolc melegkonyhás szolgáltató vesz részt a vásári forgatagban.

 

A Magyar Kézműves Szövetség Nyitott Műhely programsorozata már évek óta sikeresen működik. A szövetség igyekszik életben tartani és mindenkinek megmutatni az ősi magyar mesterségeket. A hazai tárgyalkotó kultúra rendkívül gazdag és sokoldalú, de fontos azt is hangsúlyozni, hogy a kézműves mesterségek ennyire gazdag tárháza már csak hazánkban található meg ilyen szép számmal. Óriási feladat számunkra, hogy a következő generációkkal megismertessük ezeket a szebbnél szebb szakmákat, hogy ne haljanak ki teljesen. Ezért nagyon fontos célunk, hogy a fiatalokkal megszerettessük hivatásunkat - mondta Szabó Kata, a Magyar Kézműves Szövetség elnöke. Alkotóink között több mint húszféle tradicionális kézműves mesterség megtalálható. A hagyományokat, az ősi szakmákat és a kulturális értékeket megőrizve igyekszünk továbbgondolni, a mai megfelelően újragondolni tevékenységünket - tette hozzá az elnök. Szövetségünk elengedhetetlennek tartja, hogy a magyar szellemi tőkével, magyar nyersanyagból, magyar munkaerővel előállított értékek mindenki számára ismertek és elérhetőek legyenek.
A Nyitott Műhely programunkkal igyekszünk a vásárokon olyan értékteremtő programokat, bemutatókat szervezni, ahol valamennyi korosztály megismerheti az anyagok és a szakmák színes kavalkádját. Szívvel-lélekkel arra törekszünk, hogy kézműves kultúránkat, kiváló minőségű egyedi termékeinket minél szélesebb körben láthassák a hazánkba látogató külföldi turisták is. Öregbítve hírnevünket a nagyvilágban is - fejezte be gondolatait a szövetség elnöke.
A Vörösmarty téren itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, így küldetéstudattal, hitelességgel képviselik a kárpát-medencei gasztrokulturális értékeket, a húsvéti és pészah ünnepkör hagyományait.

Itt az érték szórakoztató, megfogható formában kerül a közönség elé
A Magyar Kézműves Szövetség nyitott műhely bemutatósorozatán bárki maga is textil- ékszer- vagy játékkészítővé válhat. Attrakció számba megy a fazekasok korongozása, ahol 15-20 cserepes és agyagműves formálja az anyagot egyszerre, mely rakuzás után edénnyé ég ki. Ebben a cserépedényben elismert vendéglátósok ínyencségeket főznek a közönséggel közösen, máskor gasztroblogger vezette élménykonyha bemutatók és kóstolók kényeztetik a gyomrokat, de széles ízelítő lesz böjti és húsvéti étkekből is.
Csaknem száz nívós népzenei, jazz, crossover, soul koncert, valamint bábszínház és zenés-táncos gyerekelőadás lesz a színpadon. A kézműves játszóház természetes anyagokból valódi mókával; a gyep a homokozó játékkal és virágültetéssel, a hencsergő pihenési lehetőséggel várja a családokat.

 

Kiemelt hétvégi programok:
Április 8-9.
- Textilkészítők, nemezesek bemutatkozása: dísz- és játékkészítés.
- Böjti ételek kóstolása: halak, zöldség- és kásaételek.
Április 15-17.
- Húsvéti készülődés: tojásfestés, mézeskalács-díszítés.
- Karcagi birkapörkölt főzés hagyományának bemutatása.
Április 22-23.
- Keramikusok hétvégéje: raku égetés, fazekas találkozó.
- Cserépedényben főzött ételek, sokác bab készítés.
Április 28-29.
- Ékszerművesek találkozója: ékszerkészítés különböző anyagokból.
- Adalékmentes, sajátmárkás sültkolbászok.

A 150 éves Főkert Zrt. ünnepel - cseresznyéskert a téren
Az 1867-ben alapított Fővárosi Kertészet 2017-ben ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. A FŐKERT15O jubileumi évet a FŐKERT Nonprofit Zrt. szeretné emlékezetessé tenni Budapest lakossága és a Fővárosba látogató turisták számára is. Gyepszőnyeget és cseresznyéskertet rendeznek be a vásárban, a tavaszi, húsvéti hangulatot erősítve.
A BUDAPEST betűkből álló installációt és szelfipontot - mely már most a turisták kedvencévé vált - is virágos növények díszítik.

Egy hétig Mongólia a vásár vendége - jurtaállítás, bemutatók, színpadi produkciók
Budapest Főváros önkormányzata, a BFTK és az ulánbátori városvezetés között született egyezség eredményeképpen Ulánbátor városa a Budapesti Tavaszi Vásár vendége lesz egy hétre. A Vörösmarty téren ebben az időszakban - 2017. április 23- 30. között - egy jurtát állítanak fel, ahol kiállítás, videóvetítéses prezentáció és Mongóliát bemutató további előadások várhatók. A színpadon mongol népi- és klasszikus zenei produkciókat terveznek a szervezők.

Budapesti Tavaszi Vásár
2017. március 31. - április 30-ig a Vörösmarty téren

 

www.budapestinfo.hu/hu/tavaszi-vasar

www.facebook.com/budapestspringfair

www.magyarkezmuvesszovetseg.hu

Lantai József