Gyerek-fejjel -- 5 dolog, amit megtanulhatunk a gyerekektől

Munka, háztartás, gyereknevelés... A mindennapok számtalan kihívást tartogatnak, mi pedig néha legszívesebben elbújnánk előlük a takarónk alá és elfelejtenénk a nehézségeket. Mennyivel könnyebb volt gyermekkorunkban, amikor nem ért minket ennyi stressz! Itt az ideje, hogy felnőtt fejjel tanuljunk a gyerekektől: a JimJam most elárult öt titkot, amiért megéri a fiatalabbak példáját követni.   

1.     Játék az élet

Távirányítós kisautók, élethű játékállatok és építő elemek - megannyi izgalmas dolog, amivel természetesen mi már felnőttként nem játszunk, de gyakran titokban megirigyeljük a fiatalabbakat. Felesleges tartani magunkat, hiszen egy közös játék mindannyiunk számára élvezetes lesz.  Csak vigyázzunk, mert sokszor nincs megállás: a kezdeti társasjáték csatát vad autóversenyek követik, és a végén a gyerekek fognak könyörögni, hogy adjuk vissza nekik a kedvenc játékukat... 

https://media.giphy.com/media/5KX9jiNXkb3xK/giphy.gif

 

2.     Vállaljuk önmagunkat!

Mindannyiunk szekrényében ott van az a titkos, extrém kinézetű ruhadarab, amit annak idején lelkesen vettünk meg, de azóta sem mertük nyilvánosan bevállalni. Bezzeg az apróságokat nem zavarják ezek a félelmek: akár jelmezben is elmennek óvodába, iskolában, ha az tetszik nekik éppen. Vegyünk példát róluk - persze azért ne pizsamában - de vállaljuk be azt, ami tetszik nekünk! Higgyük el, utána (önmagunkként) sokkal jobban fogjuk érezni magunkat a saját bőrünkben.

https://media.giphy.com/media/3mq6k5fqe5g8o/giphy.gif

 

3.     Felfedezhetünk egy vadonatúj világot!

Mi fán terem Ariana Grande és ehető vajon a PweDiePie?  Mi is elszörnyedünk, amikor a gyerekek az LGT-t egy rappernek gondolják, de mit tudunk mi a kedvenceikről? Elsőként akármennyire is újnak, idegennek és kiforratlannak tűnik minden, ami az utánunk jövő generációban születetett, be kell látnunk: számtalan izgalmas élménnyel gazdagodhatunk, ha félretesszük az előítéleteinket és megismerjük a bálványaikat. Ráadásul utána a közös rajongás még közelebb hozz minket. 

https://media.giphy.com/media/3owzVRyoQJzVphkZkA/giphy.gif

 

4.     Nem kell mindig akció

Felnőttként elvárt, hogy rendkívül kifinomult, tanulságos vagy humoros filmeket nézzünk - de valljuk be, néha bármelyik Oscar-díjas filmnél jobban élvezzük, ha kicsit a gyermekeink társaságában átélhetjük a mesék varázslatos világát. Elő a popcornnal, és tegyük félre az unalomig ismételt akciófilmeket! Ha fiatalok és idősebbek számára egyaránt izgalmas kikapcsolódásra vágyunk, javasoljuk a Dot.-ot, ami a New York Times bestseller írója, Randi Zuckerberg regénye alapján készült.

https://media.giphy.com/media/4fqLiUhKpz6ow/giphy.gif

 

5.     Kaland minden perc

Imádjuk az élményekkel teli programokat, de felnőttként sokszor inkább a háttérben maradunk. Gyerekkel kikapcsolódni ezért is nagy élmény: menjünk játszóházba, állatkertbe vagy szabadidőparkban, bűntudat nélkül vehetünk részt velük minden programon. Persze a vége az, hogy szegény csemete unottan próbál minket elhúzni a medveketrec mellől, miközben mi megállás nélkül szuggeráljuk az ébredező macit. Utána pedig csodálkozunk, hogy a játszóházba miért nem akar velünk menni...

https://media.giphy.com/media/c2ALUTZJNBkYw/giphy.gif

 

Ha még több mesebeli kalandokra vágyuk, kövessük a JimJam-en a Dot. maratont minden hétvégén 10:00 és 11:00 között. Randi Zuckerberg bájos történetei az egész családot megnevettetik, ahogy az életvidám, technológiai zseni kislány mindennapos kalandjait követhetjük nyomon.