Alsó-Ausztria: startol a bringa-szezon, új élmények vizek és ízek mentén

Új útvonalak és ajánlatok, új célközönség: Alsó-Ausztriában számos új projekt lendíti fel az idei kerékpáros turizmust. A régió által kínált sokszínű lehetőségekbe egy kizárólag erre az aktív pihenési formára létrehozott, magyar nyelvű honlap nyújt átfogó betekintést. (lásd: http://www.also-ausztria.info/kerekparozas) Közép-Európában nincs még egy olyan ország, amelyik olyan széleskörű ajánlatokkal várná a bringásokat, mint Alsó-Ausztria.

 

Most érdemes próbára tenni a szerencsét is, 2 fős hétvégét lehet nyerni az Ybbstal-kerékpárúton.

http://www.also-ausztria.info/nyeremenyjatek

4200 km hosszú kerékpárút hálózat, nyolc top-útvonal - http://www.also-ausztria.info/top-kerekparutak - példaértékű infrastruktúrával, csillagtúrák - http://www.also-ausztria.info/kerekparos-csillagturak - az egyes régiókban, újonnan kialakított kerékpárutak: Alsó-Ausztriában már korán felismerték a kerékpáros turizmus fontosságát, így fejlesztésére nem véletlenül, nagy hangsúlyt fektetnek. A kerékpározás ma már az alsó-ausztriai turizmus egyik alappillére.

 

Új útvonalak a kényelmes bringázáshoz

Alsó-Ausztria leginkább a kényelmes tempóban tekerőknek kedvez. Az útvonalak nagy része folyók, vagy egykori vasútvonalak mentén halad, megerőltető emelkedők nélkül. Idén három új bringaút is ki lett alakítva, ezek a Bécsi Erdő-, az ybbstali- és a Thaya kör-útvonalak. A Bécsi Erdő körúton Bécs környéke fedezhető fel kényelmesen, két keréken. A 215 km-es útvonal sokrétű tájakon át vezet a Duna, a Traisen, a Gölsen, ill. a Triesting folyók mentén, míg végül a bécsújhelyi csatorna partján folytatódik. Bárhol megkezdhető az út, lehet tekerni csak egyes etapokat, vagy részt lehet venni egy öt napos túrán.

Az Ybbstali-kerékpárút központi szakaszának befejezése még folyamatban Waidhofen an der Ybbs és Lunz am See között, amely az egykori Ybbstalbahn nevű vasútútvonal mentén halad. A felavatás előtt álló szakasz a biztonságot, az útvezetést és a tájrendezést tekintve még Ausztriában is példaértékű. A Lunz és St. Georgen am Reith közötti szakaszt már most ki lehet próbálni. A Lunz és Waidhofen közötti teljes útvonalat (55 km) június 17-én nyitják meg „szánj időt magadra" mottóval.

Szintén röviddel az átadás előtt áll a 111 km-es Thayakör-útvonal, amelyik javarészt a Waidhofen és Slavonice, valamint a Göpfritz és Raabs közötti egykori vasútvonal mentén halad. A szakaszokat gyér forgalmú utak kötik össze egymással, amelyeken részben két top-kerékpárút is áthalad: az EuroVelo 13 (Iron Curtain Trail - Vasfüggöny útvonal) és a Kamp-Thaya-March-kerékpárút. Ez utóbbi az elmúlt években teljes körű megújításon esett át. Az útvonalat újra aszfaltozták, minden lehetséges veszélyforrást eltávolítottak és optimalizálták az útbaigazító táblákat, így rendkívül felhasználóbarát lett a túraút.

 

Top-kerékpárutak

Alsó-Ausztriában összesen nyolc top-kerékpárút található, amelyek kitáblázottsága tökéletes, illetve amelyek mentén számos minősített bringabarát szolgáltatást, sűrű vasúthálózatot, számtalan vendéglőt és hagyományos borozót, ún. heuriger található. A színvonalat tovább emeli a nagyszámú e-bike töltő- és szervizállomás is, amelyek szintén hozzájárulnak a kényelmes tekeréshez. Az évi 680.000 kerékpárost számláló Duna-kerékpárút továbbra is a legnépszerűbb útvonal, a maga 270 km-res, alsó-ausztriai szakaszával, és nemcsak az osztrák látogatók körében népszerű, hanem a német kerékpár klub is a legkedveltebb külföldi útvonalnak minősítette.

 

Alsó-Ausztria nyolc top-kerékpárútja összefoglalva:

- Dunai kerékpárút (EuroVelo 6) - 272 km

- Traisental kerékpáros útvonal - 111 km

- EuroVelo 9 (Bécs-Breslav-szakasz Bécstől északra, Thermen kerékpárút Bécstől délre)

  212 km

- Triestingau kerékpárút - ca. 30 km

- Kamp-Thaya-March kerékpárút - 445 km

- Iron Curtain Trail (EuroVelo 13) - ca. 400 km

- Piestingtal kerékpáros útvonal - 38 km

- Triesting-Gölsental kerékpárút - 62 km

 

Csillagtúrák, e-bike

Alsó-Ausztria idén különös hangsúlyt fektet az úgynevezett „csillagtúrákra" amelyek során egy kiindulópontból akár többnapos kirándulás is szervezhető; és mindez könnyedén, kevés csomaggal. A változatos útvonalak mentén különböző élményeket kínáló régiókat lehet felfedezni: Marbachban a Duna mentén lehet tekerni, Retz környékén bort lehet kóstolni, Gmündnél lápos és erdős területek is várják a turistákat, Badenben a Bécsi Erdő kulturális öröksége vár felfedezésre, míg a Púpos világ (Bucklige Welt) lankáit e-bike segítségével lehet meghódítani. A Púpos világ régióban e-bike kölcsönzőket építettek ki, ahol 140 km-en nemcsak jól kitáblázott útvonalak várják az odalátogatókat, hanem akkumulátortöltő- és, szervizállomások illetve számos étterem is. E-bike kölcsönzők és töltőállomásokat egyébként a Dunai és a Traisental kerékpárúton, valamint az Yppstali Alpok mountainbike útvonalain is elérhetők.

 

Mindenkinek jobbnál-jobb ajánlatok

Aki hosszabb-rövidebb bringa túrát szeretne, jobbnál-jobb ajánlatok közül válogathat, mint például:

- 3 napos mostvierteli kerékpáros körút

  az Ybbs és Erlauf folyók, valamint a lunzi-tó érintésével - 99EU/Fő;

- Kerekezzük körbe Bécset!

  4 éjszaka reggelivel a Bécsi Erdő kerékpáros körtúra útvonalán - 159EU/Fő;

- Duna- menti kerekezés, Wachau

  4 éjszaka, kerékpárkölcsönzés 3 napra, hajóúttal, 324EU/Fő.

http://www.also-ausztria.info/kerekparos-ajanlatok

 

http://www.also-ausztria.info/kerekparozas

 

Lantai József