Euromelanoma kampány: „Csak egy bőröd van”

Az Euromelanoma kampány keretében 33 országban ingyenes anyajegyszűrés és fényvédelmi tanácsadás lesz május 8-12. között, melyhez a PTE Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika is csatlakozott. Az érdeklődők ingyenes anyajegyszűrésre a www.euromelanoma2017.hu weboldalon tudnak időpontot foglalni.

 

Az európai lakosság csupán 14%-a tartja be a fényvédelmi szabályokat annak ellenére, hogy 91% ismeri a lehetséges veszélyeket.

 

Az Euromelanoma, mely a kontinens vezető bőrrák megelőzésére létrejött szervezete, széleskörű kampányt indított a populáció fényvédelmi szokásainak javítása céljából. A „Csak egy bőröd van" című kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a napsugárzás lehetséges veszélyeire és tudatosítsa, hogy mit tehetünk bőrük megóvása érdekében.

 

A 2017-es Euromelanoma kampány a La Roche-Posay és IPSOS által, 13 500 európai lakoson végzett tanulmányon alapul. Ez a kutatás kimutatta, hogy az emberek mindössze 14%-a védi magát a napsugárzástól annak ellenére, hogy 91%-uk tisztában van az UV sugárzás lehetséges veszélyeivel.

 

„Azt szeretnénk, hogy mindenki úgy tekintsen bőrére, mint a legértékesebb öltözékére és megfelelően védje az élete során. A bőrünket érő napsugárzás és a fényvédelmi viselkedésünk hatása összeadódik életünk során és örökre nyomot hagy bőrünkön"- mondta Veronique del Marmol professzor, az Euromelanoma elnöke.

 

Az Euromelanoma magas faktorszámú fényvédő, UV szűrős napszemüveg, sapka vagy kalap és hosszú ujjú ruházat viselését javasolja, illetve lehetőség szerint az árnyékban maradást.

A tanulmány érdekes adatokat szolgáltatott azokról, akik „mindig vagy gyakran" óvják bőrüket a fénytől. Fényvédő készítményt 59%-uk használ a napnak kitett bőrterületekre, 57%-uk az arcára. 59% visel UV szűrős napszemüveget, 52% próbál árnyékban maradni, 38% visel sapkát vagy kalapot és csak 19% visel hosszú ujjú vagy egyéb védőruházatot.

 

„A kampány témája évről évre változik, de egyik állandó üzenete, hogy a bőrrák gyógyítható, ha időben felismerik. Amennyiben a bőrrák bármilyen figyelmeztető jelét észleled vagy ha nyugtalanít egy bőrelváltozás, sürgősen keress fel egy bőrgyógyászt"- tette hozzá del Marmol professzor.

 

Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatásért felelős Nemzetközi Ügynöksége évente 3,5 millió fölé becsüli a rosszindulatú daganatos esetek számát Európában. A bőrrák messze a leggyakoribb daganat és előfordulása gyorsabban nő, mint bármely más ráktípusé.

 

Az Euromelanoma kampány keretében 33 országban ingyenes anyajegyszűrés és fényvédelmi tanácsadás lesz, melyet plakátok és brosúrák fognak népszerűsíteni.

Látogass el a www.euromelanoma.org/hungary weboldalra, ahol megtanulhatod felismerni a bőrrákra utaló jeleket és letöltheted az ingyenes önvizsgálati útmutatót.

 

A kutatásról

A La Roche-Posay és az IPSOS 13 561 embert kérdezett meg, 15-65 éves korig, 17 európai országban 2014 december és 2015 január között.

 

Az Euromelanomáról

Az Euromelanoma szervezet célja, hogy felhívja a figyelmet a bőrrák megelőzési lehetőségeire és a korai diagnózis fontosságára. Az Euromelanoma lelkét a bőrgyógyászok alkotják, akik a kampányban önkéntesen vesznek részt. A kampány célcsoportjai a lakosság, a tudományos közösség és az európai valamint nemzeti jogalkotók.

A lakosság számára az Euromelanoma weboldal (amit már több mint 1 millió ember meglátogatott) és az évente megszervezett figyelemfelhívó kampány ad lehetőséget arra, hogy ismereteket szerezzen a bőrrák típusairól, a megelőzés lehetőségeiről és a korai felismerés fontosságáról. Az ingyenes anyajegyszűrés évente kerül megszervezésre az „Euromelanoma hét" keretén belül. Európában eddig 450 000 ember vett részt a kampányban ingyenes anyajegyszűrésen.

A bőrgyógyászokat és az egészségügy egyéb területein dolgozókat tudományos publikációkkal tájékoztatják a bőrrákkal és a fényvédelemmel kapcsolatos legújabb ismeretekről. A döntéshozókat is rendszeresen informálják a bőrrák jelentőségéről, kiemelve az időben történő felismerés fontosságát.

 

Az Euromelanomát 1999-ben 6 belga bőrgyógyász alapította, ismertsége a kontinensen rohamosan nőtt és jelenleg 33 ország vesz részt az aktivitásban.

A kampány támogatója a La Roche-Posay, de teljes tartalmát kizárólagosan az Euromelanoma állítja elő.

 

www.euromelanoma.org/hungary

www.euromelanoma2017.hu

http://www.larocheposay.hu

 

Lantai József