Kézhigiénés világnap, május 5.

A kézhigiénés világnap, május 5. alkalmából a WHO által kidolgozott 5 kézhigiénés momentum utolsó lépésére hívja fel a figyelmet az SCA márkája, a Tork. Az ötödik momentum alapján a betegek kórházi környezetében lévő tárgyak, textíliák érintése utáni kézfertőtlenítésre nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a beteg környezetével érintkezőknek. A cég közreműködésével készített kutatás szerint az egészségügyi dolgozók 60%-a gondolja úgy, hogy hosszú távon elsősorban az kézfertőtlenítő adagolók kihelyezése járul hozzá ahhoz, hogy jobban betartsák a kézhigiénés alapelveket.

 

Az egészségügyi dolgozók 40 százaléka kihagyja a kézfertőtlenítés egy fontos fázisát.

A kézhigiéné egészségügyi környezetekben való fontosságának tudatosítása érdekében a vezető higiénés és egészségügyi vállalat, az SCA a RISE-zal (Svédországi Kutatóintézetek) közösen a betegek környezetében talált baktériumok előfordulásának gyakoriságát vizsgálta. A kutatás szerint a betegek környezetében előforduló textíliákon és felületeken lévő kórokozók az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések esetleges forrásai lehetnek. A kutatásban az SCA kutatói, egészségügyi intézmények, valamint kutatóintézetek vettek részt a Vinnova nevű svéd kormányhivatal támogatásával.

 

A betegeket körülvevő tárgyak megérintése utáni kézfertőtlenítés sem hagyható ki.

DNS-mintavétel használatával a kutatók a beteg közvetlen környezetében, a textíliákon, például a takarófüggönyön, az újszülöttek inkubátoraiban lévő ágyneműn, a betegek ágyán lévő védőkorlátokon, padlón, kórtermekben, a WC-ken és zuhanyzókon lévő felületeken talált baktériumokat vizsgálták. A vizsgálat kimutatta, hogy a felületeken potenciálisan fertőzéshez vezető kórokozók is voltak, ezért kiemelten fontos az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kézhigiénés momentumának ötödik lépése, mely a beteg környezetének érintése utáni megfelelő kézhigiéniára hívja fel a figyelmet. Az American Journal of Infection Control című folyóirat szerint sajnálatos módon azonban az egészségügyi ellátási környezetekben a kézhigiénés megfelelés általában az ötödik momentum esetében a legalacsonyabb.  Az egészségügyi dolgozók csupán 60%-a ismeri el és tartja be egyértelműen ezt a lépést, holott a felületekkel való érintkezés utáni megfelelő kézhigiénia segíthet a keresztfertőzések megelőzésében és csökkentheti az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések számát is.

 

Az egészségügyi dolgozók szerint a kézfertőtlenítő adagolók elhelyezése is kulcsfontosságú. Egy a Tork  által támogatott, 16 kórházban két éven keresztül végzett korábbi kutatásban az egészségügyi dolgozók 60%-a gondolta úgy, hogy hosszú távon elsősorban az adagolók kihelyezése járul hozzá a nagyobb fokú megfeleléshez.

 

„A kutatásunk kimutatta, hogy a kézhigiénés momentumokat az egészségügyi dolgozó szemszögéből is meg kell vizsgálni, és az öt momentumnak való megfelelést a lehető legkönnyebbé kell tenni, beleértve az adagolók logikus elhelyezését és egyszerű hozzáférhetőségét, ami apróságnak tűnhet, mégis nagy hatása van" - mondta Carolyn Berland, az SCA vezető R&D kutatója.

 

A Tork az egészségügyi dolgozók által gyakran végzett kézhigiéniás mozdulatok jelentőségére tekintettel a fertőtlenítőket és szappanokat úgy alakította ki, hogy a lehető leggyengédebbek ám leghatékonyabbak és leggyorsabban használhatóak legyenek.

Az előírásoknak való megfelelés előmozdítása és a fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében a Tork az alábbi lépéseket javasolja:

 

  • Biztosítsanak egyértelmű, részletes leírásokat a betegek környezetének takarításához
  • A forgalmas helyekre helyezzenek ki kézfertőtlenítő adagolókat
  • Tisztítsák gyakran a betegek által használt textíliákat és gondolják át, hogy mely esetekben

  lehetnek hasznosak az eldobható textíliák

  • A Tork egészségügyi szegmens igényeire szabott javaslatai az alábbi weboldalon találhatók:

  http://www.tork.hu/javaslataink/szegmensek/healthcare

  • A WHO kézhigiénés világnapjára vonatkozó kampány általános weboldala:

  http://www.who.int/gpsc/5may

 

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések számát csökkentő módszerek megismerése érdekében az SCA volt az egyik fő támogatója a Vinnova kétéves kutatásának, amely számos partnert foglalt magában, többek között kórházakat, kutatóintézeteket és magánvállalatokat. Az SCA több mint 2 000 órát fektetett abba, hogy segítse a projekt sikerét.

Az Agrifood and Bioscience a RISE (Svédországi Kutatóintézetek) részét képező osztály. Az osztályon körülbelül 130-an dolgoznak, és az élelmiszerlánc egészén keresztül, az elsődleges mezőgazdasági termeléstől kezdve a feldolgozóiparon és kiskereskedelmen át egészen a fogyasztói szintig végeznek kutatásokat és fejlesztéseket. Újgenerációs technológiákat fejlesztenek és alkalmaznak az elsődleges termelés és az élelmiszergyártás terén, és a biztonságos, egészséges és fenntartható élelmiszerek fejlesztésén dolgoznak. A svéd állam tulajdonában lévő, és összesen 2200 munkavállalót foglalkoztató RISE a korábbi Innventia, SP és a svéd ICT intézeteket foglalja magában. 

www.ri.se

A kézhigiénés világnap az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kampánya, amely minden év május 5-én kerül megrendezésre az egészségügyi intézményekben megvalósuló kézhigiéné előmozdítása érdekében.  Az erőfeszítések célja az egészségügyi szolgáltatók betegségfelügyeleti és -megelőzési központoknak (CDC), valamint a WHO kézhigiénés ajánlásainak való megfelelésének elősegítése. A kézhigiénés világnap körüli események ezenkívül a kézhigiénéről alkotott téveszmék eloszlatását is célozzák.

Lantai József