Hiánypótló kiadványt mutatott be a diabéteszes betegútról az Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Magyarországon 12 év alatt megduplázódott a cukorbetegséggel orvoshoz fordulók aránya, és ez a tendencia folytatódik. Ezért is fontos, hogy akinek egy szűrésen magas a vércukorszintje, az minél több ismeretet kapjon a diabéteszről, és arról, hogy milyen vizsgálat, kezelés várhat rá - hangzott el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén, a budapesti Zsolnay Kávéházban, ahol Tóth Vera, Szabó Zsófi és Tarján Zsófi beavatta a hallgatóságot, milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük, miután kiderült, érintettek. Ennek kapcsán az alapítvány bemutatta legújabb kiadványát, mely egy cukorbeteg útját mutatja be a felfedezéstől a kezelésig. A KIADVÁNY A CIKK VÉGÉN LÉVŐ LINKRŐL LETÖLTHETŐ!

Becslések szerint a cukorbetegség rövidesen már minden ötödik embert érinthet Magyarországon, és a világon minden harmadik cukorbetegséggel élőnek van valamilyen fokú szemészeti szövődménye, így a cukorbetegség a leggyakrabban vaksághoz vezető betegség.  Ezért a rendszeres szűrés mellett fontos, hogy az emberek tudjanak arról, hogy a 2-es típusú cukorbetegséget meg lehet előzni - emelte ki Prof. Dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtótájékoztatóján.

Amikor kiderül, hogy valakinek magas a vércukra, számtalan kérdése lenne: hova forduljon, milyen kezelés vár rá, hogyan élhet ezután?  Tóth Vera, Szabó Zsófi és Tarján Zsófi szénhidrát- anyagcsere problémával küzd. Elmondták, hogy ez hogyan derült ki, és milyen utat jártak be, mire megfelelő kezelést, felvilágosítást kaptak. Ugyanakkor a szakemberek szerint az esetek jelentős részében az érintettek nem tudják, hogy mi vár rájuk.  Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ezért létrehozott egy ingyenes kiadványt.  A „DIA útja" egy 39 éves, kétgyerekes anyáról szól, akinek egy rendezvényen magas volt a vércukra. Az ábra segítségével követhető, hogyan jut el DIA a szakszerű ellátásig, és milyen válaszutak elé kerül. A kiadvány arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenki ellenőriztesse időnként a vércukorszintjét, és ha az érték eltér a normálistól, forduljon háziorvosához, aki tovább irányítja, ha kell, akár diabetológiára, szakorvoshoz.  Az időben felfedezett cukorbetegség jól kezelhető, és a szövődmények elkerülhetőek.  A „DIA útja" az Egy Csepp Figyelem Alapítvány gondozásában a Magyar Diabetes Társaság és a 77 Elektronika Kft. együttműködésével jött létre. Hiánypótló kiadvány, mert eddig ilyen még nem jelent meg Magyarországon.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is járja az országot ingyenes szűréseivel, az Egyszer Élünk Körút május 13-án indul, a sárga sátrak ott lesznek ismert futóversenyeken, fesztiválokon és családi napokon. A 77 Elektronikának, a Roche-nak és HARTMANN-RICO Hungária Kft.-nek köszönhetően bárki megméretheti vércukrát, vérnyomását, koleszterinszintjét. A szűrésen a 77 Elektronika legújabb fejlesztésű okos vércukormérőjét, a Dcont® NEMERE készüléket használják a szakemberek, amely az eredmények alapján képes kiszámolni és jelezni a betegnek, hogy megnőtt az esélye a hipoglikémiára, azaz a vészesen alacsony vércukorszintre.

„Egy lépés az egészségért" elnevezéssel indul útjára a CIB Bank és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közös programja, melynek különlegessége, hogy az egészségügyi mérések néhány napra a bankfiókokba költöznek: az ország 16 CIB fiókjában egy-egy napon a bankba betérők többféle ingyenes szűrés közül válogathatnak.  Az „Egy lépés az egészségért" szűrőkörút május 15-én, hétfőn, kezdődik Budapesten a Károly körúti fiókban.

A már hagyományos Cseppont Patikaheteken május 15-28. között a már megszokott vércukor-, vérnyomás-, koleszterinmérés mellett mérőeszköz- és tesztcsík akció is várja az érdeklődőket az alapítvány logójával ellátott Cseppont Patikákban. Támogatók: a Roche és a HARTMANN-RICO Hungária Kft

Az alapítvány népszerű programja, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny végéhez közeledik, június elején eldől, hogy az 5 döntős torta közül melyik lesz az idei győztes. A Dcont® vércukormérő készülékeket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Kft. támogatásával létrehozott versenyre az ország bármely cukrászdája pályázhatott, idén rekordszámú, 23 nevezés érkezett, a zsűrielnök Bechmann György cukrászmester. Nyáron pedig startol a háziverseny is hobbicukrászoknak.

Idén is az Egy Csepp Figyelem Alapítvány küldetése mellé áll a MetLife. A biztosító társaság és az alapítvány közös kezdeményezésére egy interaktív, kiscsoportos oktatás indul a Metlife dolgozók számára, melynek célja, hogy cselekvő részeseivé váljanak saját egészségtudatosságuk fejlesztésének. Az egészségprogram más, mint az eddigiek, felkészíti a részt vevőket, hogy a lakossági szűrőprogramokba aktívan bekapcsolódhassanak. A biztosító társaság munkatársai elkötelezettek abban, hogy jó ügyeket szolgáljanak. Az alapítvány oktatóprogramjának segítségével felkészülten tudják ellátni önkéntes feladataikat, és olyan hasznos tudást szereznek meg, melyet saját életükben is alkalmazhatnak.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 4 éve indította el „Belevalók" néven ingyenes képzését pedagógusoknak, hogy felkészítse őket a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra. Ma Magyarországon még mindig előfordul, hogy nem veszik fel a cukorbeteg gyereket óvodába, illetve iskolai ellátásuk körül is sok a kérdőjel. A „Belevalók" indulása óta 34 oktatást tartott az alapítvány, melyen csaknem 2400 pedagógus szerzett ismereteket a cukorbeteg gyermekek gondozásáról. A program támogatója a 77 Elektronika Kft, szakmai partnerként a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége segíti a „Belevalókat", amely már negyedik éve része az ELTE hivatalos képzési programjának is. A „Belevalók" programot bárki támogathatja adója 1%-ával is, melyet május 22-ig lehet felajánlani.

Az alapítvány ingyenes családi egészségnapját, az Egy Csepp Világnapot november 12-én, vasárnap rendezi neves fellépőkkel, részben a főtámogató 77 Elektronika Kft. jóvoltából.
Szintén az év második felében indul az alapítvány és a Sunfleur Kozmetikai Kft. hosszú távú együttműködése.

 

Friss adatok a cukorbetegségről

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisa alapján a 0-18 éves korosztályban, 2001-2014 közötti időperiódusban.

Az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek és serdülők száma 2594-ről 3668-ra emelkedett

A 2-es típusú diabeteses gyermekek és serdülők száma 401-ről 635-re növekedett.

2014 évi adat szerint Magyarországon összesen 4303 cukorbeteg gyermek volt az OEP adatbázisban nyilvántartva és ezen belül a 2-es típusú cukorbeteg gyermekek és serdülők aránya 15 %-nak adódott.

Korábban a gyermek- serdülőkorú cukorbetegek között a 2-es típusú betegek arányát 1-2%-ra becsülték, egyes nemzetközi adatok szerint az arány akár az 5%-ot is elérheti. A jelenlegi hazai adatok azonban sokkal nagyobb arányt, 15%-ot jeleznek, ami figyelem felhívó.

Az adatok rámutatnak arra, hogy a gyermekkori 1-es és 2-es típusú cukorbetegség gyakorisága hazánkban növekszik, azonban különösen figyelemre méltó, hogy a 2-es típusú cukorbetegség gyermekkori előfordulásának aránya meglepően magas (15%), ami ez idáig nem volt ismert.  

A 2-es típusú diabetes előfordulása és költség-terheinek alakulása Magyarországon 2001-2014 között - az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázis - elemzésének eredményei

 2014-ben

·  772 000 cukorbeteg Magyarországon, ebből 94% 2-es típusú (727 000 fő), 6% 1-es típusú cukorbeteg (45 000 fő). A 2-es típusúaknál 71% növekedés másfél évtized alatt.

·  60 év fölött minden 5. ember cukorbeteg

·  3658 beteg lábát vágták le, mely napi 10 amputációt jelent.

·  Hazánkban 32.000 diabéteszes beteg vak vagy súlyosan látássérült. Évente további 1000 beteg veszíti el látását cukorbetegség következtében.

·  30 340 cukorbeteg halt meg valamely szövődményben

·  Az egészségbiztosító a 2015-ös év során a legtöbbet a cukorbetegség ellátására költött, összesen 216 milliárd forintot.

 

Forrás: OEP, MDT

 

www.egycseppfigyelem.hu

CsatolmányMéret
ecsf_diautja.pdf124.42 KB