Michelin-csillag

Nem vagyunk gazdagok, még jómódúak sem. De mindenünk megvan, ami kell. Mondom a feleségemnek, kitűnő háziasszony, szeretnék egyszer elmenni egy Michelin-csillagos étterembe. Szó sem lehet róla, volt az első válasz. De mit hoz a sors, kétszer egymásután hármasom volt az ötös lottón. Legott helyet foglaltattunk egy Michelin-csillagos étterembe, este hét órára. Őszintén szólva a négyfogásos vacsora nagyon finom volt, spéci elkészítés, különleges fűszerek, miegymás. Bár nem értettük, hogy 20 gramm ételkülönlegességhez miért kell 20 centiméter átmérőjű tányér, de ez legyen az étterem gondja. Hazaérve megettük a másnapra szánt töltött karalábét, feleségem remekművét. Nem szeretünk éhesen ágyba bújni.

   A francia Guide Michelin világszerte a legnevesebb étteremkalauz. A legkitűnőbb éttermek 1, 2 vagy akár 3 csillagot is kaphatnak, ami a legnagyobb elismerésnek számít a gasztronómia világában.

   André és Édouard Michelin, egy francia testvérpár 1881-ben feltalálta a leszerelhető gumiabroncsot, ami hamar sikeres vállalkozássá nőtte ki magát, így 1889-ben céget alapítottak Michelin néven. Hogy népszerűsítsék az autózást és az autógumi-használatot, a vásárlás mellé térképet adtak, melyen kitűnő éttermeket és hoteleket jelöltek meg. Innentől kezdve évente kiadták francia és angol nyelvű útikalauzukat.

   Az éttermek csillagokkal jelölését 1926-ban vezették be. Az éttermeket sok szempont szerint értékelik az inspektorok (étel-ellenőrök), nevük, kilétük titkosítva. A kalauz kiadását minden évben nagy várakozás övezi, rengetegen izgulnak, hogy sikerül-e bekerülniük az ajánlott éttermek közé, vagy aggódva várják, hogy esetleg lemaradnak a listáról. Bár a csillagot az éttermek kapják, az elismerés a séfeké is, emiatt rájuk Michelin-csillagos séfekként szoktak hivatkozni. Bár csillagot kapni hatalmas megtiszteltetés, egyben nagy nyomást is helyez az éttermekre, hiszen az odalátogatók megnövekedett igényekkel érkeznek.

   Magyarországon eddig összesen 5 étterem kapott Michelin-csillagot. Az első 2010-ben, de ezt külföldi séf vezette. A következő évben már olyan vendéglő is kapott, amelyet magyar séf vezetett. Jelenleg a világon 55 három csillagos étterem található, ezek többsége Európában. Az inspektorok 1997-ben hoztak létre egy úgynevezett szimbólumrendszert, amely az éttermek árait is figyelembe veszi.

   Aki nézegeti a Paprika-TV műsorait, jól ismeri Gordon Ramsay-t, a konyha ördögét. Öt könyve magyarul is megjelent. Összesen 16 étterme van a világban, Angliában 9, más európai országban 5, az Egyesült Államokban 2. A mesterszakácsnak 16 Michelin-csillaga van. Ezek közül három étterme 3-csillagos. Ezzel egyedülálló rekordot tart a világban.

Láng Róbert