Vallás és valláskultura és -történet

„Ég és Föld gyermeke” – Pilinszky Jánosra emlékeztek Budapest belvárosában

A költő halálának évfordulójához közeledve Pilinszky-estet rendeztek május 23-án a Gerbeaud Átrium termében. Az életműről és a versekről Jelenits István piarista szerzetes, teológus, író beszélt a jelenlévőknek.

Gregorián és népénekes mise Szent István tiszteletére, Halmos Béla emlékére

Nemzeti ereklyénk, a Szent Jobb megtalálásának ünnepnapján, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szervezésében. A Hagyományok Háza - együttműködve a Liszt Ferenc Zeneakadémia Népzene és Egyházzene Tanszékeivel és a budapesti Szent István-bazilika gregorián énekes iskolájával - a maga nemében egyedülálló ünnepélyes misét szervez 2017. május 30-án 18.00 órai kezdettel, a Szent István-bazilikában.

 

Ferenc pápa: Melyik Máriára tekintünk? Az evangélium alakjára vagy képzeletünk szülöttére?

Május 12-én, pénteken késő este a szentatya elment a Fatimai Boldogságos Szűz Mária kegyhelyén a jelenések kápolnájába, ahol megáldotta a gyertyákat, köszöntötte a zarándokokat, és elkezdte a rózsafüzér elimádkozását. Beszédét teljes terjedelmében közöljük.

450 éves a csíksomlyói pünkösdi zarándoklat -- 2017. június 2–5. / csíksomlyói kegytemplom, Hármashalom oltár

Fotó: Dezső LászlóFotó: Dezső LászlóA boldogságos Szűz Mária tisztelete egykorú a ferencesek Csíksomlyón való letelepedésével, amely az 1440-es években történt. Az első, a gótikus templom pátrónájának Sarlós Boldogasszonyt, vagyis a Szűz Mária látogatása Erzsébetnél titulust választották. Már az első évtizedekben elkezdődött Szűz Mária tisztelete, ami abban állt, hogy a templombúcsú napján a környék népe összegyűlt Csíksomlyón. Rövidesen szokássá vált, hogy az évközi Mária-ünnepeken is jöttek hívek a szomszéd helységekből a Szűzanyát köszönteni. 1444-ben IV. Jenő pápa a templom építéséhez nyújtandó segítségre biztatta a híveket arra hivatkozva, hogy „igen sok nép jár Somlyóra Szűz Máriát tisztelni." Ez a Mária-tisztelet gyarapodott az idők folyamán.

Római katolikusok és orosz ortodoxok - „Nem vetélytársak, hanem szövetségesek vagyunk”

Moszkva - A Megváltó Krisztus SzékesegyházMoszkva - A Megváltó Krisztus SzékesegyházKorai volna még a római katolikus és az orosz ortodox egyház újraegyesítéséről beszélni, de az bizonyos, hogy a kereszténységnek ez a két szárnya vetélytársból, mint amilyen korábban volt, inkább szövetségessé vált - idézte a Magyar Békekör Hilarion metropolita, a moszkvai patriarchátus külkapcsolatai irányítójának szavait hétfőn.

Erdő Péter: A húsvét az igazi és teljes szabadság ünnepe

Jézus úgy akarja az egész emberiséget boldoggá tenni, hogy egyetlen nagy népet alkot belőle - hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, prímás április 16-án, húsvétvasárnap, az esztergomi bazilikában bemutatott szentmise homíliájában. Erdő Péter beszédét teljes terjedelmében közöljük.

Krisztus feltámadása átragyog a történelmi katasztrófákon – Beszélgetés Jelenits Istvánnal

A magyar költészetben számtalan vers jelent meg a húsvétról, költőinket mindig foglalkoztatta Jézus Krisztus kereszthalála, majd dicsőséges feltámadása. Jelenits István piarista szerzetest, teológust, tanárt kérdeztük.

Nagypéntek a szeretet drámája! Húsvét a szeretet diadala! – Kozma Imre OH húsvéti üzenete

M. S. mester: KálváriaM. S. mester: KálváriaAz alábbiakban Kozma Imre irgalmasrendi szerztes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke 2017 húsvétjára írt üzenetét olvashatják.

Erdő Péter húsvét vigíliáján: a föltámadás csodája értelmet ad a szenvedésnek!

A föltámadás csodája értelmet ad a szenvedésnek, megmutatja, hogy Isten erősebb nemcsak a földi hatalmasoknál, de a halálnál és a szenvedésnél is - mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

Ferenc pápa húsvét vigíliáján: Jézus fel akar támadni mindazokban, akik eltemették már a reményt!

Húsvét vigíliáján a szentatya a feltámadt Jézussal találkozó asszonyok alakjához fűzte gondolatait: a feltámadás megváltoztatja az asszonyok járását és nézését. Mi pedig nem vagyunk keresztények, ha nem visszük el másoknak a mai is élő Jézus örömhírét.

Húsvéti üzenet

Húsvétkor Krisztus feltámadását ünnepli a keresztény világ.

Lackfi János: A hajlékkészítés zsoltára

A Hajléktalan Jézus a kanadai hiperrealista szobrász, Timothy P. Schmalz alkotása. Bronzból készült első példányát a torontói Regis College épületénél, a kanadai jezsuiták teológiai fakultásánál állították fel. Másolatai azóta eljutottak a világ különböző részeire: Ausztráliába, Kubába, Indiába, Írországba, Spanyolországba és az Egyesült Államok több városába. A Vatikánban a Szent Egyed-udvarban, az Apostoli Alamizsnahivatal bejáratánál látható.

Szégyenkezünk és remélünk – Ferenc pápa megrendítő imája a nagypénteki keresztút végén

A római Colosseumnál tartott nagypéntek esti keresztutat a szentatya imádsággal zárta. A Jézushoz intézett imádságban megvallja az Egyház tagjainak szégyenét és reményét.

Jézus lábnyomaiba lépni – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumnál

Az idei római, Ferenc pápa által április 14-én, nagypénteken este vezetett Via Crucis elmélkedéseit Anne-Marie Pelletier francia hermeneutika- és egzegéziskutató írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

Nagyszombat és Húsvéti Vigília

Nagyszombaton az Egyház Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkedik a szentsír előtt időzve. Az esti vigília-szertartással veszi kezdetét a Katolikus Egyház legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus Krisztus feltámadt a halálból és mindenkit meghív az örök életre.

Nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalálának napja

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja. Ezen a napon nincs szentmise. Arra a napra emlékezünk, amikor maga az örök Főpap mutatta be véres áldozatát a kereszt oltárán.

Ne legyen tabutéma a halál!

2017. április 22-én, szombaton a sokak számára oly titokzatos hamvasztási folyamatok mellett, a Budapesti Hamvasztó gyászfeldolgozást segítő, családcentrikus szolgáltatásait ismerhetik meg a látogatók. A Föld Napja alkalmából rendezett környezetbarát temetkezési kellék bemutatón különleges, lebomló urnákkal megismerkedhetnek az érdeklődők. Emellett tájékoztatást kapnak a gyászfeldolgozást támogató, önsegítő csoportok hálózatáról is.

A kereszténység legnagyobb ünnepére közösen készül Debrecen

A kereszténység legnagyobb ünnepére közösen készül Debrecen. Április 9-én, 16 órától a Fórum Debrecen előtt, a Csapó utcai sétálóövezetben Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök barkaszentelési liturgiája, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi főegyházmegye metropolitája és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének köszöntése után a bibliai kort idéző jelmezesekkel és a kapuzó táncokat járó néptáncos lányokkal közösen érkeznek a résztvevők a Kossuth térre. A Kossuth tértől indul útjára a "Jézus keresztútja a családban" címet viselő bibliai keresztút, majd kilenc állomást érintve tér oda vissza.

 

Húsvéti szentmisék az érseki és püspöki székhelyeken 2017-ben

Jézus feltámadása (Krisztus feltámadása Pietro Perugino festménye - kb. 1499 - Vatikán MúzeumJézus feltámadása (Krisztus feltámadása Pietro Perugino festménye - kb. 1499 - Vatikán MúzeumAz alábbiakban a húsvéti időszak ünnepi püspöki szentmiséinek helyszínéről és időpontjáról tájékozódhatnak.

Henri Boulad felveszi a magyar állampolgárságot

Kérvényezte a magyar állampolgárságot, és a jövő hét folyamán az ezt igazoló okiratot átveheti Orbán Viktor miniszterelnöktől - jelentette be a híres alexandriai jezsuita, Henri Boulad március 11-én, a budapesti Párbeszéd Házában tartott, „Globalizáció és kereszténység" című előadása kezdetén.

„Ismerem az üres pillanatokat is” – a Die Zeit német hetilap interjúja Ferenc pápával


A szentatya február végén vatikáni otthonában, a Szent Márta-házban találkozott a német újságírókkal, akikkel hosszasan elbeszélgetett. Érintette többek között a papi hivatások hiányának, a női diakonátusnak, a hit válságának, az ördög létezésének, a helyes imádságnak, a populizmusnak a kérdéseit. A beszélgetés magyar fordítását teljes terjedelmében közöljük.

Elhunyt Olofsson Placid atya

Foto:(c) www.mno.huFoto:(c) www.mno.huÉletének 101. évében, vasárnap este elhunyt Olofsson Placid atya - közölte Facebookon a pannonhalmi perjel, Hortobágyi Cirill. „Most kaptuk a hírt Budapestről, hogy Placid atyánk életének 101. évében ma este 21.20-kor fájdalom nélkül csendesen elszenderült az Úrban. Kívánsága szerint Pannonhalmán temetjük! Az Úr adjon hűséges szolgájának örök nyugodalmat!" - tájékoztatott Hortobágyi Cirill a Bencés oblátusközösség csoportban.

Elkészült a Biblia „hangos” változata

Benyik György, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatója számolt be arról, hogyan készült az „500 hangú Biblia".

„Nagy példakép lehet belőle” – Brenner József bátyjáról és a keresztény helytállásról

Csaknem napra pontosan ötvenkilenc évvel azután, hogy Szentgotthárd közelében ismeretlenek meggyilkolták a fiatal lelkipásztort, 2016. december 17-én a szombathelyi Szent Kvirin-templomban megnyitották a Brenner János-emlékévet. Az ünnepi alkalomból Brenner Józsefet, a vértanú pap öccsét kérdeztük.

 

Orgonaszentelés a Pesti Ferenceseknél

Szentmise keretében orgonaszentelést tartanak a pesti ferences templomban - 1053 Budapest, Ferenciek tere 9  - 2017. január 14-én este fél 8 órai kezdéssel, Deák László orgonaművész közreműködésével. Az ünnepi műsorban elhangzó művek: N. de Grigny - Ave maris stella, J. S. Bach - Dór tokkáta és fúga BWV 538, M. Dupré - Deux esquisses és Liszt - Les Préludes (DL átirata). A szentmisére és a hangversenyre mindenkit szeretettel hív Kárpáti Kázmér ferences templomigazgató.

IV. Károly tiszteletére magyar nemzeti színekkel világítják ki a riói Megváltó Krisztus-szobrot

Magyar nemzeti színekkel világíttották ki a Megváltó Krisztus szobrát Rio de Janeiróban Boldog IV. Károly koronázásának 100. évfordulóján, december 30-án - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-vel.

 

Ferenc pápa szilveszter éjszakáján: Bátorítsuk a fiatalokat apává-anyává válni!

December 31-én Ferenc pápa hálaadó esti dicséretet vezetett a Szent Péter-bazilikában, amelynek keretében elénekelték a Te Deumot, és a szentatya szentségi áldást adott.

A békét szolgáló cselekvés stílusa: az erőszakmentesség

Ferenc pápa az elődei által folytatott hagyományhoz híven január 1-jén a béke világnapja alkalmából üzenetet küld a híveknek és minden jóakaratú embernek. A dokumentumot, amelyet a Szentatya A békét szolgáló cselekvés stílusa: az erőszakmentesség címmel tett közzé, az alábbiakban közöljük.

Ünnepi szentmise a Mátyás-templomban Boldog IV. Károly király koronázásának centenáriumán

Boldog IV. Károly magyar királlyá koronázásának századik évfordulója alkalmából Erdő Péter bíboros mutatott be ünnepi szentmisét december 30-án a Mátyás-templomban Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, Cserháti Ferenc püspök és Varga Lajos váci segédpüspök koncelebrálásával.

Ünnepi meglepetés a déli határ mentén

Horváth Kornél tábori lelkész december 24-én végigjárta a déli határt, minden szolgálatot teljesítő katonát meglátogatott, ajándékot adva karácsony éjjelén.

 

 

Tartalom átvétel