Rovatok

Casanova

Negyedszázados érettségi találkozó. Vadvacsora és néhány pohár olasz rizling elfogyasztása után együtt indultam haza Casanovával. Ragadvány nevét még a gimnáziumban kapta. Magas, kisportolt, jóképű és ami fő, nagyon szórakoztató kamasz volt, minden lányt meghódított, akit csak akart.

Biztosítottak a tavaszi kalászos vetőmag készletek

Az előző évek árutermő területét figyelembe véve a vetőmag szaporítások megfelelő hátteret biztosítanak a kiegyensúlyozott vetőmag ellátáshoz. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács nettó 92.200 forintos tájékoztató árat tett közzé a tavaszi kalászos vetőmagok egy tonnájára vetítve.

 

Ilyen a műanyagmentes büfézés: Food Truck show a Millenárison

Foodtrucképítésről, gasztro-marketingről és design kérdésekről is szó lesz a Food Truck Rally szakmai workshop-ján. Aki valaha saját büfékocsiról álmodott, most megtudhatja, miként érdemes belevágni, és mi kell ahhoz, hogy a város legnépszerűbb street foodosa legyen. A szakmai programok mellett többek között Kovács Lázár - Lázár Chef, Serényi Zsolt és Bezerics Dániel is előadást tart.

 

Rég nem szerelem

A SCOPE100-győztes After Love (lásd: http://euroastra.hu/node/108320) Rég nem szerelem címmel kerül a hazai mozikba idén áprilisban, ám premier előtt a Frankofón Filmnapokon láthatják az érdeklődők. A Budapesten március 1. és 10. között megrendezendő filmfesztivál programjában három alkalommal is szerepel Joachim Lafosse alkotása.

 

Kovács Nóri: Teremtés című kisfilmjét 2017. január 29-én, az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2017. február 25-én a Duna Palotában ráadás bemutatót tartanak. A bemutató után a szerző részleteket énekel a Nimród regéje című műből, az őstörténetünket feldolgozó szimfonikus-népi operából.

 

A jegyek kétharmada elkelt már a MITEM-re, a Nemzeti Színház nemzetközi színházi fesztiváljára

11 ország 23 előadása négy színpadon a Nemzetiben: április 12-én kezdődik és április 30-ig tart a Nemzeti Színházban a IV. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (Madách International Theatre Meeting, MITEM).

 

Cimbaliband: Recycle lemezbemutató koncert a Fonóban

Ki tudja már hányadjára lép a Fonó színpadára a Cimbaliband, mégis egyik legkülönlegesebb koncertjére készül a csapat a kiadó gondozásában megjelent 9. lemezének bemutatójával 2017. február 25-én este 8 órakor.

 

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum 2017. évi programterve

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban Fabényi Julia igazgató áttekintést nyújtott az elmúlt év eredményeiről, sikereiről, majd Készman József kurátor, Szipőcs Krisztina szakmai igazgatóhelyettes, Boros Géza Velencei Biennálé iroda vezetője, és Petrányi Zsolt a Velencei Képzőművészeti Biennálé kurátora társaságában ismertetette az intézmény 2017. évi kiállítási és szakmai programját.

 

A Zokosanya

A zokosanya minden tud. Persze nem feltétlen a saját gyermekével kapcsolatosan, de máséval mindenképpen. Tudja, miképpen neveljük gyermekünket, hogy csillapíthatjuk a hisztijét, és hogy lapátolhatunk bele olyan ételeket, amiket utál a kisember.

 

Tavaszváró varázslat a Camponában

Kiss BalázsKiss BalázsBűvészet, mágia, varázslat, illúziók. Amióta világ a világ, mindenki szeret néhány percre hinni a csodákban, elképedve nézni olyan dolgokat, amelyek minden bizonnyal lehetetlenek, és mégis vannak olyan előadók, akik képesek erre. A bűvésztrükköket, csodás átalakulásokat ámulva nézik kicsik és nagyok, és próbálják kitalálni, elképzelni, hogy miként történhet meg valami, ami amúgy teljesen valószínűtlen. Ezt a csodavilágot idézi meg a Campona február közepétől március elejéig hétvégi rendezvényein.

 

Dr. Hautzinger Gyula: Miskolci Kocsonya Farsang, avagy Magyarország gasztronómia karneválja

Évtizedekkel ezelőtt családommal évekig Miskolcon éltünk. Annyi év után feleségemmel kedvünk támadt pár napig nosztalgiázni Borsod fővárosában. Döntésünkhöz az is hozzájárult, hogy február 17-19. között rendezték meg - a szerényen - az ország gasztronómiai karneváljának titulált Miskolci Kocsonya Farsangot.

Gillemot László (1912-1977)

 Negyven éve hunyt el Gillemot László akadémikus, a Vasipari Kutató Intézet igazgatója, egyetemi tanár, a műszaki röntgenvizsgálatok nemzetközi hírű szakértője. Alapelve volt, hogy a fizikus, a mérnök, a kutató nem fejezi be tanulmányait az államvizsgák letételével. Egy életen át alkalmasnak kell lennie szakmájának művelésére, önálló feladatok megoldására, alkotó módszerek kifejlesztésére, kísérletek végzésére, járatlan utakon haladni előre.

Varázslatos Guinness-rekordok

Kitűnni a többiek közül - ez motiválja a bűvészeket is, de mindenki másképp, akarva vagy akaratlanul írja be magát a legek közé. Az Illúzió Mesterei most felidézik a történelem legkiemelkedőbb bűvészteljesítményeit.

 

Madridban mutatkoznak be a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria remekművei

Mária a Gyermekkel és a kis Keresztelő Szent Jánossal (Esterházy Madonna) 1508 körül, tempera, olaj, fa Szépművészeti MúzeumMária a Gyermekkel és a kis Keresztelő Szent Jánossal (Esterházy Madonna) 1508 körül, tempera, olaj, fa Szépművészeti MúzeumFolytatódik a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria anyagából válogatott külföldi kiállítások sora, London, Párizs, Róma és Milánó után most egy újabb európai kulturális metropolisz kiemelkedő jelentőségű múzeuma, a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeum ad otthont a Remekművek Budapestről. A reneszánsztól az avantgárdig című tárlatnak, amellyel a világhírű madridi múzeum a megnyitásának 25. évfordulóját ünnepli.

Batman és Darth Vader a farsang nyertese -- Olyan is van, aki fába szorult féregnek öltözik

Egy magyar szülő átlagosan 5000 forintot fordít - jelmezzel, kiegészítőkkel és arcfestékkel együtt - a farsangi időszakra a REGIO JÁTÉK adatai szerint. A hagyományos maskarák mellett a rajzfilmek és a kreativitás is nagy szerepet játszik idén: fába szorult féreggel, fogtündér-lyukas fog testvérpárral és Darth Vaderrel is találkozhatnak a farsangolók. A játékáruház friss felmérése szerint ugyan a játékválasztásnál még nincs jele, a jelmezek esetében egyre inkább visszaszorulnak a nemi sztereotípiák.

EGY SOR BERUHÁZÁST KÖVETŐEN MAGYARORSZÁGRÓL IS GYORSABB LESZ A UPS SZOLGÁLTATÁSA

A UPS (NYSE:UPS) 2017. február 17.-én bejelentette, hogy a közúti hálózatában és infrastruktúrájában eszközölt beruházásoknak köszönhetően csökkenti a tranzitidőt 26 európai ország 350 városa között.[1]

 

A Miskolci mézes mogyorós torta nyerte a Miskolc torta 2017 címet

Idén a kellemesen mézes, mogyorós ízvilágú, látványra is megkapó tortát választották Miskolc tortájának.  

Madárinfluenza járvány: elérhetők a kötelező minimum járványvédelmi előírások

Foto:MTVAFoto:MTVAMegjelent a baromfitelepek járványvédelmi minimum feltételeit tartalmazó Országos Főállatorvosi határozat. Az előírás célja a baromfiállományok, különösen a szabadtartású víziszárnyas telepek járványügyi biztonságának fokozása a madárinfluenza vírus okozta károk csökkentése és a későbbi kockázatok mérséklése érdekében.

 

Csizmadiáné dr. Pethő Tímea: A kiskorúak sérelmére elkövetett nemi erkölcs elleni bűncselekmények bizonyítási nehézségei

Csizmadiáné dr. Pethő Tímea: A kiskorúak sérelmére elkövetett nemi erkölcs elleni bűncselekmények bizonyítási nehézségei a bírósági eljárásban - a készülő büntetőeljárásról szóló törvény tükrében

 

Kevesen választanák Botka Lászlót miniszterelnöknek

A Századvég legfrissebb felmérése szerint bár kedvező Botka László megítélése a baloldalon, kormányfőként kevesen látnák szívesen.

Nagyágyúk az Evolution konferencián

Sokféle téma, számos ismert előadó és márka képviselteti magát az idei Evolution konferencián. Előad többek között a Vodafone, az OTP, a Microsoft, a Heineken és a Google képviselője, de olyan neves szakértők is megosztják a véleményüket, mint Sas István reklámpszichológus, Mérő László matematikus-pszichológus és Bánhegyi Zsófia a Magyar Telekom kommunikációs igazgatója. A ismert személyiségek közül Kasza Tibor, Puzsér Róbert, Mautner Zsófi, Tatár Csilla, D. Tóth Kriszta, Pál Ferenc atya és Risztov Éva olimpiai bajnok is elmondja a véleményét a konferencián.

Márciusban jön az escape room VB Budapestre

Huszonkét ország legélesebb elméit hozza el Budapestre a Red Bull Mind Gamers - a csapatok március 25-én mérkőzhetnek meg az első kontinenseken átívelő szabadulószoba világbajnokságon, a Mission: Unlock Enoch-on.

 

„Debrecen üzen 2023-nak” -- Elrajtol a Debrecen EKF 2023 pályázat

Egyedülálló kulturális csemegével várnak mindenkit a MODEM-ben 2017. február 23-án. Időgépben üzenhetünk 2023 Debrecenének, a gyerekeket múzeumpedagógiai foglalkozás, a felnőtteket könyvsarok fogadja. Sztárvendég Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint.

 

Enyedi Ildikó új filmjével nyílik a 3. Magyar Filmhét

Bő egy héttel a nagysikerű berlini világpremier után, február 26-án, vasárnap Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című filmjével nyílik a 3. Magyar Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

 

Kürthy Hanna grafikus és festőművész kiállítása

A február 21-én kezdődő Cziffra Fesztivál hivatalos kísérőrendezvényeként a Kossuth téri Szamos Caféban február 16-án nyílt meg Kürthy Hanna grafikus és festőművész kiállítása. Kürthy Hanna festőművész a Cziffra György Alapítvány ösztöndíjasa volt. A kiállítást Szamos Gabriella és Lantos Adriána muzeológus, művészettörténész, nyitotta meg, majd Balázs János Liszt Ferenc- és Prima-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője zongorázott. A Szamos Marcipán rumos ízesítésű Cziffra-trüffel készítésével emlékezik meg a világhírű zongoraművészről.

 

No Szélerőmű!

Aláírásgyűjtésbe kezdek. A szélerőművek ellen. Ki hallott már ilyet, széllel áramot termelni? Jedlik Ányos bencés szerzetes, a dinamó (áramfejlesztő) feltalálója forog a sírjában. Mert kérem a szél nem erre való. De tudom, honnan fúj a szél. Azoktól a szélütött környezetvédőktől. Legszívesebben szélnek ereszteném őket. Tőkét akarnak kovácsolni a szélturbinák erőltetéséből. Nem uraim, most más szelek fújnak. Maradunk az atomerőműnél.

Új bányászati koncessziós szerződések a hazai ásványvagyon hasznosítására

A fejlesztési tárca 2016 júniusában közzétett bányászati felhívásán nyertes mindkét pályázó, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és a PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt. is aláírta a koncessziós szerződést.

 

A Porsche Panamera is Goodyear gumikat kap gyárilag

A Goodyear büszkén adta hírül, hogy az új Porsche Panamera OEM gumiabroncsaként az új, ultra nagy teljesítményű Eagle F1 Asymmetric 3-ra esett az autógyártó választása.

 

Új programokkal bővült a BT debreceni oktatási programja

Ösztöndíjprogram, üzleti készségfejlesztés és eszközadományozás is szerepel a programban. A BT (British Telecommunications) tavalyi évben indított átfogó, háromoldalú együttműködést a Debreceni Egyetemmel és Debrecen városával, amelyben a cég többek között középiskolák és az egyetem informatikai eszközparkjának frissítésével, egyedülálló ösztöndíjprogrammal, üzleti kompetenciák fejlesztésével, valamint üzleti nyelvi oktatási programmal vesz részt.