Gasztronómia

Áprilisi tél: veszélyben a szőlőtermés?

Vince nap VillánybanVince nap VillánybanA hirtelen jött áprilisi havazás hiába látványos, a száraz fagyok sokkal inkább jelenthetnek veszélyt a szőlőtermésre - nyugtatja meg egyelőre az aggódókat a Borháló.

 

Révay András: A népvándorlás hozta Európának

A Kékfrankos hazánk legelterjedtebb kékszőlő-fajtája. Szinte az egész ország területén találkozhatunk vele. A Winelovers „Kékfrankos Április" nagykóstolóján a 12 hazai borvidék, közel ötven borászatának több mint száz Kékfrankosa és Bikavére mellett, határon túli magyar borászatok és osztrák pincék Kékfrankosai tették igazán izgalmassá a választékot.

Csoki- és kávéfesztivál lesz a Camponában

A Campona, amely rendszeresen különleges programmal kápráztatja el látogatóit, ezúttal az érzékszervekre hat: látványos kiállításon mutatják be a csokoládé és a kávé történetét, a majáktól a belga manufaktúrákon át, egészen a modernkori kézműves édességkészítésig.

 

Versenyre hívják az ország legjobb borait

Elindult a nevezés az Országos Borversenyre. A 38. alkalommal megrendezett hazai megmérettetés nemcsak a minőségi borok termelőinek kíván pozitív visszajelzést adni, hanem egyedülálló lehetőséget is nyújt a díjnyertes tételeknek a szereplésre itthon és külföldön egyaránt. Az egész ágazatot megmozgató esemény Magyarország borkínálatából a legnagyobb merítést kínálva, többszörös szűrővel dolgozva objektív mércéje kíván lenni a magyar boroknak.

Bonduelle StafétaKanál – Dombóvári István gasztronómiai kalandja

Felméri Péter és Benk Dénes viccesen lelkes főzése után Dombóvári István bizonyított a StafétaKanál konyhájában. Nagy Sándor Sanya irányításával, teljes összhangban csirkét sütöttek szaftosra, és készítettek mellé egy ellenállhatatlan cheddar sajtos baconos sült babsalátát. Dombi és Sanya étvágygerjesztő receptvideója már elérhető a Bonduelle StafétaKanál oldalán, egy ilyen fogással garantált a siker, érdemes belevágni!

 

Minőségi gasztronómia, határok nélkül

A hazai gasztronómia legmenőbb fesztiválja idén már túllép az ország határain és a régió legjobb éttermeiből is bemutat néhányat, és vendégül hívja a környező országok sztárséfjeit, hogy mást ne mondjunk, itt lesz a nemrégiben a világ legjobb női séfjének választott Ana Roš, aki Szlovéniából érkezik majd. Az OTP Bank Gourmet Fesztivál május 18-21. között a megszokott helyre, a Millenáris Parkba csalogatja a kulináris kalandorokat, ahol ezúttal a mangalica és az eper kerül majd a figyelem középpontjába.

Révay András: Pincék rejtett kincsei

Huszonkilenc borászat, mintegy százötven borával - no és természetesen magukkal a borászokkal is - találkozhatott a látogató a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület hatodik alkalommal megtartott bemutatóján, Budapesten, a város legszebb kávéházában, a New York Palota termeiben.

A desszertborok sikerét hozta az MTA 2017-es bormustrája

Tizenhárom magyar és egy határon túli borvidék 51 pincészetének 126 bora versengett az MTA Bora 2017 Borverseny díjaiért. A borértő tudósokból és szakértőkből álló bírálóbizottság poharaiba a legtöbb tétel idén is Tokajból érkezett. A legnépesebb mezőny a középkategória fehérborainál alakult ki, minőségben pedig leginkább a két édes kategóriába nevezett borok vívták ki a zsűri elismerését.

Kávézási tippek a Starbucks kávémesterétől

A tavasz a megújulás hónapja, miért ne csempészhetnénk valami újdonságot megszokott kávénkba is? A Starbucks egyszerű tippjeivel elrugaszkodhatunk a hétköznapi rutintól.

 

Kihagyhatatlan mesterkurzusok, igazi kuriózumnak számító borok a Badacsony New Yorkban rendezvényen április 5-én

Az idei Badacsony New Yorkban rendezvényen a borvidék legkiválóbb, fogalomban lévő borai mellett a mesterkurzusok számos új élményt kínálnak, mindezt a „Világ Legszebb Kávéházában", az impozáns New York Palotában.

 

Bonduelle StafétaKanál – Benk Dénes új szerepben

Felméri Péter nagysikerű reggelije után, Benk Dénes bizonyított a StafétaKanál konyhájában. A népszerű humorista - annak ellenére, hogy saját bevallása szerint inkább távol marad a konyhától, azt meghagyja édesanyjának, barátnőjének - nagyon lelkesen kevert-kavart Nagy Sándor „Sanya" irányítása alatt.

 

Budapest egyik legrégebbi fine dining étterme új videóval jelentkezik

A BARAKA Budapest egyik legizgalmasabb, a kifinomult gasztronómia iránt szinte elsőként nyitó fine dining étterme, amelyet a Michelin Guide is előszeretettel ajánl évről évre. A most debütáló, a város képét erősítő, egy új Budapest image-filmnek is beillő kisfilmben megelevenedik mindaz, amibe egykoron Leora és David, a tulajdonos házaspár beleszeretett: Budapest, az örök inspiráló forrás, a mindig pezsgő, sosem szunnyadó metropolisz. Ez a videó egy megnyerő szerelem a város, egymás és a gasztronómia iránt.

 

Egyedülálló lehetőség

Régi évjáratok kóstolója és mesterkurzusok a Badacsony New Yorkban rendezvényen április 5-én! A Badacsonyi borvidék színe-java ismét egy emberként mozdul meg és mutatkozik be a „Világ Legszebb Kávéházában", az impozáns New York Palotában.

 

VII. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra

2017-ben immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Gyulai Kolbász-és Sódarmustra, melynek célja a hagyományos módon készített füstölt termékek és szárazkolbászok nemzetközi bemutatása, népszerűsítése, élményközpontú kiállítása, mely egyben a termelők szakmai versenye és vására, valamint a Gyulai Kolbász, mint Hungarikum népszerűsítése.

Hol terem a legszebb oportó?

Nemzetközi portugieser-seregszemle áprilisban Baranyában. Pécsre és Palkonyára érkeznek áprilisban a világ legjobb portugieserei. A Portugieser du Monde borversenyen immár ötödik éve választják ki a legjobb portugieser borokat Pécsett. A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin felhívására évről-évre több bor érkezik a fajta egyetlen világversenyére és egyre több a külföldi pincészet a kóstolófesztiválon is.

 

Bővül a gyorskaja választék a KFC-ben

A világon elsőként Magyarországon vezeti be minden éttermében reggeli menüjét a KFC. A friss alapanyagokból készített kínálatban szendvicsek, édességek és különböző kávétípusok találhatók, amelyeket az étteremlánc hazai szakemberei álmodtak meg. Bővül a gyorsétterem választéka.

 

A magyar borok kedveltek a német piacon

A magyar borok kedveltek a német fogyasztók körében, Németország a magyar borok szempontjából jelentős piac, ezért fontos, hogy borászataink kimagasló termékeikkel is képviseltetik magukat a világ egyik legjelentősebb és legnagyobb borászati szakkiállításán és vásárán - mondta Czerván György a Prowein szakkiállítás keretén belül megrendezett magyar boresten, Düsseldorfban.

Tavaszi Kvaterka Tatán

A Neszmélyi Borút Egyesület szervezésével a Neszmélyi borvidék első, hagyományteremtő céllal megrendezett évjáratbemutató kóstolóját, Tavaszi Kvaterkát tartottak Tatán, az Esterházy Pezsgőgyár báltermében. A sétáló kóstolón 20 borvidéki pincészet több mint 100 tételét ismerhettük meg, a friss, 2016-os borok mellett korábbi évjáratok termését is.

Böjti ételeket kóstolhattak a szeged-alsóvárosi ferences kolostor refektóriumában

Március 11-én nagy érdeklődés mellett böjti ételek kóstolóját tartották a Szeged-Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont szervezésében a rendház refektóriumában; az ott kóstolt ételek receptjét a ferencesek közzétették Facebook-oldalukon.

 

Ehető kincseivel is csalogatnak bennünket az erdők

Hogyan különböztessük meg a medvehagymát a mérgező gyöngyvirágtól és őszi kikericstól?Hogyan különböztessük meg a medvehagymát a mérgező gyöngyvirágtól és őszi kikericstól?A tavasz megérkezésével egyre gyakrabban jut eszünkbe, hogy sétát tegyünk a természetben. Mielőtt azonban útra kelünk, érdemes tájékozódni a szabályokról és az előírásokról is. A gyógynövények, ehető növények, gombák és vadgyümölcsök gyűjtése nem csak a szakértők privilégiuma, a kirándulóknak nem védett területen csupán három aranyszabályra kell gondosan odafigyelniük.

 

TÍZ ÉVES AZ ONYX ÉTTEREM

Tizedik évfordulóját ünnepli az Onyx. egy Michelin-csillag, 5 Gault Millau első helyezés, 3 Dining Guide év étterme díj, legjobb budapesti fine dining étterem a TripAdvisoron 2016-ban és még sok-sok értékes díj született az elmúlt évtizedben, de a legfontosabb elismerést természetesen az elégedett vendégek jelentik, akik közül nagyon sokan rendszeresen visszajárnak.

Tokaj nyert a borvidékek között a XVI. Országos Syngenta Borversenyen

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, amelyre idén összesen 459 nevezés érkezett az ország összes bortermelő térségéből. A megmérettetésen a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is a tokaji borok vitték a prímet: a legjobb tizenhárom borból hetet a történelmi borvidék borászai készítettek. A siófoki díjátadón elhangzott: a kihívásokkal teli tavalyi év ellenére kiváló 2016-os borok kerültek a zsűri elé.

 

Bonduelle StafétaKanál – Felméri Péter a konyhában

A Dombóvári István, Benk Dénes, Felméri Péter alkotta Dumaszínházas trióból a legfiatalabb, azaz Péter főzött elsőként a StafétaKanál konyhájában. Nem is akármit, egy csicseriborsós frittatát, Nagy Sándor „Sanya" segítségével összehozták a világ legfinomabb, leghumorosabb reggelijét. (A trió, akik a Bonduelle StafétaKanál elnevezésű kampányának idei évadában főznek, lásd: http://euroastra.hu/node/109606)

 

Magyar kraft sör volt a legjobb a dublini nemzetközi sörversenyen

A magyarországi sörfőzdék tényleg odaértek a nemzetközi élvonalba, taroltak a neves nemzetközi sörversenyen, elhozták az abszolút első helyet, valamint számos érmet begyűjtöttek. Ez eddig még nem látott óriási eredmény!  

Egy fontos dátum a bornaptárba: Badacsony New Yorkban április 5-én

A Badacsonyi Borvidék színe-java ismét egy emberként mozdul meg és mutatkozik be a „Világ Legszebb Kávéházában", az impozáns New York Palotában.

 

Korai temetni a 2017-es bortermést

Megkongatta a vészharangot a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, amikor bejelentette, hogy a tartós januári fagy miatt az idei szőlőtermés elmarad a tavalyitól. Az ország különböző borászataiból származó Vince-napi visszajelzések nem mutatnak ennyire borús képet. 

 

Hazai csodacsirkével készül a Konyhakiállításra a Bocuse d'Or két fenegyereke

Görög Zita vitamindús smoothie-kal, Gianni eredeti olasz gnocci szószokkal, Dacota a Nosalty bloggere pedig a New York-i szendvicsek királyával kényezteti majd az ízlelőbimbóidat az ország legtrendibb lakberendezési kiállításán. De ha igazi hedonista vagy, akkor ne hagyd ki Jamie Oliver kagylós-tintahalas fekete spagettijét, a vegán fogásokat és a vadvirág saláta készítés csínját-bínját sem. Gyere el március 3-5. között a Konyhakiállításra, és találkozz elsőként a legújabb konyhai és gasztronómiai trendekkel!

Taroltak a Costes éttermek

Mindkét Costes étterem, a Costes és a Costes Downtown csapatának volt miért örülnie a hétfő esti Dining Guide díjkiosztón: a Ráday utcai étterem a legmagasabb, 93 ponttal végzett az élen, míg a belvárosi Downtown 91 ponttal holtversenyben a harmadik lett.

 

Révay András: Gyógyszer is, illatszer is és még sokkal több

A szemközti, frissen tatarozott ház faláról, szépen kialakított fülkékből, Árpád és öt vezér néz le őrzőn egy új üzletre. Van mire vigyázniuk: a budapesti Veres Pálné és a Nyári Pál utca sarkán, új helyére költözve, megnyílt a GoodSpirit Bar és Whisky szaküzlet.

DiVino Gozsdu & Junibor Organic Special

Organikus bormustra másodszor a DiVino Gozsduban 2017. március 1-én. A juniorborászok mellett vendégország Ausztria.

 

Tartalom átvétel