2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

20 éves a Cisco Hálózati Akadémia – 14 ezer magyar hallgató a világ legnagyobb virtuális osztálytermében

6 perc olvasás

20171027_101037.jpgA World Economic Forum (WEF) szeptember végén közzétett legfrissebb jelentése szerint Magyarország kilenc helyet javított a versenyképességi rangsorban, ami főként a technológiai fejlesztéseknek és a lakossági internethasználat bővülésének köszönhető. A WEF a versenyképességet rontó tényezők között első helyen a nem megfelelően képzett munkaerőt említi. Magyarországon az IVSZ adatai szerint 2016-ban 22 ezer informatikus hiányzott, a szakemberhiány azonban nem csak Magyarország számára égető: a Harvey Nash és KPMG kutatása szerint az informatikai vezetők (CIO) 65%-a attól tart, hogy a szakemberhiány miatt vállalata nem lesz képes lépést tartani a technológiai változásokkal.

Éppen ezért az elmúlt években számos technológiai nagyvállalat indított saját képzési programot, illetve lépett partnerségre oktatási intézményekkel. 20 éves múltja, elterjedtsége, valamint a tananyag ingyenessége miatt ezek közül kiemelkedik a Cisco Hálózati Akadémia.

 

A múlt héten Abu Dhabiban zajlott a szakmák világbajnoksága, a WorldSkills. A szakmai kiválóságot és tehetséget mérő versenyen Varga Ákos bronzérmes lett az IT hálózati rendszerüzemeltető kategóriában. Varga Ákos a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökinformatikus hallgatója, az informatikai hálózatokkal a Cisco Hálózati Akadémia keretében a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolában végzett tanulmányai során kezdett foglalkozni. A 14 hónapos felkészülésben Csőke János volt segítségére, aki a 2012-es EuroSkills versenyen maga is aranyérmes volt. Az 1947 óta minden második évben megrendezett vetélkedőn 51 szakmában mintegy 60 ország 1300 versenyzője indult. A WorldSkills versenyprogramja a legkülönbözőbb iparági területeken méri meg a 23 év alatti fiatalok képességeit. Az október 14-19. között szervezett versenyen 20 magyar induló 19 különböző szakmában versenyzett, az IT hálózati rendszerüzemeltető mellett például festő, szakács, pincér, cukrász, virágkötő, épületasztalos, bútorasztalos, ács, fodrász, webfejlesztő kategóriákban; a mechatronika versenyen pedig két fős magyar csapat képviselte hazánkat. A WorldSkills indulása óta azt a missziót szolgálja, hogy globális szinten is bemutassa és támogassa a különféle szakmunkák fiatal tehetségeit, valamint hangsúlyozza a szakirányú tehetséggondozás fontosságát. A szakmák Európa Bajnoksága, az EuroSkills 2018-ban Magyarországon kerül megrendezésre.

 

A Cisco előrejelzése szerint az elkövetkezendő években a digitalizáció gőzerővel formálja át a vállalkozások és a felhasználók életét egyaránt. Az IoT, azaz a dolgok internete az ipari alkalmazások mellett olyan területeken fog terjedni, mint a hálózatba kapcsolt otthonok, egészségügyi alkalmazások, vagy az okosautók. Mindez azt is jelenti, hogy a hálózatok minden korábbinál fontosabbak, ugyanakkor sosem voltak még ekkora terhelés alatt, nem is beszélve az informatikai szakemberhiányról. A Harvey Nash és KPMG kutatása szerint a CIO-k 65%-a attól tart, hogy a szakemberhiány miatt vállalata nem lesz képes lépést tartani a technológiai változásokkal. Az elmúlt években számos technológiai nagyvállalat indított saját képzési programot, illetve lépett partnerségre oktatási intézményekkel. 20 éves múltja, elterjedtsége, valamint a tananyag ingyenessége miatt ezek közül kiemelkedik a Cisco Hálózati Akadémia. Működésének 20 éve alatt világszerte közel 7 millió, Magyarországon pedig mintegy 40 ezer diák vett részt az akadémia kurzusain. Itthon jelenleg 150 közép- és felsőfokú oktatási intézményben nyújt elméleti és gyakorlati képzést a jövő informatikusainak.

 

Szakmai érettségi – Jól vizsgázott az akadémia hálózatépítő szoftvere

 

Az előző tanévben az akadémiai program fontos mérföldkőhöz érkezett: a hálózatépítő szoftvert, amit a Cisco eredetileg az akadémiák számára fejlesztett, a szakmai informatikai érettségihez is felhasználták. A Cisco Hálózati Akadémia képviselői 2016 októberében jelentették be, hogy az akadémiai programhoz kifejlesztett Cisco Packet Tracer szoftver fontos szerepet kap a 2017-ben első alkalommal lebonyolításra kerülő szakmai informatika érettségin. A megmérettetésen a szoftver jól teljesített: a program segítségével 3500 diák vizsgázott le eredményesen.

 

„A technikai sportágakhoz hasonlóan a szakmai informatikai vizsgán is biztosítani kell, hogy semmilyen műszaki probléma ne befolyásolja hátrányosan a diákok teljesítményét. Az idei érettségi így egyben a program vizsgája is volt, amelyet sikerrel teljesített. Az elmúlt években sok száz diák részvételével zajló szakmai versenyeken teszteltük a Packet Tracert, de ilyen sokan egyszerre sehol a világon nem használták még. Bebizonyosodtt, hogy az akadémiai szoftver már olyan szinten van, hogy egy több ezer fős érettségi vizsgát is gördülékenyen le tudunk bonyolítani vele” – mondta Sisák Zoltán, a HTTP Alapítvány kuratóriumi elnöke

 

A program tehát jól teljesített a vizsgakörnyezetben, remekül ki tudta váltani a hálózati eszközöket a felmérés idejére, amelyek kiépítése ennyi helyszínen komoly költség és hosszú idő lett volna. Fontos szempont, hogy a programot nem csak a vizsgákhoz, hanem a tanulás és felkészülés során is használhatták a diákok. A programhoz fejlesztett szakmai tartalom az ipari sztenderdekhez igazodik és folyamatosan frissül, így a diákok naprakész, hasznos tudást kapnak az oktatás során.

 

Akadémiai tudás a munkaerőpiacon

 

A digitalizáció terjedését elősegítő hálózatok és a kapcsolódó informatikai infrastruktúra üzemeltetéséhez képzett szakemberek szükségesek, akikre hatalmas igény mutatkozik szerte a világon. A felmérések szerint Európában legalább egymillió, Magyarországon pedig több mint húszezer informatikai szakemberre lenne szükség.

 

 

 

 

A 20 éves Cisco Hálózati Akadémia

 

A Cisco 1997-ben hozta létre világméretű eLearning programját, amelyben jelenleg több mint 170 ország oktatási intézményei és non-profit szervezetei vesznek részt. Egymillió hallgatójával a Cisco Hálózati Akadémia a világ legnagyobb virtuális osztályterme.

 

Magyarországra az elsők között, a nemzetközi indulás után mindössze egy évvel jutott el a Cisco Hálózati Akadémia, sőt a magyar volt a harmadik idegen nyelv, amelyre a tananyagot lefordították. Az utóbbi években a résztvevők száma 10-30 százalékkal növekedett évente, jelenleg közel 150 oktatási intézmény több mint 14 ezer diákja tanul az Akadémia képzésein. Az indulás óta összesen közel 40 000 ezer diák vett részt a programban, amelynek tartalmi lokalizációja folyamatos, és a tananyag az ipar igényeihez igazodva 3-4 évente teljesen megújul.

 

A magyarországi Cisco Hálózati Akadémia rendszer központjaként működő HTTP Alapítvány célja a piacképes informatikai szaktudás minél szélesebb körben történő elterjesztése. A „Premier Plus” minősítéssel rendelkező HTTP Alapítvány a világ 20 legjobb akadémiai támogatóközpontja közé tartozik, diákjai jelentős sikereket értek el informatikai világversenyeken.

 

HTTP Alapítvány weboldala

Cisco Hálózati Akadémia weboldala 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.