2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Saxo negyedik negyedéves kitekintése: Kína a figyelem középpontjában — A globális növekedés motorja, vagy a következő hitelbuborék?

6 perc olvasás

images_24.jpgAz online multieszköz-kereskedő és befektetési specialista Saxo Bank a október 3-án publikálta 2017 negyedik negyedévére a nemzetközi piacokra vonatkozó negyedéves kitekintését.

 

A LÁTSZATINTÉZKEDÉSEK VÉGE, ALACSONY HITELIMPULZUS

 

A geopolitikai kockázatok nem játszottak komoly szerepet a piacok és a nemzetközi gazdaság életében a pénzügyi válság óta, mivel a központi bankok a legkisebb bizonytalanság esetén is pénztömegeket öntöttek a piacokra. Ez a megoldás azonban éppen a végét járja. A Fed elkötelezett a monetáris szűkítés mellett, amely abban a formában kezdődik el, hogy a kötvények a lejáratkor már nem kerülnek pótlásra, csökkentve ezzel a Fed hatalmas mérlegfőösszegét.

 

A negyedéves várakozások kapcsán Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza és befektetési vezetője a következőket nyilatkozta: „A Fed úgy véli, vagy inkább azt reméli, hogy a mennyiségi szűkítés nem okoz majd különösebb problémát a piacokon, holott a válság óta tapasztalt világgazdasági növekedés legnagyobb részt éppen ennek az ellenkezőjére alapult.”

A mennyiségi szűkítés mellett Jakobsen a globális hitelimpulzus összeomlását nevezi meg a másik komoly tényezőnek, amely kedvezőtlen hatással lehet a világgazdaságra az év végének közeledtével: „Úgy véljük, hogy ez rendkívül rossz előjel a 2017 negyedik negyedévétől 2018 második negyedévéig tartó időszakra nézve, amikor is reális esély van arra, hogy a gazdasági lassulás recesszióhoz hasonló visszaesést produkál majd. Az alacsony volatilitás, az alacsony infláció és a monetáris politika alkalmazása terén elkövetett hibák együtt komoly kockázatot jelentenek a gazdaságra.”

 

Christopher Dembik vezető makrogazdasági elemző a következőket fűzte hozzá: „A globális hitelimpulzus-mutató az év eleje óta küldi a figyelmeztető jeleket a befektetők számára. Kína a globális hitelimpulzus fő motorja. Amennyiben Kína hitelpiacán lassul a hitelek áramlása, annak hatása lesz a világ valamennyi hitelpiacára.”

 

DEVIZA: A PIACOK HÁTAT FORDÍTANAK A MINDENHATÓ DOLLÁRNAK

 

A világ legnagyobb gazdaságaként és a világ legjelentősebb tartalékdevizájának kibocsátójaként az Amerikai Egyesült Államok a devizáját államadósság formájában exportálta a világ minden részére. Mára a felemelkedő Kína megpróbálja kihasználni azt, hogy devizája egyre nagyobb szerepet játszik, és megpróbálja átvenni az USA helyét a nemzetközi kereskedelemben is.

 

John Hardy vezető devizapiaci stratéga a következőket nyilatkozta: „Kína a világ legjelentősebb kőolaj-importőre, és azzal, hogy sikerült átállnia a jüan-elszámolásra, ugyanakkor devizája stabil maradt, megtette az első lépéseket a kínai tőkepiac elmélyítése irányában, és megnövelte a nemzetközi keresletet saját devizája iránt. A helyzet másik érdekes aspektusa, hogy Kínának várhatóan leértékeléseken keresztül kell majd kimásznia a saját

„A negyedik negyedév vonatkozásában várható, hogy a dollár gyengülése tovább folytatódik, ugyanakkor elképzelhető, hogy a negyedévben nem lesz annyira töretlen a trend, mint az év java részében volt. Az EKB a monetáris lazítás kivezetésének irányába tart, látható célja az irányadó kamatlábak normalizálása, és ez az euró erősödésének irányába hat. Ez a negyedév lehet a vízválasztó az Egyesült Királyság számára az uniós kilépés kapcsán, miután egyre világosabbá válik mindenki számára, hogy merre tart a folyamat – a GBPUSD magasabb szinteken stabilizálódhat újra.”

 

ÁRUPIAC: A HURRIKÁNOK NÖVELIK AZ ÁRAKAT

 

Az árupiacok 2017 utolsó negyedévét sokkal jobb helyzetben kezdik, miután a harmadik negyedévben az árak folyamatosan emelkedtek. A nyersolaj ára elkezdett erősödni, az időjárási anomáliák, illetve az Opec és az Opec-en kívüli országok kitermelési oldalon megvalósított idei korlátozásai pozitív hatással voltak a globális piaci egyensúlyra. A nemesfémek ára is emelkedett, mivel a nemzetközi feszültségek növelték a keresletet a biztonsági menedéknek számító fémek esetében, de pozitív hatása volt az egyes portfóliók diverzifikációs törekvéseinek is. Az áremelkedési trendre azonban hatással lehet az, hogy a dollár gyengülése megtorpant, a fundamentális mutatók pedig még nem annyira stabilak, hogy megfelelő támaszt nyújtsanak egy tartós emelkedő trendhez – különösen igaz ez a növekedésorientált nyersanyagoknak az esetében, mint például az olaj, vagy az ipari fémek.

 

Ole Hansen vezető nyersanyagpiaci elemző a következőket nyilatkozta: „A geopolitikai kockázatok jelentik a legnagyobb veszélyt a nemzetközi gazdaságra, és jelentős hatással vannak mind a kínálati, mind pedig a keresleti oldalra a kulcsfontosságú nyersanyagok esetében. Miután a Harvey hurrikán a Mexikói-öböl partján komoly károkat okozott a finomítói kapacitásokban, és a legfrissebb amerikai üzemanyagkészlet-adatok ezt tükrözték is, a finomítói árrések emelkedésnek indultak. A hurrikán hatására megélénkült az olaj iránti kereslet egy olyan szezonban, amelyet általában a ciklikus keresletcsökkenés jellemez.”

 

RÉSZVÉNYPIACOK: ISMÉT ITT VAN 1989?

 

Miközben a világ a terrorizmus megélénkülésével és a Koreai-félsziget destabilizálódásával van elfoglalva, addig Kína jó úton halad afelé, hogy gazdaságát megnyissa, és hosszú távon megelőzze az Amerikai Egyesült Államokat a világ vezető szuperhatalmainak ranglistáján.

 

Peter Garnry vezető kvantitatív elemző a következőket nyilatkozta: „A kínai tőkepiacok megnyitásával a globális befektetők részt vehetnek abban a folyamatban, amelyet az jellemez, hogy Kína visszanyeri régi dicsőségét, és minőségileg más helyet foglal el a nemzetközi gazdaságban. A fejlett országok befektetői számára azt javasoljuk, hogy súlyozzák felül a technológiai szektort, mivel ez a szegmens változatlanul a legkevésbé szabályozott és a leginkább piacorientált. A legtöbb befektető számára megfelelő taktika lehet tőzsdén kereskedett alapokon keresztül vezető indexeket vásárolni, azonban az állami tulajdonú vállalatok felülsúlyozása ronthatja majd a teljesítményt a magas technológiai színvonalú és fogyasztó-orientált gazdasági modellre történő áttérés során.”

 

„A fogyasztási cikkek szektorában a befektetők már most megtalálhatják a jövő nyerteseit a kínai piacokon. Például a legnagyobb üdítőital-gyártó, a Kweichow Moutai piaci értéke alig marad el a 100 milliárd dollártól, és éves szinten átlagban 23 százalékkal növekszik, ami egy olyan ütem, amelyről a fejlett országokban működő üdítőital-gyártók még csak nem is álmodhatnak.”

 

Kay Van Petersen globális makrogazdasági elemző a következőket fűzte hozzá: „Az elmúlt évben Kínát a vártnál erőteljesebb gazdasági növekedés és a 2016-ban elindult hitelpiaci bővülés jellemezte. A régi, termelésen és exporton alapuló kínai gazdasági modellt lassan felváltja a belföldi fogyasztáson és a szolgáltatási szegmenseken alapuló új gazdasági modell. A folyamat végén Kína stabil és nyitott gazdasággal rendelkezik majd, komoly gazdasági kapcsolatokkal mind keleten, mind pedig nyugaton.

 

 

 

A Saxo Bank 2017 negyedik negyedéves várakozásainak teljes anyagát, valamint elemzőink és szakértőink részletes anyagait a következő linken találják meg: www.tradingfloor.com/publications/quarterly-outlook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.