2022.augusztus.08. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bejelentették a Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínét és központi témáját — Az idén Pécsre és a családi témákra irányul a figyelem

3 perc olvasás

image17_3.jpgEbben az évben Pécs lesz a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatának kiemelt helyszíne – jelentette be dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a pécsi Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárában. Ahogy a korábbi években, így 2018-ban is hirdetnek központi témát is. Az idei fő gondolat – Ami összeköt: Család és Kultúra – a Családok évéhez kapcsolódik, és arra ösztönzi az intézményeket, hogy még több családi programot szervezzenek az idei Múzeumok Éjszakájára, június 23-ára, és a gyűjteményükhöz köthető jeles családok örökségét, kincseit, a család és a múzeum kapcsolódási pontjait, összefüggéseit megmutatva alakítsák ki aznapi programjukat.

 

2018-ban június 23-án rendezik meg Magyarország legnépszerűbb kulturális eseményét, a Múzeumok Éjszakáját, amely éjszakán több ezer programmal várják a közgyűjtemények az érdeklődőket, azt a csaknem 500 ezer látogatót, akik ezen az estén a múzeumokat választják kulturális kikapcsolódásuk színteréül.

 

2015 óta választanak ki a szervezők évente egy kiemelt témát, valamint egy vidéki települést, mely az adott év kiemelt helyszíne lesz, így Budapest mellett egy vidéki „fővárossal” is gazdagodik a rendezvény.

 

A kiemelt helyszín cím odaítélésével az elmúlt évek munkáját kívánják elismerni, annak érdekében, hogy az adott település kulturális értékei, intézményei és programjai felé irányíthassák az érdeklődők figyelmét. A kiemelt helyszín meghatározása során figyelembe veszik az adott település – Múzeumok Éjszakája programjainak korábbi években tapasztalt látogatottsága mellett – kulturális intézményrendszerének sokszínűségét, valamint a kulturális programkínálatát is. Eger, Kecskemét és Debrecen után ebben az évben Pécsre irányul majd a figyelem, mely 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet viselte.

 

Azért is esett a választás Pécs városára, mert a település programban való részvétele aktív és eredményes volt az elmúlt években, és elkötelezett a kulturális értékközvetítés és megőrzés biztosítása mellett. A Múzeumok Éjszakája helyi rendezvényeinek látogatószáma 2017-ben meghaladta a 7 000 főt.

 

Igazolva az előzetes várakozásokat, sikeresnek bizonyult az a kezdeményezés is, amely évente egy kiemelt tematikát választott a rendezvénynek, elősegítve, hogy a múzeumok programkínálata fókuszáltabb és feszesebb legyen. A korábbi években az Élő Erdély, Hősök, felfedezők, újítók, valamint az Értékőrzés téma köré szervezhették az intézmények kiállításaikat és programjaikat, míg ebben az évben a Családok évéhez kapcsolódik a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozata.

 

Éppen ezért, idén Ami összeköt: Család és Kultúra lesz az esemény kiemelt témája, amely remélhetőleg inspirálóan hat majd a múzeumokra. A témakör lehetőséget ad arra, hogy az intézmények reflektorfénybe állíthassák gyűjteményük jeles családokhoz, dinasztiákhoz köthető darabjait, vagy azokat a famíliákat, melyek szerepet játszottak gyűjteményük életre hívásában, megőrzésében, gyarapításában. De akár a mai látogatókat megszólító családi programjaikkal, múzeumpedagógiai foglalkozásaikkal is felhívhatják a figyelmet arra, hogy a múzeumlátogatás során szülők, nagyszülők, gyerekek együtt is elmélyedhetnek az intézmények kínálta gazdag és színes képző- és iparművészeti programokban.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.