2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hatalmas az érdeklődés a két új kockázati tőkealap iránt — Rengeteg vállalkozás szeretni növekedni a Széchenyi Tőkealap-kezelő 50 milliárdos keretösszegéből

3 perc olvasás

index_73.jpgA hazai kis- és középvállalkozások részéről jelentős érdeklődés mutatkozik a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. két új tőkealapja iránt.  Az Alapkezelő ez év szeptemberében indította el az Irinyi II. Kockázati Tőkealapot és a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Alapot, aminek köszönhetően még tovább bővült azon magyar cégek köre, amelyek külső forrást vonhatnak be növekedésük finanszírozásához. Az Alapkezelő szakértői a több száz növekedési tervekkel rendelkező cégből immár több mint 50 esetben vizsgálják a befektetés lehetőségét.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. összesen 50 milliárd forintra bővült tőkekerete révén a következő évtizedben százas nagyságrendben kíván tőkét fektetni hazai kis- és középvállalkozásokba, a kiválasztási folyamatok pedig már el is kezdődtek. Az Alapkezelő a Széchenyi Tőkebefektetési Alapon (SZTA) keresztül a 8 milliárd forintos emelést követően immár 22 milliárd forinttal, az Irinyi II. Kockázati Tőkealap 8 milliárd forinttal, a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Alap pedig 20 milliárd forinttal járul hozzá a hazai kkv-szektor versenyképességének növelésében.

„Miután az első befektetési időszak végéig az SZTA-val kihelyeztünk csaknem 13 milliárd forintot, a tőkeigényes vállalkozások érdeklődése továbbra is fennmaradt. Annak köszönhetően, hogy szeptembertől újabb kihelyezhető tőkeforrásokat kaptunk a magyar kormánytól, számos növekedő cég igényeit ismét ki fogjuk tudni elégíteni. A csapatunk már folyamatosan dolgozik azon, hogy a beérkező több száz üzleti koncepció közül kiválasszuk a legígéretesebbeket. Emellett természetesen folyamatosan várjuk az újabb izgalmas projekteket is” – mondta el Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök–vezérigazgatója.

A korábban 89 vállalkozásba tőkét fektető Széchenyi Tőkebefektetési Alap egész Magyarország területén keresi azokat a stabilan növekedni képes cégeket, amelyek tevékenysége akár a tőkebefektetők fő célpiacain kívül esik (pl. fémipar), illetve nem reális megoldás számukra a hitelfelvétel.

A szeptemberben elindult Irinyi II. Kockázati Tőkealap az Irinyi Tervben kiemelt iparágakban tevékenykedő, közép-magyarországi ipari vállalkozások, beszállító cégek számára biztosít tőkét a bővüléshez, fejlesztésekhez, valamint Ipar 4.0-s digitalizációs terveik megvalósításához. A kiemelt szektorok közé tartozik: a járműipar, a speciális gép- és járműgyártás, a zöldgazdaság, a megújuló energia, az élelmiszeripar, az egészségipar, a védelmi ipar, a faipar, valamint az ezekhez kapcsolható infokommunikációs, digitális fejlesztések. A tőkeprogram a nemzeti iparfejlesztési stratégia egyik kiemelt lábát jelenti, tőkebefektet&eacut e;sei révén tovább erősödhetnek a budapesti és pest-megyei beszállító cégek, ami közvetetten a többi régió ipari teljesítményére is pozitív hatással lehet.

A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Alap a Magyarországgal szomszédos országokba, azon belül is az azokban növekvő aktivitást kifejtő (terjeszkedő), illetve onnan hazánkba érkező innovatív vállalkozások bővülési szándékait kívánja finanszírozni. Akár eredően magyarországi, akár határon túli cégről van szó, a befektetések valamennyi esetben Magyarországon valósulnak meg. A tőkeprogram célja, hogy finanszírozza a nemzetgazdasági szempontból jelentős beruházásokat, másrészt támogassa a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások nemzetközi – azon belül is a Magyarországgal határos országok kkv-jaival tört&eacu te;nő – hosszú távú kapcsolatépítését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.