Indul az őszi betakarítási szezon

debre20180821002_1.jpgAz almatermelők tiltakozó akciója Vásárosnaményban – fotó: Czeglédi Zsolt
Sokféle károsítóval kell számolni a kertekben; nincs megegyezés az alma felvásárlási áráról; messze elmaradnak a mezőgazdasági bérek az átlagtól; kukorica: jó árakra és erős versenytársakra számíthatunk. Az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.

Sokféle károsítóval kell számolni a kertekben
A szárazabb, melegebb körülmények között a lisztharmattal és az atkákkal, míg a párásabb kertekben, kertrészekben a peronoszpórával, néhol a sérült szőlőbogyókon, szedren a szürkepenész induló támadásával is számolni kellett.

 

Többrétű védelem a gabonában
A kalászosgabona-termesztésben az utóbbi években végbemenő fajta- és technológiaváltás hatására a minőséget nagy terméssel párosítani képes korszerű intenzív fajtákat és hibrideket egyre kisebb vetőmagnormával és egyre korábban vetik.

 

Az új peszticid éppúgy árthat a méheknek, mint azok, amelyek helyettesítésére szánták
Egy új peszticidcsoport, amelyet a neonikotinoidok helyettesítésére jelöltek ki, éppen olyan ártalmas lehet a beporzó méhekre, mint a betiltott hatóanyag – figyelmeztettek kutatók. A Journal of Nature-ben közölt tanulmány szerint a kísérletekben a poszméhek szaporodási képességét és kolóniáik növekedésének mértékét egyaránt veszélyeztették a szulfoximinalapú, új rovarölő szerek.

Ezekkel a fejlődési rendellenességekkel találkozhatunk a karfiolon
A klímaváltozás kifejezetten károsan hat a karfiolok termesztésére, jó minőségű, piacképes árut megnevelni egyre nehezebb lesz. A karfiol egyébként is más káposztafélékhez képest víz- és tápanyagellátás tekintetében „igényesebb”, több vizet, pontosabb tápanyagellátást és mikroelem-kiegészítést igényel.

Érdemes már figyelni a selyemfényű-puszpángmoly megjelenését
Szélsőségesen alakult a nyár időjárása. Ezt hozzánk hasonlóan a növényeink is megsínylették. Általában az aszállyal küzdöttek, a száraz talajból nem tudták felvenni a számukra szükséges tápanyagokat. Ennek következménye a levélszélek száradása, a levelek sárgulása.

Így nyerhetsz Caterpillar okostelefont apróhirdetéssel
Adj fel ingyen hirdetést az Agroinform.hu Piacterén: tedd fel eladó gépedet, terményedet, alkatrészedet, állatodat… és nyerj okostelefont vagy más okosnyereményeket!

Gyakorlati tanácsok őszi és tavaszi takarmányborsó-termesztéshez
A SAATEN-UNION Tudástár sorozat első, ingyenesen letölthető szakmai kiadványa az őszi és tavaszi takarmányborsóról. Hiánypótló összefoglaló neves kutatók, fejlesztők, nemesítők és termelők cikkeivel, érdekes adatokkal és gyakorlati tanácsokkal.

Növényvédelmi előrejelzés: Indul a nyár végi betakarítás
Normális helyzetben őszi betakarítási szezonról szoktunk beszélni, de most sokkal inkább helytálló a betakarítás kezdetét „nyár végi” jelzővel illetni. Az Agroinform.hu 2018. 34. heti növényvédelmi előrejelzése.

Nincs megegyezés – csak két forinttal emelte volna a léalma árát a feldolgozó
Elfogadhatatlannak nevezte a Magosz elnöke, hogy mindössze 2 forintot emelne az alma felvásárlási árán az a feldolgozó, akivel az alacsony árak miatt napok óta harcban állnak az almatermelők. Jakab István szerint az étkezési alma ára is “beszakadhat”.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük