2023.január.28. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Országos népművészeti kiállítás nyílik a Mesterségek Ünnepén a reformáció 500 éves évfordulója tiszteletére

2 perc olvasás

ref5.jpgA Reformáció 500 éves évfordulójának alkalmából a 31. Mesterségek Ünnepén a programokban és a tárgyi kiállítók körében is kitüntetett figyelmet kapnak a protestáns egyházak hagyományai.

 

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Reformáció Emlékbizottság a Reformáció 500 éves jubileumához kapcsolódva pályázatot hirdetett az egyházi szertartások kellékeinek megújítására a Kárpát-medencében élő népművészek és alkotóközösségek részére. A pályázat célja az volt, hogy a népi kézművesség képviselői alkotásaikkal hozzájáruljanak az egyházi szertartások tárgyainak és kellékeinek megújításához, méltó emléket állítva ezzel a reformáció kulturális és történelmi örökségének.

 

A határon innen és túlról beérkezett pályamunkák legjobbjaiból országos kiállítás nyílik 2017. augusztus 17-én 14 órakor a Mesterségek Ünnepe alkalmából a Budapesti Történeti Múzeum Gótikus termében. A Reformációs Emlékbizottság és az NKA támogatásával megvalósuló kiállítás szeptember 3-ig látogatható.

 

Az 500 éves reformáció szellemi és kulturális örökségéhez kapcsolódóan összesen 24 fafaragó mester 6 emlékoszlopot farag ki a különböző tájegységek hagyományai szerint a Mesterségek Ünnepén a Budapesti Történeti Múzeum kertjében. Az emlékoszlopokat a református egyházkerületek számára ajánlják majd fel a jubileumi emlékév tiszteletére.

 

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület a Gébárti Kézművesek Házával közösen már negyedik éve szervezi azt a fafaragó tábort, ahol a mesterek 100 sírjel megfaragását vállalták fel. A Mesterségek Ünnepén a már elkészült alkotások közül 25 fejfát állítanak ki szabadtéri kiállítás keretében „Fa sírjelek, fejfák” címmel.

 

http://www.btm.hu

http://www.zalanepmuveszet.hu

https://www.facebook.com/Zala-Megyei-N%C3%A9pm%C5%B1v%C3%A9szeti-Egyes%C3%BClet-1115789575185416

http://reformacio2017.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.