2022.augusztus.19. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Színházzal a társadalmi változásért – kerekasztal beszélgetés és nemzetközi workshop a HaHó Európa programjában

4 perc olvasás

prop.jpgMiképpen működik a színház a társadalom formálójaként?  Hogyan segít a színház maga előidézni társadalmi változásokat? – ezeket a kérdéseket járja körül a Színházzal a társadalmi változásért (Theatre for Social Change) címen rendezett kerekasztal beszélgetés és workshop, mely a HaHó Európa – Hagyományok Hónapja programsorozat részeként valósul meg június 1-jén és 2-án.

 

Az öt kulturális szervezet, intézmény – Pro Progressione, British Council, Cseh Centrum, Finnagora és az Európa Pont – közös szervezésű programjában nemzetközi és hazai színházi (szociális színházi) vagy a kultúra más ágazatában dolgozó szakemberek járják körbe a témát. A péntek délutáni kerekasztal beszélgetés, majd szombaton 4 – brit, cseh, finn és magyar – szakember vezetésével kiscsoportos workshopokon járhatják körül a témát a résztvevők.

 

A beszélgetés és a workshopok angol nyelven zajlanak.

A Színházzal a társadalmi változásért programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Jelentkezni az alábbi űrlapon lehet:

https://goo.gl/forms/AVWPJ8uFL8HhSvbY2

 

HaHó Európa – Hagyományok Hónapja

  1. az európai kulturális örökség éve. Ebből az alkalomból az EUNIC Hungary – a hazánkban működő külföldi kulturális intézetek ernyőszervezete – május 9. és június 9. között HaHó Európa – Hagyományok Hónapja, avagy az európai kulturális örökség ünnepe címmel nagyszabású programsorozatot szervez Budapesten, amelynek fő célja, hogy bemutassa a résztvevő országok kulturális örökségének sokszínűségét. A Színházzal a társadalmi változásért kerekasztal beszélgetés és a másnapi workshop a programsorozat részeként valósul meg. (lásd: http://euroastra.blog.hu/2018/05/16/a_hagyomany_osszekot_hagyomanyok_honapja_avagy_az_europai_kulturalis_orokseg_unnepe_budapesten)

 

Színházzal a társadalmi változásért – Theatre for Social Changes

Az első nap folyamán (június 1. péntek 17.00) az Európa Ponton egy kerekasztal beszélgetés keretében nemzetközi és hazai színházi (szociális színházi) és egyéb a kultúrában dolgozó szakemberek járják körbe a témát.

A beszélgetés fő témája: hatással lehet-e a mai színház társadalmunkra és lehet-e valóban hatékony eszköz a társadalmi felzárkóztatásban? A meghívott művészekben és szakértőkben egy valami mindenképpen közös: a munkájuk nem kizárólag művészi, de célja a szociális érzékenység növelése a befogadóban, illetve olyan helyekre kézbesíteni művészi és szociális üzeneteket, amelyek el vannak zárva ezektől a forrásoktól. A meghívott szakértők eljutottak már menekülttáborokba vagy a nagyvárosoktól távol eső roma falvakba.                  

A kerekasztal beszélgetés célja a tapasztalatcsere, valamint a leghatékonyabban működő módszertani folyamatok bemutatása a közösségekkel való együtt működés, a kisebbségek, a menekültek, a hátrányos helyzetű csoportok elérése kapcsán. A beszélgetés angol nyelven zajlik.

 

A második nap (június 2. szombat 10.00) négy, párhuzamosan zajló workshopon vehetnek részt az érdeklődők, amelyeket az alábbi szakemberek vezetik:

Julia Samuels a 20Stories High-tól Angliából, Deák Réka és Husam Abed a Dafa bábszínháztól, Csehországból, Hanna Helavuori a TINFO-tól, Finnországból és Horváth Kristóf a Tudás6alom-tól.

A workshopok helyszíne a Marczibányi Téri Művelődési Központ.

 

A rendezvény magyarországi partnere a Pro Progressione, nemzetközi művészeti nonprofit szervezet. A szervezők várnak szeretettel minden érdeklődőt a kerekasztal beszélgetésre és a workshopra egyaránt!

 

Kerekasztal beszélgetés: 

Június 1. 17:00 Európa Pont, Millernáris park (1024 Budapest, Lövőház u. 35.)

Worhshopok:                       

Június 2. 10:00 Marcibányi Téri Művelődási Központ (1022 Budapest, Marczibányi tér 5/A)

 

www.facebook.com/hahoeuropa

https://issuu.com/czechcentrebudapest/docs/haho_hagyomanyok_honapja_program

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.