EuroAstra

10. Főzdefeszt + Street Food Market — 2015. szeptember 4-6.

 

„Az Isteni szeretet és az emberi veríték: e kettő szülte a sört e világra"

Szt. Arnold

 

 

„Az Isteni szeretet és az emberi veríték: e kettő szülte a sört e világra"

Szt. Arnold

 

Büszkén jelentik a szervezők, hogy szeptember 4-6 közt megrendezik a 10. Főzdefesztet ismét a fesztivál történetének eddigi legjobb helyszínén, a városligeti Olof Palme sétányon.

 

5 évvel ezelőtt azért fogtak bele a Főzdefeszt szervezésébe, hogy megtörjék a nagyüzemi sör hegemóniáját, és elérhetővé tegyék a jó magyar kézműves sört. 4 és fél évnek és 9 fesztiválnak kellett lezajlania ahhoz, hogy az ügyük hivatalos megerősítést nyerjen: 2015 augusztusában a Gazdasági Versenyhivatal kimondta, hogy a magyar sörkultúra a kizárólagos nagyüzemi szerződések igájában senyved, melyeknek versenykorlátozó hatásuk van. Egyben kötelezte a nagy sörgyárakat arra, hogy 2 év alatt 20%-kal kevesebb sört adjanak el efféle szerződések keretében.

Ez a rendelkezés újabb lendületet adhat a magyar kézműves sör terjedésének, melynek már így is számos látványos jele van. Az őszi fesztivál legnagyobb szenzációja az, hogy körképet adhatnak a magyar egyházi sörkultúra meglepetésszerű feltámadásáról. Pár évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a magyar kolostorok és egyházak sörkészítésbe fognak, idén mégis három vadonatúj vallásos lelkületű sörbrandet mutatnak be a Főzdefeszten.

A Zirci Ciszterci Apátságban felépült Magyarország első valódi apátsági sörfőzdéje a kolostor pincéjében – a 18. századi zirci főzde szellemi örököseként. A történelmi környezetbe helyezett modern főzde mai felfogásban főzött sör-szortimenttel mutatkozik be a Főzdefeszten. A Bakonybéli Szt. Mauriciusz kolostor 3 fajta sört főzet a Bors Serfőzdével, a Székesfehérvári Püspökség pedig újrateremtette a legendás Szt. István Portert, amit ismét Kőbányán, a Monyó Sörfőzdében főznek.
De nemcsak szerzetesek és püspökök kongregációját láthatjuk majd – az egyházon túl is egyre többen fogják fel a jó sörben rejlő kommunikációs lehetőségeket. Így tanúi lehetünk a Freak Fusion Cabaret Tripla Leszúrt Rittenberger nevű füstös „freak" lágerének bemutatójához készült rögtönzött hátborzongató cirkuszi mutatványnak.

A már megszokott klasszikus felhozatalon túl ismét számos premierrel és újdonsággal készülnek, ráadásul most először külföldről is hívtnak kézműves sörfőzőket, hiszen Európa-szerte egyre nagyobb az érdeklődés Európa talán legnagyobb kézműves sörfesztiválja, a Főzdefeszt iránt!

Az ételkínálatot is felfrissítették, a bevált slágerek – mint Befaló Bill, Zing Burger, Vörös Homár és társai – mellett új street-food standokat állítanak hadrendbe, valamint felbíztatták a sörfőzőinket, hogy ők is készüljenek étellel!

A júniusi tapasztalatok alapján egyre okosabban használják majd a sétány tereit és a nagy forgalmú főutak mellett számos intim kis sörkertet terveznek létrehozni!

 

Vasárnap kora délután pedig kiosztják az Év Kedvenc Söre, az Év Sörfőzdéje és az Év Legjobb sörcímkéje díjakat!

 

10. Főzdefeszt + Street Food Market

2015. szeptember 4-6.

Budapest, Városliget, Olof Palme Sétány

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük