2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2009 augusztus 20. mérlege

5 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/30979"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/au20.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>A hagyományokhoz híven idén is 2009. augusztus 20-án, az Ország születésnapján, a Kossuth téren kóstolhatta meg a közönség az Ország Tortáját, amely idén a Pándi meggytorta lett. A különleges desszertet a Kossuth téren felállított történelmi játszóházban délután 13.30-kor a készítők és meghívott hírességek közreműködésével ismerhette meg a közönség.</p><p>

au20.thumbnailA hagyományokhoz híven idén is 2009. augusztus 20-án, az Ország születésnapján, a Kossuth téren kóstolhatta meg a közönség az Ország Tortáját, amely idén a Pándi meggytorta lett. A különleges desszertet a Kossuth téren felállított történelmi játszóházban délután 13.30-kor a készítők és meghívott hírességek közreműködésével ismerhette meg a közönség.

au20.thumbnailA hagyományokhoz híven idén is 2009. augusztus 20-án, az Ország születésnapján, a Kossuth téren kóstolhatta meg a közönség az Ország Tortáját, amely idén a Pándi meggytorta lett. A különleges desszertet a Kossuth téren felállított történelmi játszóházban délután 13.30-kor a készítők és meghívott hírességek közreműködésével ismerhette meg a közönség.

 A téren árusított 5300 szelet meggytorta délután négy órára elfogyott, addig megközelítően 50 ezer látogatót fogadtak „Szent István király udvarában". A tortát a Kossuth téri bemutatóval egy időben, az ország több száz cukrászdájában kezdték el árusítani.

Immár 3 éve hagyományosan augusztus 20-án az Ország Születésnapján mutatja be a  nagyközönségnek  a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programja keretében az Ország Tortáját.  Az Ország Tortája választás célja, hogy az ország minden lakosa az alkalomhoz méltó különleges desszerttel ünnepelhessen, a családi ünnepek hangulatát idézve személyes élményként élhesse át az államalapítás évfordulóját.

Idén a cukrászokból álló szakmai zsűri a Pándi meggytortát választotta az Ország Tortájának, míg 2008-ban a Szatmári szilvatorta, 2007-ben a Madártej torta kapta a megtisztelő címet.

Az édességet augusztus 20-án több száz cukrászdában is elkezdik árusítani, Budapesten és vidéken is felveszik az állandó kínálatuk közé ezért az is meg tudja kóstolni a különleges desszertet, aki nem tud fellátogatni Budapestre.

A hungarikumnak számító különleges Pándi meggyből készült ünnepi édességet a Kossuth téren felállított „Szent István király udvara" történelmi játszóházban cukrászok és meghívott hírességek, Király Viktor és Serdült Orsolya közreműködésével kóstolhatta meg a nagyközönség. A

A Kossuth térre kilátogatókat a 21 óráig tortakóstolás mellett „Szent István király udvara"történelmi játszóház is várja. A térre látogató családok kézműves foglalkozásokkal, korabeli mesteremberek – vándorkovács, íjkészítő, nemezes, és sátorkészítő – munkáját bemutató programokkal találkozhatnak. Az államalapító vitézek hősi legendáit hagyományőrzők idézik fel, lovas íjászok bemutatója révén pedig az érdeklődők megismerhetik a honfoglalás kori magyar lovasok ruházatát, fegyverzetét és harcmodorát is.

A legifjabbak három vitézi próba teljesítése után névre szóló, vitézi érdemeiket elismerő lovagi oklevelet kaptak, az első háromszáz vitéz jogot szerzett arra is, hogy a bemutatott óriási, 300 szeletes tortát ingyen megkóstolja.

Augusztus 20-án nemcsak tortakóstolásra, hanem kenyérkóstolásra is lehetőség nyílt a Kossuth téren, ahol a Kenyérfesztiválon, a Pékek Fejelemi Rendjének közreműködésével  az ország legkiválóbb pékjei sütnek kenyeret a felállított sütőkemencékben. Kenyérsütés közben a pék mesterek bemutatják azt is, hogyan készíthetőek el a legkülönbözőbb típusú és ízű kenyérkülönlegességek. A kenyérsütésen kívül látványpékség, népi játékok, zenés-táncos produkciók, gasztronómiai műsorszámok várják majd az érdeklődőket.

Mintegy 50 ezer látogató, 5300 szelet az Ország Tortájából, 1000 liter víz- ez a mérlege délután fél 5-ig a Kossuth téren az augusztus 20-i állami ünnep rendezvényeinek.

Délután fél 5-ig mintegy 50 ezren keresték fel a Kossuth teret, ahol a Szent István király udvara elnevezésű történelmi játszóház és a Pékek Fejedelmi Rendjének közreműködésével egész napos Kenyérfesztivál zajlik.

Több ezren várták a 13.30 órakor a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által bemutatott Pándi meggytortát, az Ország Tortáját, melyet a lovagi próbát teljesítők idén is ingyenesen, a térre látogatók pedig kedvezményes áron kóstolhattak meg. A desszertkülönlegességből délután 4 órára elfogyott mind az 5300 szelet. A többi gasztronómiai különlegesség is kelendőnek bizonyult, elfogyott 800 adag ökör, 600 adag malac és 80 csirke is. 

A Szent István király udvara történelmi játszóház egyik legnépszerűbb eleme továbbra is a lovagi próba, ahol a gyermekek a lovagi élet rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a bajvívás, íjászat és lovas kiképzés ismereteinek elsajátításával. A Kossuth térre 19 órakor ünnepélyes keretek között érkezik a Szent Korona másolata. A családi programok a téren egészen este 9 óráig, az ünnepi tűzijáték kezdetéig várják az érdeklődőket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.