2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2012. Június 22-én roma fotókiállítás roma koncertekkel

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62003"><img class="image image-preview" src="/files/images/OSF-Chacipe-PestiEst-advertisement-no%20bleeds.jpg" border="0" width="473" height="328" /></a></span>A Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations), és a Közép-Európai Egyetem (CEU) - OSA Archívum 2012. június 22-én, délután fél 5-kor megnyitja a Chachipe fotópályázat kiállítását az Akvárium Klubban,  ahol a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei zenélnek. A megnyitó után 20:30 órától a Romano Glaszo, valamint a csehországi Gypsy Cz ad koncertet</p> <p>

osf chacipe pestiest advertisement no%20bleedsA Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations), és a Közép-Európai Egyetem (CEU) – OSA Archívum 2012. június 22-én, délután fél 5-kor megnyitja a Chachipe fotópályázat kiállítását az Akvárium Klubban,  ahol a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei zenélnek. A megnyitó után 20:30 órától a Romano Glaszo, valamint a csehországi Gypsy Cz ad koncertet

osf chacipe pestiest advertisement no%20bleedsA Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations), és a Közép-Európai Egyetem (CEU) – OSA Archívum 2012. június 22-én, délután fél 5-kor megnyitja a Chachipe fotópályázat kiállítását az Akvárium Klubban,  ahol a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei zenélnek. A megnyitó után 20:30 órától a Romano Glaszo, valamint a csehországi Gypsy Cz ad koncertet


Az Akvárium Klubban állítják ki a Chachipe Map – Nemzetközi Fotópályázat győztes képeit, amelyek 2012. június 22-től láthatóak a kulturális központban. A nemzetközi zsűri 1177 képből három kategóriában, kilenc képet választott ki. A legjobb fotókból rendezett kiállítás megnyitóját egy beszélgetés vezet be, a díjazottak részvételével.
A versenyben bárki részt vehetett olyan felvételekkel, amelyek 2005. és 2011. között készültek a Roma Integráció Évtizede Program valamelyik országában (Albánia, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Magyarország, Macedónia, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia Spanyolország). A szervezők a pályázatra olyan fotókat vártak, amelyek előítéletek nélkül ábrázolják a romák és nem romák együttélését, nyitottan állva a témához.

A zsűri elnöke Csizek Gabriella kurátor, a Magyar Fotográfusok Mai Manó Házának művészeti munkatársa volt. A nyertes képek közül négy Magyarországon, kettő Romániában, kettő Szerbiában, egy Bulgáriában készült. 

A kiállítás megnyitóval nem ér véget a program, az este folyamán fellép a Gypsy.cz, a Snétberger Zenei Tehetség Központ és a Romano Glaszo – Emberi Hang Együttes.


Gypsy.cz

A Gypsy.cz 6 év alatt a cseh zenei paletta egyik leghíresebb képviselőjévé nőtte ki magát. A világ 20 országának fesztiváljain és klubjaiban lépett már fel Lisszabontól Kijeven és Szöulon át egészen Ausztráliáig. A Gypsy.cz az első cseh együttes, ami fellépett a világ legnagyobb fesztiválján, a Glastonbury-n. A csapat frontembere, Radoslav "Gypsy" Banga, roma rapper, zenész és énekes, aki 13 éves kora óta jelen van a zenei életben. A Gypsy.cz zenéjében kiválóan érvényesülnek energikus szövegei, amikben akad bőven kifinumolt humor és önirónia is. Szövegeik nagy része roma nyelvű, cseh és angol szövegekkel kombinálva. Számos díjat tudhatnak magukénak, Romano Hip Hop című albumuk rövid idő alatt aranylemez lett. Reprezent című lemezük eljutott egészen a European World Music Charts Europe harmadik helyéig. Dalaikat a világon 200 rádióállomás játszotta már. 

Gypsy.cz – Romano Hip Hop http://www.youtube.com/watch?v=tseT9oOd4pY 
http://gipsy.cz/en/index.php 

Snétberger Zenei Tehetség Központ 

A Snétberger Zenei Tehetség Központ ötletét a ma már Berlinben élő, roma származású, Liszt-díjas gitárművész és zeneszerző, Snétberger Ferenc vetette fel. A Salgótarjánban 1957-ben született gitárvirtuóz egy muzsikusfamília legkisebb gyermekeként maga is a zenén nőtt fel. Édesapja játékát figyelve, majd vele játszva tanulta meg a gitárjáték alapjait. Zeneiskolában klasszikus gitáron tanult, majd a budapesti konzervatórium (a későbbi Zeneakadémia) jazzgitár szakán végzett. A gitárművész korábban Németországban egy zeneileg tehetséges szinto és roma gyermekeket felkaroló roma zeneművészeti középiskolában tanított. Közép-kelet európai koncertsorozatain roma fiatalokkal és családokkal találkozva erősödött meg benne gondolat, miszerint szükség van egy olyan speciális tanodára – zenei tehetség központra -, amely a németországi intézmény mintájára a tehetséges roma fiatalok felkarolásában, mentorálásában hiánypótló és egyedülálló segítséget tud nyújtani. A családból hozott zenei tudásra, hagyományokra építve a jazzre, a világzenére és klasszikus zenére nyitott fiatalokat támogatja zenei tehetségük kiteljesedésében.
A központ – Snétberger Ferenc szakmai irányításával – 2011-től évente 60 tehetséges 12-20 éves roma fiatalnak nyújt lehetőséget zenei tehetségük kibontakoztatására. Az oktatók olyan elismert zenész-tanárok, mint Snétberger Ferenc, László Attila, Lukács Miklós, Farkas Rózsa, Oláh Tzumó Árpád, Lamm Dávid, Rozsnyói Péter, Barcza Horváth József, Mohay András, ifj. Balázs János, Lakatos György és olyan kiváló nemzetközi vendégelőadók, mint Paolo Vinaccia, Tony Lakatos vagy Roby Lakatos.
Június 22-én, a Chachipe nemzetközi online fotópályázat díjátadóval egybekötött kiállításmegnyitóján egy kvartett és egy gitár duó mutatkozik be. 
www.snetbergerkozpont.hu 

Romano Glaszo – Emberi Hang Együttes
Gyerekek és felnőttek, romák és nem romák zenélnek együtt, és adnak elő hagyományos roma és magyar népdalokat, valamint gyermekdalokat és roma néptáncokat. Repertoárjukban megtalálhatóak a magyarországi mellett spanyol, balkáni, orosz, román és francia cigány népdalok is. A Romano Glaszo Együttes előadásában jelen van a közös zenélés és együttlét öröme, a "sírás", a tánc, és a zene szépsége. 
www.romanoglaszo.hu 

A díjazottak: 
HELYI HŐS kategóriában: 
1.Tamango – Egy történet Valea Propilorból 2011. Tudor Stefan Vintiloiu (Románia) 2.Madonna rózsaszín szalaggal 2011. Virág György (Magyarország) 3. Tamango – Egy történet Valea Propilorból 2011. Tudor Stefan Vintiloiu (Románia) 

KÖZÖS NEVEZŐ kategóriában:
1.Nyári szomszédok 2008. Nina Nikolova (Bulgária) 2.Szőke – barna 2011. Jágity Fanni (Magyarország) 
3.Lomtalanítás 2010. Balogh Zoltán (Magyarország) 

VALÓSÁGOS ÁLMOK kategóriában: 
1.Szabadidő 2010. Boris Kocis (Szerbia) 2.Borsod-lyuk 2011. Cabello-Colini Kristóf (Magyarország) 
3.Napi betevő 2010. Molnár-G. Olivér (Szerbia) 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.