2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2013. május 4-én véget ért a 23. Mediawave Film és Zenei Együttlét

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--> <p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/70905"><img class="image image-_original" src="/files/images/M%20%281%29_19.jpg" border="0" width="448" height="242" /></a></span>Moldvai csángó népzenészek, kínai művészek és a fesztivál több fellépőjének közreműködésével kihirdették a filmes és a Párhuzamos Kultúráért díjakat a 23. Mediawave Együttlét zárónapján. Véget ért a csángó lakodalmas, amely az együttlét első napján lánykéréssel indult, a szombati záró napon pedig a Fülke című táncdarabbal fejeződött be. </p> <p> 

 m%20%281%29 19Moldvai csángó népzenészek, kínai művészek és a fesztivál több fellépőjének közreműködésével kihirdették a filmes és a Párhuzamos Kultúráért díjakat a 23. Mediawave Együttlét zárónapján. Véget ért a csángó lakodalmas, amely az együttlét első napján lánykéréssel indult, a szombati záró napon pedig a Fülke című táncdarabbal fejeződött be.

 

 m%20%281%29 19Moldvai csángó népzenészek, kínai művészek és a fesztivál több fellépőjének közreműködésével kihirdették a filmes és a Párhuzamos Kultúráért díjakat a 23. Mediawave Együttlét zárónapján. Véget ért a csángó lakodalmas, amely az együttlét első napján lánykéréssel indult, a szombati záró napon pedig a Fülke című táncdarabbal fejeződött be.

 

Átvették díjaikat a Párhuzamos Kultúráért díjazottjai. A Párhuzamos Kultúráért díjat a Mediawave Alapítvány hozta létre 2001-ben, a Ravazdi Kerekasztal szellemiségének folytatásaként. Minden évben azokat a magyar és az országban fellépő, egyedi művészeket díjazzák, akik szellemisége nem akart megfelelni az aktuális vagy divatos kulturális irányzatokhoz. Sokszor ezek a személyek nehéz természetűek, lobbanékonyak, vagy éppen a végtelenségig szelídek, szinte észrevétlenek. De azért abban hasonlítanak egymásra, hogy kevéssé tudta őket befolyásolni a környezet átlaghoz szorító ereje.

 

Az idei év díjazottjai: Balog Attila (író, költő), Bata Rita (táncos, koreográfus), Lakatos Mónika (énekesnő), Leena Conquest (énekesnő), Petrás Mária (énekesnő, kerámikus), Rutkai Bori (énekesnő, képzőművész), Villányi László (költő, szerkesztő).

 

Balogh Attila – író, költő 

1956-ban született Szikszón. Születése után kórházba került, ott nőtt fel, ott végezte általános iskolai tanulmányait. Egy évig az ELTE magyar- könyvtár szakára járt. Két évig a Hittudományi Akadémia hallgatója volt. 1975-től gyógy-gondozóként dolgozott. Első kötetéért (Lendítem lábamat) 1981-ben irodalmi nívódíjat kapott. Főszerkesztője volt a Cigányfúró című folyóiratnak, alapítója a "Dunától a Gangeszig" Alapítványnak. Önálló kötetei: Lendítem lábamat, Versek, József Attila a peep showban, Egyvéleményen, Gipsy Drill

 

Bata Rita – táncos, koreográfus

Koreográfus, táncos, rendező, aki testéről minden külsőséget lenyúzva keresi az igazságot. Alkotásai során arra törekszik, hogy koreográfiái társadalmi és kulturális háttértől függetlenül mindenki számára befogadhatóak legyenek. A gondolatok univerzalitása teszi lehetővé, hogy az előadásai hozzájáruljanak a kultúrák közötti kapcsolatteremtéshez. Művészete fájdalmas és testi. Munkáira továbbá jellemző, hogy szorosan kapcsolódnak az ázsiai kultúrához, ezen belül főleg a butoh tánchoz.

 

Lakatos Mónika – énekesnő

Mónika otthon tanult énekelni és táncolni, gyermekkorában szinte „anyanyelvként" sajátította el a roma dallamvilágot. A zenei pályán 1994-ben indult el, amikor csatlakozott a Holdvilág Színházhoz, mint énekesnő és színésznő. 2000 és 2003 között a Romano Drom tagja, 2004-ben a Romengo zenekar alapító tagja. Vele született tehetsége, rabul ejtő hangja külföldön és belföldön is egyaránt őszinte lelkesedést vált ki laikus hallgatókból és a szakmából egyaránt.

 

Leena Conquest (USA) – énekes

Leena Conquest amerikai énekesnő művészetét mélyen átitatják az amerikai jazz hagyományai. Előadásmódja a klasszikus és modern jazz stílusokban is lenyűgöző, de rendelkezik saját, egyéni hanggal, stílussal, amely a legjobb előadók közé emeli. Pályafutása során számos neves és meghatározó jazzmuzsikussal dolgozott együtt Doc Cheathamtól Mal Waldronig, Roy Ayerstől William Parkerig. Utóbbival két alkalommal a MEDIAWAVE Fesztiválon is fellépett.

 

Petrás Mária (ROM/HUN) – énekesnő, kerámikus

A Bákó megyei Diószénben született, Romániában. Egy csángó küldöttség tagjaként járt először Magyarországon 1990 nyarán. A Magyar Iparművészeti Egyetemen végzett kerámia szakon 1995-ben, majd a mesterképzést kitüntetéssel végezte el. Három és fél méter magas, két méter széles, közel életnagyságú, öt alakos, mázatlan kerámiájú diplomamunkája a dévai Ferences Kolostor kerengőjében áll ma is. 1997 óta számtalan kiállítása volt itthon és külföldön.

 

Rutkai Bori – énekes, képzőművész

A Magyar Iparművészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció Szakán, videó-tervezői szakon diplomázott 2001-ben. Képzőművészettel, költészettel, előadóművészettel egyaránt foglalkozik. 2002-ben Nyolcas Istvánnal közösen megnyerték az ARC óriásplakát-kiállítás díját a Fájdalom és humorérzék című alkotásukkal. Első zenekara a Special Gizda együttes utódja, a Specko Jedno 2003-ban alakult. Előadásai gyakran színházi, vagy kabaré elemekkel színezett koncertek. A Vacka Rádióban is rendszeresen szerepel gyermekműsorával.

 

Villányi László – költő, szerkesztő

A Kisalföldön, Győrben született, 1953-ban. A szülőváros Villányi számos későbbi művében visszatérő motívum, ma is a városban él. Az irodalom mellett a filmművészetben is alkotott. A kezdetekben népművelőként és tanárként dolgozott. 1990 óta a győri Műhely folyóirat főszerkesztője.

 

Filmes díjak:

 

Legjobb zenei film díj

Desirée von TROTHA (GER): Woodstock Timbuktuban – Az ellenállás művészete

Legjobb játékfilm díj

Veit HELMER (KZH/GER/RUS): Baikonur

Különdíj a legjobb rendezőnek

Tudor GIURGIU (ROM): Csigák és emberek

Legjobb kisjátékfilm

Dekel NITZAN (ISR): Pálya

Kisjátékfilm különdíj a legjobb művészeti alkotás bemutatásáért

Timofey ZHALNIN (RUS): F5

Legjobb kísérleti Film

Ashley Michael BRIGGS (UK): Nem jön az ihlet

Legjobb dokumentumfilm

David WONDRÁČEK (CZE): Szerelem a sírban

Legjobb animációs film

Sandra DESMAZIERES (FRA): Bao

Tolerancia különdíj

Péter VÁCZ (HUN): Nyuszi és őz

Legjobb magyar film

SZABÓ Szonja (HUN): Turiszt

 

http://mediawavefestival.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.