2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Csak a kilátások jók a globális felvásárlási piacon

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/82695"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_648.jpg" border="0" width="225" height="225" /></a></span>A bejelentett cégfelvásárlások száma és értéke már emelkedik, a lezárt tranzakciók száma azonban kismértékben visszaesett 2014 januárja és júniusa között - derül ki a KPMG globális M&A (Mergers and Acquisitions) felméréséből. A piac jövője ennek megfelelően biztató, a felvásárlásra fordítható vállalati források bővülnek, az üzleti bizalmat jelző várható P/E (ár/eredmény) mutató pedig magas maradt.</p> <p> 

images 648A bejelentett cégfelvásárlások száma és értéke már emelkedik, a lezárt tranzakciók száma azonban kismértékben visszaesett 2014 januárja és júniusa között – derül ki a KPMG globális M&A (Mergers and Acquisitions) felméréséből. A piac jövője ennek megfelelően biztató, a felvásárlásra fordítható vállalati források bővülnek, az üzleti bizalmat jelző várható P/E (ár/eredmény) mutató pedig magas maradt.

 

images 648A bejelentett cégfelvásárlások száma és értéke már emelkedik, a lezárt tranzakciók száma azonban kismértékben visszaesett 2014 januárja és júniusa között – derül ki a KPMG globális M&A (Mergers and Acquisitions) felméréséből. A piac jövője ennek megfelelően biztató, a felvásárlásra fordítható vállalati források bővülnek, az üzleti bizalmat jelző várható P/E (ár/eredmény) mutató pedig magas maradt.

 

Minden bizonnyal jelentős bővülés előtt áll a cégfelvásárlási piac, bár a nemzetközi politikai bizonytalanságok még gátat szabhatnak a felívelésnek – állapítja meg a KPMG elemzése. A nemzetközi tanácsadó társaság a világ ezer legnagyobb árbevételű cégének tranzakcióival modellezi a felvásárlási piacot. Az M&A-piac jövőjét a kutatók a felvásárlási kapacitásból (a cégek erre fordítható pénzeszközeinek mennyiségéből, azaz a nettó adósság/EBITDA mutatóból) és a felvásárlási étvágyból (a társaságok egy év múlva várható P/E értékéből, azaz cégértékarányos nyereségéből) vezetik le.

 

A KPMG elemzése szerint az M&A-piac jövője annak ellenére is rendkívül biztató, hogy ebben a periódusban a lezárt tranzakciók száma 2 százalékkal visszaesett, a tranzakciók összértéke pedig 2012-es szinteken mozog. Ezzel szemben éves visszatekintésben a cégek felvásárlási étvágya 16 százalékkal emelkedett, tranzakciós kapacitásuk pedig 13 százalékkal nőtt világszinten. A már bejelentett, de még le nem zárt tranzakciók összértéke 26 százalékkal nőtt.

 

A lezárt tranzakciók és a bejelentettek közötti olló kinyílását több tényezőre vezetik vissza a KPMG tanácsadói. A Közel-Keleten és Ukrajnában tapasztalható politikai bizonytalanság, a protekcionista politikai erők egyes fejlett államokban tapasztalt előretörése, valamint az adórendszerek változásai átmenetileg megakaszthatják a felvásárlási piac bővülését.

 

Ennek, valamint a gazdasági válságból való kilábalás eltérő ütemének eredményeként a különböző piacok M&A-kilátásai eltérőek. A nagy európai cégek előremutató P/E értéke 24 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban volt. A skála másik végén Japán áll. A szigetország nagy cégeire vonatkozó P/E-becslések 11 százalékkal visszaestek, de ez sem volt elég ahhoz, hogy a 2013 második félévében tapasztalt 16 százalékos növekedés teljesen lemorzsolódjon. Az Egyesült Államokban a várható nyereség 9 százalékkal emelkedett, miközben a várható piaci kapitalizáció 7 százalékkal nőtt.

 

A Távol-Keleten India minden szempontból jelentős tranzakciós bővülésre számíthat. Legnagyobb cégeinek várható P/E mutatója 10 százalékkal javult, miközben tranzakciós kapacitásuk egészen elképesztő, 38 százalékos növekedést mutatott. Más a helyzet Kínában, ahol az előretekintő P/E mutató az elmúlt félévben 6 százalékkal visszaesett, igaz éves szinten még így is 8 százalékos növekedést mutat.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.