2024.július.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Még az égiek is szeretik a gulyást

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/83747"><img class="image image-preview" src="/files/images/verseny-1.preview.jpg" border="0" width="464" height="337" /></a></span> Bár a hét az özönvízszerű esőzések jegyében telt Szolnokhoz kegyes volt az ég. Szakadt az eső pénteken és vasárnap is, de szombaton reggeltől a késő délutáni eredményhirdetésig száraz maradt az idő.

verseny 1.preview Bár a hét az özönvízszerű esőzések jegyében telt Szolnokhoz kegyes volt az ég. Szakadt az eső pénteken és vasárnap is, de szombaton reggeltől a késő délutáni eredményhirdetésig száraz maradt az idő.

verseny 1.preview Bár a hét az özönvízszerű esőzések jegyében telt Szolnokhoz kegyes volt az ég. Szakadt az eső pénteken és vasárnap is, de szombaton reggeltől a késő délutáni eredményhirdetésig száraz maradt az idő.

verseny 2.thumbnail A 16. Szolnoki Gulyásfesztivál valójában már pénteken elkezdődött. Ekkor nyílt meg a Damjanich János Múzeumban a „Lengyel etüd", a Magyarországi Lengyel Alkotói Fórum művészeinek kiállítása. Tizenöt alkotó több, különböző irányzatot megjelenítő munkája lesz látható, egészen október 26-ig. Amíg a hivatalos megnyitóra sor került, egy Dél-Lengyelországból érkezett együttes szórakoztatta a gyülekező közönséget. Szolnokon tizenhat éve működik lengyel önkormányzat, számos, igen sikeres rendezvényt szerveztek már. Jelen volt a kiállításon őexcellenciája Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete, aki magyarul köszöntötte a vendégeket.

kowalski 0.thumbnail Mivel a kiállítás a 16. Szolnoki Gulyásfesztivál első hivatalos eseménye is egyben, a nagykövet elmondta: a „gulás" szót lengyelül is használják, de a magyartól eltérő ételt értenek alatta. A lengyel gulás inkább a magyar pörköltnek felel meg. A gulyáslevest nem ismerik. Szólt egy másik fontos eseményről is. A magyarországi lengyeleknek a szeptember igen különös hónap. Úgy emlegetik: „A lengyel szeptember Magyarországon". Ebben az évben még inkább figyelemre méltó, ugyanis 75 éve, hogy a magyarok befogadták a németek elöl menekülő több, mint százezer lengyelt, amikor kitört a háború. Külön emlékmondatuk is van rá: Polonia semper fidelis – Lengyelország örökké hű marad! Sok lengyel éppen Szolnokon talált akkor békés életet, munkát, barátokat, esélyt az életre!

verseny 3.thumbnail Másnap, a Gulyásfesztivál szokás szerint a majorettek és a fúvószenekar felvonulásával kezdődött a szolnoki Tiszaligetben. A fesztivál már évek óta több mint egyszerű főzőverseny. Egyszerre sok helyszínen zajlanak az események. Van szépségverseny, néptáncosok és versenytáncosok bemutatója a különböző színpadokon, magyar élelmiszerek mustrája, hagyományőrzők felvonulása, kézműves termékek vására, még kutyaiskolai bemutató is. No és természetesen nem maradhat el a „Gulyás foci kupa" a Sportcentrumban.

verseny 4.thumbnailBár a sport- és egyéb látványosságok is vonzzák a gyerekeket, a legnagyobb sikere mégis minden évben a Honvédelmi Minisztérium által támogatott bemutatóknak van. Aki csak teheti, igyekszik kívül-belül, minél közelebbről megismerkedni a harci járművekkel, fegyverekkel, az aknakereső robot irányítása sem mindennapi szórakozás. Persze bőséggel van azért a Tiszaligetben sokkal békésebb gyerekprogram is. Kis mini vidámpark, ugrálóvár, bábszínház, a különböző életkornak megfelelő foglalkozások, játék- és ajándéktárgy készítés szakszerű irányítás mellett.

verseny 5.thumbnail Azért egy gulyásfesztiválon mégis csak az a legfontosabb pillanat, amikor a hivatalos lista szerinti 462 bogrács alatt fellobban tűz. A Szolnoki Gulyásfesztivál az elmúlt 15 év alatt kilépett a városból, ki a megyéből, az országból is. A 16. fesztiválon már 18 országból volt jelen résztvevő. A Vajdaságból például évek óta rendszeresen egy egész autóbusznyi csapat érkezik. Érdemes felfigyelni arra, hogy amikor a hétköznapi életben magyar a magyarral is alig ért szót – a külföldiekről már nem is beszélve – itt a Tiszaligetben egy szempillantás alatt létrejön a közös nyelv. Érdeklődéssel látogatják egymás főzőhelyeit még az idegenek is. Nyomban előkerülnek a boros, pálinkás üvegek, kínálják a látogatót, nincs itt sehol, semmilyen ellentét senki fia között!

verseny 6.thumbnailArról pedig, hogy valahol nehogy túl hamar elfogyjon a „célzóvíz" és a paprika a bogrács mellé szóródjon, számos kiváló hazai termelő gondoskodott. A Szolnokhoz viszonylag közel, Újszilváson működő Bolyhos pálinkafőzde rendszeres résztvevője a fesztiválnak. Eddig már kétszer nyerték el egy-egy nedűjükkel „az ország legjobb pálinkája" címet, érthető, ha a fesztiválon is népszerűek. De persze nem ők az egyedüliek. Sok neves hazai pincészet hozta el legjobb borait, pálinkából is volt választék. Ugyanakkor azt is el kell mondani a Gulyásfesztiválról, hogy bár több tízezer ember látogatja, a főzőverseny időtartama alatt magáról megfeledkező részeget itt nem látunk!

marin 1.thumbnailEz utóbbi ténynek két szempontból is jelentősége van. A rendezvény hírét ugyanis nem csak a külföldről érkező főzőcsapatok viszik magukkal. A Gulyásfesztiválnak már évek óta külföldi díszvendége is van. Lehetőséget kap arra, hogy országát bemutassa a látogatóknak, kedvet ébresztve ezáltal, egy esetleges utazáshoz. Az idén a díszvendég Horvátország volt. A bemutató sátorban Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviseletének igazgatója – aki tökéletesen beszél magyarul – fogadta az érdeklődőket és adott számukra különféle, színes tájékoztató füzetet Horvátország nyaralóhelyeiről.

radman.thumbnail Megjelent a fesztiválon őexcellenciája dr. Gordan Grlic Radman, Horvátország budapesti nagykövete, és egy csapásra meghódította a megnyitó ünnepség hallgatóit azzal, hogy magyarul köszöntötte őket. Elmondta, Horvátországban is kedvelik a gulyást, jól ismerik a magyar ételeket, de nincs is ebben semmi meglepő: mintegy nyolcszáz évig egyazon, közös országban éltünk. A kosár, sátor, kupica szavakat például náluk is pont ugyanígy értik és használják. A rokoni érzések talán azóta sem gyengültek és a magyarok, akik nyaranta Horvátországba látogatnak, talán még érzik is ezt. A nagykövet a hivatalos megnyitó után hosszabb sétát tett a fesztiválon, több helyen kóstolgatott is, a sok jó közül a túrkevei birkagulyás ízlett a legjobban.

szalai 1.thumbnail Szolnok város polgármestere. Szalai Ferenc szerint a „Családi piknik" kifejezés mutatja igazán, hogy miről is szól ez a rendezvény. Amikor 16 évvel ezelőtt felvetődött az ötlet, a város azonnal mellé állt, mert úgy gondolták, ez a rendezvény kell! Mára felnőttek legalább akkorára, mint a Bajai Halászléfőző Verseny vagy a Békéscsabai Kolbásztöltő Fesztivál. A magyaros ételek, a gulyás hagyományának őrzése Szolnokon nagyon erős, joggal használják „A gulyás fővárosa" címet. Családok, munkahelyek, baráti társaságok jönnek a Tiszaligetbe és érzik jól magukat az egész nap folyamán.

verseny 7.thumbnail A Gulyásfesztivál legfontosabb eseménye azért mégis csak a főzőverseny. A közel ötszáz csapatból 120 nevezett be a versenyre, alaposan megnehezítve ezáltal a szakértőkből álló zsűri dolgát. A zsűri elnöke, Opoczky István mesterszakács tapasztalatait így foglalta össze: Minden étel finom volt, ennek legjobb bizonyítéka, hogy az összes bogrács igen gyorsan kiürült. Mivel az ételekkel kapcsolatban komoly kifogásra ok nem volt, a zsűri foglalkozhatott más szempontokkal is, melyek a magyaros vendéglátásban ugyancsak fontosak. Így például egy ilyen rendezvényen nincs helye a pásztorkonyhában a pillepalacknak, nem illik a tornacipő a „bőgatyához". Ez bizony a pontokban is tükröződött!

verseny 8.thumbnail Az elmúlt években a fesztiválon a különböző helyezést elért versenyzők mindig oklevelet és érmet kaptak. Most kedves meglepetés volt az évek óta rendszeresen részt vevő vajdasági csapat vezetőjétől, Ősz Szabó Imrétől, hogy az idén – a helyezéseknek megfelelően – kerámiából készült okleveleket hoztak magukkal és ajándékozták a fesztivál szervezőinek. Ez a papírnál maradandóbb emlékül szolgálhat a győzteseknek. Ilyet kapott például „a legszebb asztal" kategóriában győztes „Nők szervezete" nevű csapat Felsőhegyről.

verseny 9.thumbnail A különféle gulyásételeknek megfelelően kialakított kategóriákban mindenhol hirdettek első, második és harmadik helyezettet. Ám az igazán vágyott díj, a legmagasabb pontszám birtokosáé, aki egy évig viselheti a „Gulyáskirály" megtisztelő címét. A koronát mindig az előző évi király, jelen esetben a tavalyi királynő, Bagi Erzsébet adta át a győztesnek. Őfelsége, Rövid Iván, bár tanult szakács, jelenleg présgépkezelőként dolgozik az F. Segura Hungária Kft.-nél. A cég csapatával indult a versenyen és nyerte el a díjat. A valenciai székhelyű spanyol családi vállalkozás, közel 25 éve tervez és gyárt számos autómárka- például a Ford, a Volvo, a Land Rover, a Volkswagen és a SEAT- számára motorhoz és autókarosszéria-elemekhez tartozó fém alkatrészeket. A vállalat egyetlen külföldi üzeme az F. Segura Hungária Kft. a szolnoki Ipari Parkban található, 2009-ben kezdte meg működését. A 23 éves korában trónra lépett uralkodó marhalábszár-gulyást főzött – ahogy ő mondta – a legősibb magyar módszer szerint, melyet Vass Imre tanár úrtól tanult. A helyzet érdekessége, hogy a tanár úr jelen volt a zsűriben, de a pontozás rendszere miatt az ítészek nem tudják, kinek az alkotását bírálják. Igen büszke volt egykori tanítványára, akinek jóvoltából a Gulyásfesztivál híre immáron egészen Spanyolországig jut el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.