2024.szeptember.27. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Egyre fontosabbak

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/94881"><img class="image image-preview" src="/files/images/Korea-1.preview.jpg" border="0" width="494" height="457" /></a></span>Az utóbbi években folyamatosan emelkedik a Dél-Koreából hazánkba érkező turisták száma. Egyre többen jönnek, de jöhetnének még sokkal többen is. Ennek elősegítéséről szervezett szakmai konferenciát a Magyar Turizmus Zrt. a Koreai Kulturális Központban.

korea 1.previewAz utóbbi években folyamatosan emelkedik a Dél-Koreából hazánkba érkező turisták száma. Egyre többen jönnek, de jöhetnének még sokkal többen is. Ennek elősegítéséről szervezett szakmai konferenciát a Magyar Turizmus Zrt. a Koreai Kulturális Központban.

korea 1.previewAz utóbbi években folyamatosan emelkedik a Dél-Koreából hazánkba érkező turisták száma. Egyre többen jönnek, de jöhetnének még sokkal többen is. Ennek elősegítéséről szervezett szakmai konferenciát a Magyar Turizmus Zrt. a Koreai Kulturális Központban.

budapest.thumbnail A koreaiak véleménye szerint Budapest Kelet-Európa gyöngye, mondta el – üdvözölve a konferencia vendégeit – Kim Jae Hwan, a Kulturális Központ igazgatója. Évente mintegy százezer koreai turista érkezik és mindenkinek nagyon tetszik, amit itt lát és tapasztal. Talán ennek is tudható be, hogy az utazási kedv megváltozott. Dél-Koreából régebben inkább Nyugat-Európába mentek, most jobbára Kelet-Európát választják. Magyarország a jövő legígéretesebb fogadó országa lehet számukra. Nekik különlegességnek számítanak a magyar tájak, nem is beszélve az itt kapható ételekről és italokról, melyeknek máris nagy híre van Koreában.

lengyel m.thumbnail Koreát valamikor remetekirályságnak hívták, ma a világ egyik vezető gazdasági hatalma – emlékeztetett rá Lengyel Miklós, Magyarország korábbi szöuli nagykövete. Lakói nyitottak, gyors ütemben pótolják lemaradásukat, igyekeznek felfedezni a világot. Nekünk is fontosak a koreai turisták – de ez nem volt mindig így. Kínára és Japánra nálunk mindig több figyelem irányult. Koreáról mind a mai napig keveset tudunk, miközben az ő magyarság-képük jelentősen változott. Magyarország 1989-ben, a keleti-blokk országai közül elsőnek vette fel a diplomáciai kapcsolatokat Dél Koreával és ez sokat segített abban, hogy felfedezzenek bennünket. Ráadásul sokan úgy tartják náluk, hogy a magyarok távoli rokonaik, még a nyelveink is egy csoportba, az ural-altáji nyelvcsaládba tartoznak. Közben ott komoly politikai – társadalmi átalakulás is végbement, ma Dél Korea az ázsiai térség egyik legdemokratikusabb állama.

korea 2.thumbnail A lakosság életszínvonala jelentősen nőtt, sokan, sokfelé utaznak. Budapest láttán elcsodálkoznak, úgy érzik: többet kaptak, mint amit vártak. Ennek ellenére a hozzánk érkezők még nagyon rövid ideig vannak nálunk, mert lényeges vonásuk a „mindent gyorsan" szemlélet. Nem árt, ha tudjuk róluk, hogy egyszerre modernek és hagyománytisztelők. A kulturális sokszínűség is jellemző rájuk. Társadalmuk mégis etnikailag homogén, fegyelmezettek, dolgosak, célorientáltak. A keresztények többen vannak közöttük, mint a buddhisták, de az egyéb vallások követői is békésen megférnek – olykor még egy családon belül is. Sokat dolgoznak. A szabadságuk ideje rövid – alig egy-két hét – és ezt igyekeznek minél hatékonyabban kihasználni. Eltérőek az igényeik. Mást kíván a vidéki nyugdíjas, a jómódú városlakó és a fiatal „hátizsákos" turista. Ugyanakkor közös tulajdonságuk, hogy megbízható, jól költő, „balhémentes" utazók. Legyünk velük udvariasak, ne tévesszük össze őket más ázsiaiakkal. Különösen arra ügyeljünk, déliekről és nem északiakról van szó! Az udvariasság náluk olyan fokú, hogy meghajlással üdvözlik egymást, még egy áruházban is.

korea 3.thumbnail Étkezési szokásaikban konzervatívak, örülnek, ha egy nap után már valami hazai ízt is találnak. Ezzel nincs is nehéz dolgunk, mert legismertebb ételük, a kimcshi, a koreai csípős káposzta, a mi nyersanyagainkból is könnyen készíthető. Ez már azt is jelzi, hogy szeretik a csípőset, ugyanakkor nem szeretik a sósat. Nincs náluk kulturális vagy vallási étkezési megkötöttség, kevés közöttük a vegetáriánus. Minden magyarországi húsételt szívesen megkóstolnak. Otthon van a mi halászlénkhez és gulyáslevesünkhöz hasonló ételük, ezért nálunk ezeket is örömmel fogadják. Biztosan nyert ügye van annak az étteremnek, amelyik az étlapjára a gulyásleves mellé beírja, hogy ez a magyar jukkedzsáng, a halészléhez pedig, hogy a magyar meuntháng. Sertéshúsból a zsírosat kedvelik, népszerű náluk a frissen sült hasaalja (szángjapszál). Ételallergiára kevéssé érzékenyek. Ha elterjed rólunk, hogy valahol figyelembe veszik a kívánságaikat, azt a helyet egymás között gyorsan népszerűsítik.

korea 4.thumbnail A dél-koreai turisták három fő csoportba sorolhatók. Az idősebbek: 50-70 év körüliek, a 40-50 éves szülőkkel utazó, tizenéves gyerekekből álló családok, valamint a „független fiatalok" a 19-40 év közöttiek. Az idősebbek a forró leveseket, csípős ételeket részesítik előnyben, a fiatalok hajlamosak kipróbálni a „nemzetközi" konyhát. Általánosságban jellemző rájuk, hogy imádnak golfozni, másrészt viszont rengetegen bajlódnak mindenféle reumás betegségekkel. A termálvízből jobban szeretik a 42 fokosat, mint a nálunk gyakori 38 fokos fürdőket. A fiatalok szívesen vesznek részt könnyűzenei fesztiválokon. Mindezeket figyelembe véve bizonyára vonzóak lehetnének számukra az olyan – háromnapos – programok, ahol két nap városnézés, kulturális és gasztronómiai különlegességek mellé egy napra valamilyen speciális ajánlat szerepel.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.