2024.szeptember.27. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ELTEfeszt 2015

14 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/94890"><img class="image image-preview" src="/files/images/480x240.jpg" border="0" width="480" height="240" /></a></span>Több mint félszáz program, interaktív workshopok, nemzetközi lehetőségek és az ország legjobb kutatóinak rendhagyó órái: az Eötvös Loránd Tudományegyetem Trefort-kerti Campusa 2015. október 2-án színes forgataggá változik az interaktív pályaválasztó fesztivál idejére.

Több mint félszáz program, interaktív workshopok, nemzetközi lehetőségek és az ország legjobb kutatóinak rendhagyó órái: az Eötvös Loránd Tudományegyetem Trefort-kerti Campusa 2015. október 2-án színes forgataggá változik az interaktív pályaválasztó fesztivál idejére.

Több mint félszáz program, interaktív workshopok, nemzetközi lehetőségek és az ország legjobb kutatóinak rendhagyó órái: az Eötvös Loránd Tudományegyetem Trefort-kerti Campusa 2015. október 2-án színes forgataggá változik az interaktív pályaválasztó fesztivál idejére.

Az idén már harmadik alkalommal megrendezett fesztivál több mint egy hagyományos nyílt nap: az izgalmas programon intézményünk összes kara bemutatkozik – nem mindennapi formában. A központi előadásokat idén Bányai Éva hipnóziskutató, Szilágyi Márton irodalomtörténész, Vellai Tibor genetikus és Vicsek Tamás fizikus tartja. Ezenkívül a fesztivál vendége lesz az ELTE-n végzett D. Tóth Kriszta újságíró, író, az UNICEF nagykövete.

Az élményalapú rendezvény célja, hogy bemutassa, miként működik egy nyitott, európai, a tehetséggondozásban élen járó intézmény. Kiváló professzoraink előadásai mellett külön standon tájékoztatjuk az érdeklődőket a felvételi tudnivalókról, az Érettségi Előkészítőről és hallgatói szolgáltatásainkról. Leendő hallgatóink megismerkedhetnek azokkal a lehetőségekkel is, amelyeket 450 nemzetközi partneregyetemünk nyújt az ELTE-s diákoknak. A kiemelkedő diákok tehetséggondozását végző egyedülálló szakkollégiumi hálózat mellett tutorálási és mentorprogramjainkról is szó lesz.

Az egész napos program során modellezzük az ENSZ működését, kiderül, hogy milyen lehetőségek várnak a bölcsész- és jogi képzésre jelentkezőkre, lesz sajátélmény-program a körülöttünk lévő világ érzékeléséről, szó lesz a legújabb gyógypedagógiai állatasszisztált-terápiákról is. A leendő hallgatók bekukkanthatnak a start-upok világába is, kipróbálhatják, hogy mennyire tudnak informatikusként gondolkodni, de lesz statisztikai gyorstalpaló is. Kiderül, milyen pszichológiai kapcsolatban vagyunk kedvenc helyeinkkel vagy milyen útvesztőbe vihetnek minket a nemi sztereotípiák. A diákok rendhagyó „termékbemutatón" találkozhatnak a molekuláris tetoválással és az etorobottal. Az előadások mellett ingyenes karrier-tanácsadás, személyiségpszichológiai tesztek, kulturális- és sportprogramok is szerepelnek a programban.

Az interaktív pályaválasztó napon reggel 8 és este 17 óra között várjuk a leendő felvételizőket, szüleiket és a pedagógusokat. A fesztivált nyereményjáték is kíséri, amelyen három tabletet sorsolunk ki. A diákok részére a szervezők igazolást állítanak ki. Az esemény nemcsak az előző tanévben közel kétezer diákot vonzó ELTEfeszt, hanem az Egyetem által évek óta sikerrel megrendezett országos Pályaválasztási Nap folytatása is.

Az ELTEfesztet beharangozó kisfilm itt elérhető:

https://www.youtube.com/watch?v=mcAnhxOs2C0

Az összes program a www.elte.hu/eltefeszt oldalon böngészhető.

Facebook-esemény

Időpont: 2015. október 2. 8:45-17:00

Helyszín: ELTE Trefort-kert (1088 Budapest, Múzeum krt. 4., 6-8.)

 

Központi programok

 

Az összes program elérhető a www.elte.hu/eltefeszt oldalon.

08:45

Köszöntő

Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora

Rektor úr köszönti az ország tíz legjobb középiskolájának igazgatóját, valamint elismerésben részesíti az intézményeket az ott folyó színvonalas munkáért és diákjaik kimagasló eredményeiért.

 

09:00 – 09:45

 

Miért jelentkezz az ELTE-re?

Jegyes-Tóth Kriszta kommunikációs igazgató interaktív előadása

 

Persze, hogy az ELTE-re jártam!

Vendégünk D. Tóth Kriszta újságíró, író, az Unicef nagykövete, az ELTE alumnusa.

Beszélgetőtárs: Jegyes-Tóth Kriszta kommunikációs igazgató

 

12:00 – 12:45

Táncoló drónok és postagalambok – miért élünk hierarchikus struktúrákban?

(Vicsek Tamás fizikus, egyetemi tanár előadása)

 

„A bonyolult szisztémák egyszerű szabályait kutatom"

 

Vicsek Tamás az ELTE TTK Biológiai Fizika Tanszékének egyetemi tanára, és az ELTE-MTA Statisztikus és Biológiai Fizika Kutatócsoportjának vezetője. A kutatásainak tárgyát képező rendszerek rendkívül széles spektrumon mozognak: a sejtkultúráktól a madárcsapatokon át a repülő robotokig terjednek. A kutatócsoport olyan robotrepülőgép-rajt épített, amely a világon először képes kollektív mozgásra: a központi irányítás nélkül, egymást – gyakran egy vezetőt – követve repülő drónokkal kapcsolatos kutatások az Európai Kutatási Tanács (European Research Council) által is támogatott COLLMOT projektben valósultak meg. A drónok négy forgólapáttal repülnek, GPS-jeleket használnak, rádiójelekkel kommunikálnak, saját repülési terveiket pedig előre kiszámítják. Eredményeiket számos alkalommal közölte a világ vezető tudományos folyóirata, a Nature is.

 

12:00 – 12:45

Csokonai Vitéz Mihály, az ismeretlen ismerős

(Szilágyi Márton irodalomtörténész, egyetemi tanár előadása)

 

„A rövidzárlat feloldására tettem kísérletet"

 

Szilágyi Márton, az ELTE BTK XVIII-XIX. századi Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének vezetője a Csokonai pályáját újszerűen bemutató, tíz éves munkáját összefoglaló, a Rádió Kiadónál megjelent A költő mint társadalmi jelenség című kötetéért 2015-ben kapott Artisjus Irodalmi Díjat. A könyv problémák köré szervezve tekinti át a költő életrajzát, és válaszokat keres a Csokonait övező irodalomtörténeti állítások hitelességére: igaz-e, hogy Csokonai volt a szegény költő, aki éhezett, fázott és mindenkitől kitaszítva halt meg? Miért hagyta ott a debreceni kollégiumot? A könyv azzal is foglalkozik, hogy egy meghatározott történeti periódusban miképpen használja a társadalom az irodalmat, miért van szükség költőre, és végső soron mi a költő feladata.

 

14:00 – 14:45

Az ELTE hipnóziskutatása a világ élvonalában

(Bányai Éva pszichológus, egyetemi tanár előadása)

 

„Magamon próbáltam ki először"

 

Bányai Éva az ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszékének professor emeritusa, nemzetközileg ismert és elismert hipnóziskutató, előadásában az ELTE-n folyó, világszínvonalú hipnóziskutatásokról beszél. A pszichológus és kutatócsoportja eltökélt célja, hogy az onkológiai kezelés részévé tegyék a lelki támogatást. A professzor asszony korábban átesett egy daganatos megbetegedésen, gyógyulását többek közt autoszuggesztív módszerek alkalmazásának köszönheti. A Magyar Hipnózis Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke, az Európai Hipnózis Társaság és a Nemzetközi Hipnózis Társaság (International Society of Hypnosis) első női elnöke volt. Bányai Évát a hipnóziskutatás és alkalmazás terén végzett elévülhetetlen érdemei elismeréseként az Európai Hipnózis Társaság tiszteletbeli tagjává választották, a professor emeritus az első a világon, aki az elismerésben részesült.

 

14:00 – 14:45

Miért öregszünk? A halhatatlanság mítosza

(Vellai Tibor genetikus, egyetemi tanár előadása)

 

„A cél, hogy egészséges időskort tudjunk biztosítani"

 

A sejtes önemésztés (autofágia) molekuláris genetikai vizsgálatával foglalkozó Vellai Tibor egyetemi tanár, az ELTE TTK Genetikai Tanszékének vezetője úttörő eredményeket ért el az öregedési folyamat és öregkori betegségek vizsgálatában. A mai biológiai kutatások legfontosabb kérdésfeltevései az öregkori betegségek gyógyításához kapcsolódnak. Vellai Tibor kutatócsoportja abból indult ki, hogy az autofágia alapvető szerepet játszik a legtöbb öregkori betegség kialakulásában (ezeket a betegségeket – mint ahogy magát az öregedési folyamatot is – sejtes károsodások okozzák). Ha az autofágia kapacitását (működési szintjét) öregkorban is sikerülne fenntartanunk, akkor jelentősen tudnánk késleltetni az öregkori betegségek kialakulását, és ezáltal elérhetővé válna egy egészségesebb időskor megvalósítása is, amely a modern társadalmak egyik legnagyobb kihívása. Vellai Tibort 2015-ben Egyetemünk Innovatív Kutatójának választották.

Kari programok

 

Az összes program elérhető a www.elte.hu/eltefeszt oldalon.

 

10:00 – 10:45

„Szép lehetsz, de okos nem?" – avagy a nemi sztereotípiák útvesztői

Szabó Mónika adjunktus (PPK Interkulturális Pedagógiai és Pszichológiai Intézet)

Az előadás a nemi sztereotípiák működésmódját tekinti át röviden, majd hétköznapi példákon keresztül szemlélteti azok különféle csapdáit. A női szerepelvárások labirintusában keringve például szinte lehetetlennek tűnik egyszerre szeretetreméltónak és kompetensnek látszani. Vajon feloldható ez az ellentét? Hogyan lehet kiszabadulni ebből az útvesztőből? Az előadás többek között ezekre a kérdésekre is lehetséges válaszokat ad.

 

Helyszín: D-épület, Eötvös-terem
Szervező: Pedagógiai és Pszichológiai Kar

 

10:00 – 10:45

A 9 és háromnegyedik vágány – A varázsló világ és az egyenlőség

Majtényi Balázs egyetemi docens (Európai Tanulmányok Tanszék)

Előadás arról, hogy valóban jól elrejtették-e a varázslók a 9 és háromnegyedik vágányt a muglik elől, és milyen szerepet játszik a regénysorozat az emberi jogok tudatosításában. Lumos!

 

Helyszín: R30

Szervező: Társadalomtudományi Kar

 

10:00 – 10:45

Hogyan látom/hallom a világot?

Kovács Krisztina tanársegéd, fogyatékosügyi koordinátor, Juhász Ferenc jelnyelvi oktató (BGGYK Gyógypedagógiai Módszertani és Rehabilitációs Intézet)

 

Tapasztald meg személyes élményeken keresztül, hogy hogyan élik mindennapjaikat a látás- vagy hallássérült emberek! Hogyan közlekednek, olvasnak, játszanak?

 

Helyszín: A331

Szervező: Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar

 

10:00 – 10:45

Én már tudom, hogy miért jó szakkollégistának lenni! És Te?

 

Kiemelkedő teljesítmények, kritikus gondolkodás, különleges közösségek. Tájékoztató és beszélgetés a szakkollégiumi életről a szakkollégiumi igazgatók és szakkollégisták részvételével. Résztvevők: Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium, Bibó Szakkollégium, Bolyai Szakkollégium, Eötvös Collegium és Illyés Sándor Szakkollégium.

 

Helyszín: A336

Szervező: Rektori Kabinet, Oktatásfejlesztési és Tehetséggondozási Iroda

 

10:00 – 10:45

Barlangok háromdimenziós felmérése és vizualizációja

Gede Mátyás adjunktus (Térképtudományi Tanszék)

 

Barlangot térképezni nem egyszerű munka. A sokszor veszélyes terep és a sötétség mellett a barlangi üregek bonyolult formája is nehezíti a feladatot. Az utóbbi években kezd elterjedni a lézerszkennerek alkalmazása ilyen környezetben is. Az előadásban egy ilyen felmérés menetét, előnyeit, nehézségeit, és az eredmények lehetséges megjelenítési módszereit mutatjuk be.

 

Helyszín: Főépület 11

Szervező: Informatikai Kar

 

11:00 – 11:45

Bölcsészdiploma a munkaerőpiacon; Iszlám állam és műemlékvédelem

Borsodi Csaba, a Történeti Intézet intézetigazgatója, habilitált egyetemi docens (Történelem Segédtudományai Tanszék) és Dezső Tamás habilitált egyetemi docens (Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék

 

Az első előadás célja, hogy az érdeklődők képet kapjanak arról, milyen sokrétű tudást szerezhetnek a Bölcsészettudományi Karon, illetve a diplomájuk megszerzése után milyen elhelyezkedési lehetőségek nyílnak meg előttük. A második részben pedig a Bölcsészettudományi Kar volt dékánja, Dezső Tamás régész tart beszámolót a munkájáról.

 

Helyszín: A428

Szervező: Bölcsészettudományi Kar

 

11:00 – 11:45

Tényleg gyomorgörcse lesz-e 20 év múlva is a társadalom többségének a természettudományoktól?

és

Mit csinál 20 év múlva egy informatikatanár?

Weiszburg Tamás egyetemi docens (ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet, Ásványtani Tanszék) és Zsakó László egyetemi docens, tanszékvezető (ELTE IK Média- és Oktatásinformatika Tanszék)

 

A program életszerű példákkal mutatja be, hogy érdemes a jól felkészült, széles körű általános műveltséggel rendelkező diákoknak is a tanári pályát választani, és ezen belül nem kell félni az informatikai és természettudományos tanári szakoktól sem. A most indult osztatlan tanárképzés első évfolyamainak tanárszakos hallgatói saját élményeiken keresztül mutatják be, hogy miben nyújt különleges lehetőségeket az ELTE a jövendő tanárok képzésében.

 

Helyszín: F, Kerényi

Szervező: Tanárképző Központ, Informatikai Kar, Természettudományi Kar

 

11:00 – 11:45

Száguldó Őrnagy – Puskás professzor (Informális tanulás az aranycsapat korában)

Horváth H. Attila egyetemi docens (ELTE PPK Neveléstudományi Intézet)

Az előadás epizódokat elevenít fel Puskás Öcsi életéből, amelyek egyszerre mutatják a mindennapok emberét és a különleges tehetségű játékost, aki méltán vált legendává. Az életrajzi adalékokat a társadalom-, a mentalitás- és a helytörténeti adatok kontextusában, valamint neveléstudományi összefüggések felvázolásával tárgyalja. Szó esik a játék és a művészet kapcsolatáról, egy karrier újraindításának nehézségeiről, a kocsmák és kávéházak szerepéről, a stadionok világáról és még sok minden másról.

Helyszín: D-épület, Eötvös-terem
Szervező: Pedagógiai és Pszichológiai Kar

 

11:00 – 11:45

Mi köze Mózesnek Martin Luther Kinghez és a magyarok eredetéhez?
Gerő Márton tanársegéd (Szociológia Tanszék)

Előadás arról, hogyan jelennek meg a társadalmi mozgalmak az eredetmítoszokban.

Helyszín: R30
Szervező: Társadalomtudományi Kar

 

11:00 – 11:45

Nem kirakatper – a tárgyalás mint a büntető igazságszolgáltatás színtere | büntetőper modellezés

Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tudományos Diákkör

A büntető per folyamatának modellezése egy egyszerű jogeset mentén. Olyan eseményeket tárgyal a bíróság, amelyek hétköznapiak és bárkivel megtörténhetnek. Egy esküvőt követő vacsorán ittasan összeszólalkozott két vendég. Testi sértésbe torkolló vitájuk büntetőjogi következményeit és az ügy bírósági elintézését mutatja be a szimulált tárgyalás, hangsúlyozva az eljárási szabályok megtartásának fontosságát.

Helyszín: Főépület 252

Szervező: Állam- és Jogtudományi Kar

 

11:00 – 11:45

Tűzhányók szunnyadóban és kitörésben – hogyan néznek a vulkanológusok a vulkánok alá?
Harangi Szabolcs egyetemi tanár (TTK Földrajz- Földtudományi Intézet, Kőzettan-Geokémiai Tanszék)

2015. március elején, az ENSZ szervezete által kiadott, a természeti katasztrófák csökkentésének éves összefoglaló anyagában első alkalommal szerepelt a vulkáni veszély felmérése. Ma már 86 országban mintegy 800 millió lakos él potenciálisan aktív vulkán közelében, azaz van potenciális vulkáni veszélyben. Nem az a kérdés, hogy bekövetkezhet egy pusztító vulkánkitörés, hanem az, hogy mikor? Mit lehet tenni, milyen lehetőségeink vannak? A 21. századba lépve a vulkanológia új kihívásokkal néz szembe. Mit tehet egy vulkanológus? Van-e létjogosultsága a vulkanológiában a Kárpát-medencében, milyen vulkanológusokat képzünk? Előrejelzésünk október 2-ára: vulkánkitörés várható a Múzeum körúton.

Helyszín: B172
Szervező: Természettudományi Kar

 

13:00 – 13:45

Felkészülés az elképzelhetetlenre

Mérő László egyetemi tanár (PPK Pszichológiai Intézet)

 

Mai életünkben két egészen különböző fajta világ jelenségei keverednek szétválaszthatatlanul. Átlagisztán jelenségei klasszikus matematikai eszközeinkkel eléggé jól kiszámíthatóak és előrejelezhetőek. Extremisztán jelenségei szintén eléggé jól leírhatók egy másfajta, modern matematika segítségével, de garantáltan kiszámíthatatlanok, és használható előrejelzés sem adható rájuk. Mégis fel lehet készülni arra, hogy ezekkel a szélsőséges jelenségekkel sikeresen együtt tudjunk élni.

Helyszín: D-épület, Eötvös-terem
Szervező: Pedagógiai és Pszichológiai Kar

 

13:00 – 13:45

Mesterséges intelligencia alkalmazásai a mindennapokban

Lőrincz András tudományos főmunkatárs (Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék)

A legújabb eszközök kerülnek bemutatásra videófelvételek, képek, statisztikák segítségével. Rámutatnak, hogy az okos eszközök, robotok gyors fejlődése számos nehéz problémát meg fog oldani, de számos kérdést is felvet. Megoldások készülnek (idős) emberek (önálló) életvitelének, munkájának segítésére. Ha a munka közösen végezhető a robottal, akkor az munkahelyek megszűnését jelenti. Milyen munkahelyek szűnhetnek meg? Mire készüljünk, mit tanuljunk? Néhányra tudjuk a választ, sokra azonban legfeljebb sejtjük.

 

Helyszín: Főépület 34
Szervező: Informatikai Kar

 

13:00 – 13:45

ENSZ-modellezés
bemutatja: International Diplomatic Student Association

(Angol nyelvű program)

Az ENSZ közgyűlésének, bizottságainak valamint a Biztonsági Tanács üléseinek leképzése diákok részvételével; akik az International Student Diplomatic Association tagjai. Aktuális világpolitikai/szakmai témák megtárgyalása, határozati javaslatok készítése és elfogadása.

Helyszín: Főépület 252
Szervező: Állam- és Jogtudományi Kar

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.