2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kilátóként nyílt meg a Mátyás-templom megújult tornya

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/95383"><img class="image image-preview" src="/files/images/1_724.jpg" border="0" width="473" height="354" /></a></span>Október 9-étől a nagyközönség számára is látogatható a Mátyás-templom (Budavári Nagyboldogasszony-templom) megújult harang- és kilátótornya, amelyet Süllei László plébános ünnepi szentmise keretében áldott meg.</p> <p><em>

1 724Október 9-étől a nagyközönség számára is látogatható a Mátyás-templom (Budavári Nagyboldogasszony-templom) megújult harang- és kilátótornya, amelyet Süllei László plébános ünnepi szentmise keretében áldott meg.

1 724Október 9-étől a nagyközönség számára is látogatható a Mátyás-templom (Budavári Nagyboldogasszony-templom) megújult harang- és kilátótornya, amelyet Süllei László plébános ünnepi szentmise keretében áldott meg.

A Budavári Nagyboldogasszony-templom, közismert nevén a Mátyás-templom a magyar nemzet történelmi szentélye, királyi temetkezési hely, kegyhely és múzeum is egyben. Kiemelt szerepet töltött be az elmúlt évszázadokban: számos állami ünnepséget tartottak itt. A középkorban többször ez volt a Székesfehérváron megkoronázott új uralkodó bemutatkozásának színhelye, és koronázások is történtek a templomban, erre utal harmadik elnevezése: Budavári Koronázó Főtemplom.

2 250.thumbnailA török megszállás idején a többi budavári templomot a mohamedánok elpusztították, a Mátyás-templom azonban – bár dzsámiként használták – fennmaradt. 1686 után a ferencesek, majd a jezsuiták tulajdonába került, akik barokk stílusban állították helyre.

3 185.thumbnailA megújult és kilátóvá alakított Mátyás-torony ünnepélyes átadásán Tarlós István, Budapest főpolgármestere felidézte, hogy a templom nagyszabású helyreállítási munkálatainak kivitelezése, túlnyomórészt állami beruházás keretében, 2006-ban kezdődött, az épület 2013 októberére kívül-belül teljesen megújult. A torony kibővített használatának kialakítása 2014-ben kezdődött, a munkálatok költségeihez a Fővárosi Önkormányzat tízmillió forinttal járult hozzá.

4 56.thumbnailSüllei László plébános az átadóünnepségen arról beszélt, hogy a templom a főváros egyik büszkesége, és egy sok szempontból rendkívüli, meghatározó turisztikai pontot adnak át a nagyközönségnek. Olyan idegenforgalmi látványosság a torony, amelynek talán párja sincs – hangsúlyozta.

Megemlítette, hogy a templom csipkés tornya a város legtöbb pontjáról látszik. Teljes magassága a templom padozatától 78 méter, a kilátóerkély pedig 47 méter magasságban nyílik, összesen 197 lépcsőfok vezet odáig.

A látogathatósági kivitelezés során három tűzgátló ajtót létesítettek a toronyban, irányító és menekülési útvonalat jelző táblákat helyeztek el, megerősítették a zárt erkélyes terasz korlátait és biztonsági rácsait, a kilátószinten biztonságos járófelületet alakítottak ki, illetve védőhálót szereltek fel.

Forrás: Főpolgármesteri Hivatal

Fotó: Egyker.blog.hu

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.