2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jakatics-Szabó Veronika a Molnár Ani Galériában

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/95409"><img class="image image-preview" src="/files/images/jakatics.preview.jpg" border="0" width="471" height="640" /></a></span>2015. október 14-én, szerdán 18 órakor Jakatics-Szabó Veronika kiállítását Takács Gábor művészettörténész nyitja meg a Molnár Ani Galériában. A kiállítás november 27-ig tekinthető meg.  <p><strong>

jakatics.preview2015. október 14-én, szerdán 18 órakor Jakatics-Szabó Veronika kiállítását Takács Gábor művészettörténész nyitja meg a Molnár Ani Galériában. A kiállítás november 27-ig tekinthető meg. 

jakatics.preview2015. október 14-én, szerdán 18 órakor Jakatics-Szabó Veronika kiállítását Takács Gábor művészettörténész nyitja meg a Molnár Ani Galériában. A kiállítás november 27-ig tekinthető meg. 

„Jakatics-Szabó Veronika ezen a kiállításon is 'urbanus pictus'-ként, azaz városi festőként jelenik meg, magánmitológiát teremtve a nyilvános kiállítótérben. A városban élő ember mindennapjaiból kiindulva jut el alapvető egzisztenciális kérdésekhez, melyek már tágabb léptékű vonatkozásokkal is bírnak, s így az egyén érzékelésén és érzelmeinek megjelenítésén túl a művész figyelme a szociális és a politikai jelenségekre is kiterjed.

 

A művek sajátos hangulatot árasztanak: egyrészt a letisztult formáknak és visszafogott színeknek köszönhetően régmúlt korokat idéző, antikizáló szimbolika jut eszünkbe róluk, ugyanakkor a szokatlan képkivágás és a többször is szemünkbe ötlő angol szavak a mai világra reflektálnak. Jakatics-Szabó műveiben nem újdonság a kép és szó összekapcsolása, azonban ezeknek az óriásbetűs szavaknak – a versképregényeivel ellentétben – nincs narratív vagy a megértést segítő szerepük; inkább egyfajta fenyegető, kiáltásnak is tekinthető jelekként szerepelnek. Jakatics-Szabó képeit az a paradox stílus uralja, melyet mágikus realizmusnak neveznek, és amelybe Magritte-ot vagy Chirico-t szokás sorolni. Láthatunk itt egyszerű egyéni sorsokat (Change), ugyanakkor egy országot, akár világot hatalmában tartó embereket is (Politikusok). 'Városember (Transzláció)' képei egyrészt Radnóti sorait juttatja eszünkbe; „…térkép e táj…", másrészt a transzláció szó középkori eredetű: a szentek ereklye-holttestének elmozdítását, elszállítását jelenti.

 

Jakatics-Szabó Veronika képeiből bár lehangoló valóság árad, művei mégis magukban rejtik a változást hozó remény lehetőségét: alakjai – a mitologikus kifeszítettség ellenére – élőnek, közelinek tűnnek. Művei nem konkretizálnak, csak általánosítanak. Nem tolakodva, de kritizálnak." (Molnár Ani Galéria)

 

Jakatics-Szabó Veronika (1983) Székesfehérváron született, Budapesten él és dolgozik.

2007-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, 2011 óta pedig ugyanott DLA mesterképzésre jár. 2015-ben elnyerte a Derkovits-ösztöndíjat. Jelentős képzőművészeti helyszíneken szerepelt egyéni és csoportos kiállításokon, például egyéni kiállítása volt a Mélycsarnokban. Több külföldi tanulmányúton vett részt, többek között Rómában. Nemzetközi referenciával is rendelkezik, művei szerepeltek többek között az ARCOmadrid és a Viennafair művészeti vásárokon. 2014-ben Moszkvában a Nemzetközi Fiatal Művészek Biennáléján vett részt, ahova a biennálé kurátorától, David Elliottól kapott meghívást.

 

Molnár Ani Galéria

Budapest, Bródy Sándor u. 22.

 

http://www.molnaranigaleria.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.