2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Három nap alatt három bemutató a Jókai Színházban

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/96344"><img class="image image-preview" src="/files/images/jóccakát.preview.jpg" border="0" width="484" height="273" /></a></span>Ilyen még nem volt! Elképesztő iramban szolgálja ki a közönségét a Békéscsabai Jókai Színház. November 11. és 13. között, három nap alatt három különböző előadás bemutatója látható: a Mágnás Miska után a Pisztoly az asztalon, majd péntek 13-án a Jóccakát, anya... <p> 

jóccakát.previewIlyen még nem volt! Elképesztő iramban szolgálja ki a közönségét a Békéscsabai Jókai Színház. November 11. és 13. között, három nap alatt három különböző előadás bemutatója látható: a Mágnás Miska után a Pisztoly az asztalon, majd péntek 13-án a Jóccakát, anya…

 

jóccakát.previewIlyen még nem volt! Elképesztő iramban szolgálja ki a közönségét a Békéscsabai Jókai Színház. November 11. és 13. között, három nap alatt három különböző előadás bemutatója látható: a Mágnás Miska után a Pisztoly az asztalon, majd péntek 13-án a Jóccakát, anya…

 

A Mágnás Miska majd' száz éve töretlen népszerűségnek örvend, 1916 februárjában mutatták be Szirmai Albert és Bakonyi Károly nagy sikerű operettjét a Király Színházban, melyet most a Magyar Zenés Színház előadásában láthatott a Jókai Színház közönsége Bozsó József rendezésében.

 

Az Erős csabait kívánok! elnevezésű meghívásos drámapályázaton a szakmai zsűri megosztott 1. díjban részesítette Vörös István: Pisztoly az asztalon című darabját, melynek felolvasó-színházi előadása november 12-én lesz a teátrum Vigadójában a Fehér Rózsa-díjas Merő Béla rendezésében, Bartus Gyula és Katkó Ferenc főszereplésével. (lásd: http://euroastra.hu/node/96237)

 

Marsha Norman Pulitzer-díjas színműve, a Jóccakát, annya… bemutatója pénteken látható a Stúdiószínházban a Jászai-díjas, Érdemes- és Kiváló Művész Csiszár Imre rendezésében, Kovács Edit és Tarsoly Krisztina – ahogy a rendező fogalmazott – briliáns alakításával.

Csiszár Imre rendezőt nehéz feladat egyeztetni, szinte évekkel előre be van táblázva, ennek ellenére a Jókai Színházban ebben az évadban már másodszor köszönthetik rendezőként. Marsha Norman művét 1983-ban mutatták be a Broadway-en, akkor elnyerte a Pulitzer-díjat dráma kategóriában, valamint a kritikusok, és az év legjobb darabjának járó díját.

 

Stúdiódarabot játszani – karnyújtásnyira a közönségtől – mindig különleges élmény.

De különleges élmény a nézőknek is – olyasfajta intim beavatás a cselekmény, a jellemek titkaiba, – amit hagyományos színházi előadásból sosem kaphat meg.

Különösen így van ez, ha olyan – az emberi életet alapvetően meghatározó tematikus körül

forog a mű cselekménye, mint: az Élet és a Halál kérdése.

Mint régen a misztérium-játékokban a Jó és a Gonosz között folyt a vita, ebben a modern misztériumjátékban egy anya és a lánya csap össze, hogy érvényesítse az életigenlésbe illetve a halálvágyba vetett hitét. Súlyos, létünket legmeghatározóbb alapvetések ezek.

Marsha Norman darabja, mégsem tragédia, hanem groteszk tükör: milyen kisszerűek vagyunk, mikor nagyszerűnek hisszük magunkat. A „Jó éjszakát, mama!" egy lányról, Jessie-ről és az anyjáról, Thelmáról szól, Kettejük mindenre kiterjedő párbeszédéből megismerjük a köztük lévő ambivalens viszonyt.

 

Mit tennél, ha valaki, akit nagyon szeretsz, mondjuk a gyereked, egyik este leülne veled szemben, és nyugodt hangon közölné, hogy még mielőtt felkel a nap, véget fog vetni az életének. Ez Thelma Cates dilemmája. A lánya, Jessie, egy középkorú, epilepsziás nő, egy elrontott házassággal és egy drogfüggő, törvénykerülő fiúval a háta mögött, aki semmi okot nem talál, hogy folytassa az életét. Hogyan tudja Thelma megyőzni a lányát, hogy érdemes élni? Hogyan tudja kiragadni őt a halál öleléséből?

A rémült anya a másfél órás, szünet nélküli darabban megpróbálja meggyőzni a lányát, hogy érdemes élni.

 

Két színművésznő számára parádés játéklehetőséget ad ez a tragikomédia, a nézők számára pedig egy bizarr, gondolkodásra és érzelmi megnyilvánulásra is alkalmat adó estét.

 

Nagyszínpad, Vigadó, Stúdiószínház: három nap, három mű!

A választék adott Békéscsabán…

 

www.jokaiszinhaz.hu

www.facebook.com/jokaiszinhaz.bekescsaba

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.