2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kamarás

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/98926"><img class="image image-preview" src="/files/images/magyar_csaszari_es_kiralyi_kamarasok_osfai_vasarhelyi_miklos_szluha_marton_heraldika1.jpg" border="0" width="236" height="324" /></a></span>Ma már kevesen tudják, ki is volt a kamarás? Sokunknak Kamarás Iván, kedves színészünk jut a névről eszébe, ő most az Amerikai Egyesült Államokban próbál szerencsét, nem is sikertelenül.

magyar csaszari es kiralyi kamarasok osfai vasarhelyi miklos szluha marton heraldika1Ma már kevesen tudják, ki is volt a kamarás? Sokunknak Kamarás Iván, kedves színészünk jut a névről eszébe, ő most az Amerikai Egyesült Államokban próbál szerencsét, nem is sikertelenül.

magyar csaszari es kiralyi kamarasok osfai vasarhelyi miklos szluha marton heraldika1Ma már kevesen tudják, ki is volt a kamarás? Sokunknak Kamarás Iván, kedves színészünk jut a névről eszébe, ő most az Amerikai Egyesült Államokban próbál szerencsét, nem is sikertelenül.

   De nem róla van szó. Hanem a császári és királyi kamarásról. Egy olyan gazdag nemesemberről, aki a királyi kincstárt kezelte. Azt is mondhatnánk, hogy az állami költségvetés felett őrködött. Akkoriban az állami költségvetés egyenlő volt a királyi költségvetéssel. Jól tudta ezt XIV. Lajos, a napkirály, állítólag tőle ered „Az állam én vagyok" szállóige. A kamarás a XIX. században már nem jelentett kincstárnokot, hanem gazdag, tekintélyes és köztiszteletben álló embert, akinek a király időnként kikérte a véleményét. De még a király sem nevezhetett ki császári és királyi kamarásnak bárkit tetszése szerint. Némi korlátozás már akkor is működött. A kinevezéshez apai és anyai ágon legalább nyolc-nyolc nemesi őst kellett okiratokkal bizonyítania.

   A kamarást tisztelet övezte, ez a megszólításánál is megmutatkozott. Ugyanis a kinevezett rendszerint más címmel is rendelkezett. Ha például „valóságos belső és titkos tanácsos" volt, akkor nagyméltóságúnak, ha koronaügyész, vagy miniszteri tanácsos, akkor méltóságosnak, ha ítélőtáblai bíróként tevékenykedett, akkor nagyságosnak, ha a Vitézi Rend tagja volt, akkor nemzetesnek, ha egyik sem volt, akkor kegyelmesnek kellett szólítani. Hozzá intézett levelet ennek megfelelően illett címezni.

   A Habsburg uralom alatt, 1741-1918. között, Mária Teréziától IV. Károlyig, ezerötszáz magyar kamarás volt. A népek pletykálták, hogy a kamrások műveletlenek, nem pártolják a művészetet. Ez valótlanság, tolnai gróf Festetics Pál kamarásnak felesége Lídia, például híres balett táncos volt. Ráadásul rendkívül csinos.

   Manapság nincsenek kamarások. Leginkább a miniszteri főtanácsadók felelnének meg ennek a címnek. Ők nem gazdag nemesemberek, köztiszteletben sem állnak mindig, de legalább nem kell felmutatniuk apai és anyai ágon nyolc-nyolc nemesi őst.

Láng Róbert

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.