2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A gyöngy

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/99495"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_680.jpg" border="0" width="259" height="194" /></a></span>Aranyműves legyen a talpán, aki gyöngyökkel kombinált ékszert akar készíteni. A gyöngyöket úgy kell kifúrni, hogy csapokat lehessen illeszteni hozzá és ne törjön el, ne repedjen el. Mert a gyöngy kényes jószág.

Aranyműves legyen a talpán, aki gyöngyökkel kombinált ékszert akar készíteni. A gyöngyöket úgy kell kifúrni, hogy csapokat lehessen illeszteni hozzá és ne törjön el, ne repedjen el. Mert a gyöngy kényes jószág.

Aranyműves legyen a talpán, aki gyöngyökkel kombinált ékszert akar készíteni. A gyöngyöket úgy kell kifúrni, hogy csapokat lehessen illeszteni hozzá és ne törjön el, ne repedjen el. Mert a gyöngy kényes jószág.

   Már a Biblia is említi a gyöngyöket. Mátyás király udvarában megfordult Theophrastus (ismertebb nevén Paracelsus) műveiben többször írt a porrá zúzott gyöngyökről, mint gyógyszerről. Kolumbusz említi, hogy az indiánok nyakláncán gyöngyöket látott. Hogy milyen fajta gyöngyökről maradt fenn emlékünk, nem tudjuk. Ugyanis többféle gyöngy létezik.

   Legritkább a mélytengeri. Ahogy Udvardy Tibor énekelte Bizet Gyöngyhalászok c. operájában: „a gyöngy, a drága gyöngy, ott fekszik lenn, a tengeren." De az édesvízi igazgyöngy is olyan értékes, hogy kevés ember engedheti meg magának a megvételét, még ha jómódú is az illető. Igazán szép példányok csak a Perzsa-öbölben, India partjainál és Venezuelában találhatók.

   A tenyésztett gyöngyöt a japán Mitimoto Kökichi fejlesztette ki a múlt század elején. Azonos nagyságú tenyésztett gyöngy értéke akár negyven százaléka is lehet az igazgyöngyének. Mert előállítása korántsem egyszerű. A kagyló köpenyébe egy gyöngyházgolyócskát helyeznek. Az így beoltott kagylókat a tengervízbe helyezik, pontosabban belógatják a tengervízbe. Talán kevesen tudják, a tenyésztett gyöngyöt a kagyló 4-7 év alatt növeszti fel.

   Mindhárom gyöngyfajta azonos tulajdonsága, hogy igen kényes. Puha, könnyen karcolódik. Gyenge savak és lúgok tompítják a színét, még a veríték is árthat a gyöngynek. Nem csak „gyöngyház színűt" ismerünk, előfordul rózsaszínű, zöldes, kékes, fekete és más színű is. Nagyságát karátban mérik.

   Van még üveggyöngy is, mindenféle színben, bátran hordhatók, igen szépek, alig lehet megkülönböztetni a valóditól. És persze megfizethetők. Speciális műanyagból is készítenek műgyöngyöt. A Fővárisi Műanyagipari Vállalat kísérletezte ki 1962-1967. között a gyártástechnológiáját. Igen tetszetős gyöngyház tárgyakat gyártottak és exportáltak.

   Külföldi múzeumokat járva ne mulasszunk el néhány, híres ékszertárgyakba foglalt különleges gyöngyöt megnézni. A világ legnagyobb, körte alakú, öt centiméteres Hope-gyöngyöt a londoni South Kensington Múzeumban őrzik. Gyöngy „óriásokat" tartalmaznak az osztrák koronaékszerek Bécsben, a Hofburgban. Csodás gyöngyök találhatók Drezdában a Grünes Gewölbe ékszergyűjteményében (itt látható a világ legnagyobb, zöld színű,        60-karátos gyémántja is). A prágai várban megtekinthetők a Loreto templom monstrancai (szentségtartói) hatalmas gyöngyökkel díszítve.

   Befejezésül felhívnám a figyelmet Karinthy Frigyes csodálatos kisnovellájára. Pista, a gyöngykagyló. Aki nem hagyja magát kizsákmányolni és maga szeretné értékesíteni a keservesen kihordott gyöngyét. Eljut Amerikába Rothschildhoz, felajánlja a gyöngyöt megvételre, de a milliomos nem hiszi el, hogy valódi és kidobja. Az írás nem csak szatíra, hanem mély társadalom lélektani és filozófiai gondolatokat tartalmaz. Érdemes elolvasni. Másodszor is.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.