2024.április.28. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben

5 perc olvasás

koska.jpgAz ajánlómban 1 a hely, mégpedig a Budakalászi Kós Károly Művelődési Ház és benne 3 program, mégpedig a Mucsi, Scherer, Thuróczy trió előadása, aztán a P.Box zenekar koncertje és végül Tari Annamária elődadása párkapcsolattól a gyereknevelésig. Jó szórakozást!

 

A Mucsi, Scherer, Thuróczy trió A fajok eredete című egyfelvonásos előadása érkezik Budakalászra november 14-én. A színházi sorozat novemberben sem áll meg és a már idén nagy sikert aratott Mucsi Zoltán, Scherer Péter Thuróczy Szabolcscsal kiegészülve elhozza A fajok eredete című színdarabot. „Tasnádi István keltetőjében most született opusz evolúciós problémákat feszeget a csirke-lét szemszögéből. Leleményes jelenetek mutatják be az emberré válás stációit, a társas együttműködés, a nyelv- és mítoszteremtés, a táplálkozás alakulását. Van cirkuszi attrakció, állatszám és börleszk szituáció is, de a permanens hahotázás közben időnként csak elszorul a szív. Jutalom-játék három színésznek, szórakoztató ajándék a nézőnek, a mélyben azonban fenyegetően leselkedik a félelmetes valóság.” (részlet egy kritikából)

Belépő elővételben és a helyszínen: 2500 Ft

Figyelem! A helyszín korlátozott nézőszámmal rendelkezik, ezért kérjük Önöket, hogy jegyüket minél hamarabb vegyék át, hogy a helyük biztosítva legyen az előadáson! Az ülőhelyek elfoglalása érkezési sorrendben történik!

  1. november 14. kedd, 19 óra

A fajok eredete – színdarab egy felvonásban

Mucsi, Scherer, Thuróczy

 

November 18-án, szombaton a budakalászi RockHázban a debreceni P.Box zenekar lép színpadra. A magyar rockzene meghatározó bandája előtt a nagyon tehetséges Tunyogi Péter Emlékzenekar idézi meg a felejthetetlen Tunyó munkásságát, miután fotókkal színesített rocktörténeti kalandozás keretében emlékezünk a legendás énekesre.

Az étlap: 19.00 emlékezés Tunyogi Péterre, 19.30 Tunyogi Péter Emlékzenekar,

20.30 P.Box koncert.

A P. Box (a Pandora’s Box név rövidített alakja) egy magyar hard rock együttes, amit két ex-P. Mobil-tag, Bencsik Sándor szólógitáros és Cserháti István orgonista alapított 1980-ban. Bencsik és Cserháti mellett az eredeti felálláshoz még Varga Miklós énekes, Szabó István dobos, Sáfár József basszusgitáros tartozott. 1982-ben Varga Miklós elhagyta az együttest és helyére Vikidál Gyula került, aki a korábban feloszlott Dinamit után ekkoriban a Kugli együttesben énekelt. Sáfár József 1984-ben kilépett a zenekarból, majd Szabó István dobos távozása után Pálmai Zoltán 1985-ös csatlakozásával az öt tagból már négy egykori P. Mobil tag alkotta a zenekart.

A P. Box ismertségének sokat használt az 1983-ban bemutatott István, a király, amelyben a két legjelentősebb szerepet énekeseik kapták: Vikidál Koppányt alakította, Varga Miklós pedig a címszereplő énekhangját adta (2008-ban az együttes harmadik énekese, Koroknai Árpád is szerepet kapott a darabban). A koncerteken elhangzott a rockopera néhány részlete is, ezen koncerteken gyakorta egyszerre szerepelt Vikidál mellett Varga Miklós, Nagy Feró és Deák Bill Gyula.

Az együttes 1986-ban feloszlott, mert Cserháti Debrecenbe költözött Budapestről, és a 220 km-es távolság rendszeres megtételét nem tudta vállalni. A többiek előbb Metál Company, majd Deák Bill Gyulával kiegészülve Bill és a Box Company néven folytatták, de ezek a formációk nem sokáig működtek. Cserháti 2001-ben újjáalakította az együttest, az Aberra és a Szfinx zeenkarok tagjaiból. Az új felállásban egy koncertlemez és két stúdióalbum készült. Nem sokkal a Pangea album elkészülte után Cserháti István 2005. augusztus 21-én rákban elhunyt, 51 éves korában.

Társai megpróbálták továbbvinni az együttest, de Cserháti nélkül nehezebb volt megoldani a szervezéssel kapcsolatos teendőket, így 2006-ban elbúcsúztak a közönségtől. Később, 2007-ben és 2008-ban a debreceni P. Box tagjai egy-egy „nem hivatalos” koncertet tartottak, majd 2009 augusztusában visszatértek. Közben két alapító tag, Sáfár és Szabó bejelentette, hogy újra megalakítják a Pandora’s Boxot, így ma két ágon él tovább az egykori együttes. Sáfár József csapata ős-Pandora’s Box néven különbözteti meg magát.

 

Generációk online – párkapcsolattól a gyereknevelésig

Tari Annamária elődadása Budakalászon

Generációk online… Online boldogságparádé és mindennapos offline szorongások. Szelfik milliói, ahol a gyönyörű színterek puszta hátterekké laposodnak. Ez az új világunk, az Információs Kor. Megszoktuk és olykor talán még azt is hisszük, hogy értjük a működését. Zsebünkben az okostelefon, mindig elérhetőek vagyunk, de az X vagy Baby Boomer generáció tagjaiként csak használjuk őket, de nem általuk élünk. Az Y és Z generáció tagjairól pedig hajlamosak vagyunk azt gondolni, nekik már sokkal könnyebb minden. De ez nincs így. Valójában sokkal nehezebb elindulniuk az életben és olyan párkapcsolatot kialakítaniuk, amelyben jól érzik magukat. Rengeteg ijesztő érzelem él bennük, és sokat rejtve tartanak. A bizonytalanság és az ebből eredő bizalmatlanság állandó lételemükké váltak. Az online tér és a közösségi média óriási változásokat idéztek elő az érzelmek sokszínűségében és megélésében, valamint a különféle kognitív folyamatokban. Elvesztett a felhőtlen gyerekkor és fiatalkor, és mindez nem pótolható a pillanatok online megosztásának múló örömével. Nem virágos rét, hanem kemény akadálypálya ez. Ha segíteni akarunk, akkor meg kell érteni mindazt, amivel a digitális generációk szembenéznek. Ami nem feltétlenül az, amit mi képzelünk.

Tari Annamária könyve erről szól, és a budakalászi előadáson is erről mesél: embereknek emberekről, családoknak családokról, és az egész életünket behálózó virtuális világról.

Belépő: 1.000,-Ft

2017.november 23. csütörtök, 18:00

Tari Annamária elődadása

 

www.koskarolymh.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.