2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nem szégyen a szakmunka, de hasznos és értékes!

3 perc olvasás
Mit hoz a jövő a szakmunkák terén?
sofor allas

Sok mindenkinek kell ma aggódnia a világban, hogy piacképes végzettséget szerez-e, valamint elveszik-e a gépek, a robotok és a mesterséges intelligencia a munkájukat.

Sokan pedig presztízsből választják az ún. fehérgalléros munkaköröket. A szakmunkások e közben vígan élnek, és olyan építő jellegű, alkotó szakmákban dolgoznak, melyek nélkül szó szerint összeomlana a társadalom.

Szakmunkás munkalehetőségek a vidéki Magyarországon
Először is érdemes megnézni a meghirdetett munkalehetőségeket az országban, melyek magukért beszélnek. Ehhez pedig nem kell nagyvárosba sem költözni. Éljünk bármelyik régióban, szinte biztosan található a közelben olyan település, ahol bőven akad szakmunkás álláslehetőség. Így van ez Pécs területén is. Lényegében igaznak tűnik a mondás: „csak az nem dolgozik, aki nem akar!”

Az aktuális pozíciókat megtalálhatjuk a https://pecsallas.hu/allasok/szakmunka linkre kattintva a pecsallas oldalán, de egyéb kategóriákra is szűrhetünk, valamint más településeken is sok-sok pozíciót hirdetnek, amelyek napról napra elérhetőek az online elérhető, helyi állásportálokon (pl. pecsallas, szegedallas, gyorallas, debrecenallas stb.).

Milyen szakmunkát érdemes végezni és mik a munkába állás feltételei?
Lényegében a bőség zavara, hiszen ma már szinte végtelen lehetőségek állnak előttünk. Ha van olyan terület (pl. műszaki érdeklődés esetén CNC, vagy asztalos, villanyszerelő stb.), ami kifejezetten érdekel minket, mindenképpen abba az irányba induljunk el. Ha nincs, akkor utánanézhetünk, mik a hiányszakmák, milyen szakemberekből van a legnagyobb hiány manapság a világban.

Az elhelyezkedési lehetőségek és a munkába állás feltételei leginkább a releváns végzettség, a gyakorlati tapasztalat szoktak lenni, de általában már az iskolai évek alatt is megvan rá a lehetőségünk, hogy dolgozzunk, ezért nem kell különösebben aggódni utóbbi miatt sem – ellentétben mondjuk egy túlságosan elméleti fókuszú egyetemi képzéssel.

Fizetés, előrelépési lehetőségek – avagy mit hoz a jövő a szakmunkák terén?
Maga a miniszterelnök is nemrégiben kifejtette, hogy nem a szakmunkások azok, akiknek aggódniuk kell a jövő miatt. Sőt, ők azok, akik továbbra is két kezükkel és tudásukkal építik majd a világot, és kevésbé lesznek lecserélhetőek, például a gépek által. A jövőbeli technológiai fejlődés és a folyamatos infrastrukturális beruházások inkább csak még tovább növelhetik a szakmunkák értékét, biztosítva az ígéretes karriert valamelyik területen. Az átlagfizetés pedig sok esetben meghaladja az irodai munkás, vagy akár diplomás béreket is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.