2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Járványhelyzet van? – a Bethesdában még nem találkoztak az új influenzával

6 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/32052"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/infl.thumbnail.jpg" border="0" width="84" height="100" /></a></span>Az új influenza okozta járványtól hangos a sajtó, sokszor - vagy éppen ezért - mégsem igazodunk ki a hírek között. Velkey Györgyöt, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatóját kérdeztük az előrejelzések szerint hazánkat is hamarosan elérő világjárványról. <br />

infl.thumbnailAz új influenza okozta járványtól hangos a sajtó, sokszor – vagy éppen ezért – mégsem igazodunk ki a hírek között. Velkey Györgyöt, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatóját kérdeztük az előrejelzések szerint hazánkat is hamarosan elérő világjárványról.

infl.thumbnailAz új influenza okozta járványtól hangos a sajtó, sokszor – vagy éppen ezért – mégsem igazodunk ki a hírek között. Velkey Györgyöt, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatóját kérdeztük az előrejelzések szerint hazánkat is hamarosan elérő világjárványról.

– Megkezdődött a tanév. Lesz ősszel újinfluenza-járvány vagy nem lesz?

– Több hatóság foglalkozik ezzel a kérdéssel Magyarországon, és az Országos Epidemiológiai Központban futnak össze az adatok. Amit most biztosan tudunk, hogy hazánkban eddig százhatvan beteget regisztráltak. Ezek az adatok és az Egészségügyi Világszervezet statisztikái azt mutatják, hogy az esetszámok egyre szaporodnak, tehát tulajdonképpen járványhelyzet van, ami hazánkat is elérte.

– Ráadásul ősszel, télen az immunrendszerünk is gyengébb.

– Így van, és az időjáráson is sok múlik: az influenzavírus szaporodásának elsősorban a nedves, langyosabb téli idő kedvez. Ebben a nyári, számára kedvezőtlennek tekinthető időben azért terjedhet, mert nem alakult ki még vele szemben az emberi szervezet védekezőképessége.

– Mik azok a speciális tünetek, amik a felismerést segíthetik?

– A leggyakoribb, lényegében majdnem minden betegnél megjelenő tünet a köhögés, a rossz közérzet és a fáradékonyság. A betegek körülbelül 60%-ának volt 38 fok fölötti láza, ugyanennyinek fájt a feje és a torka, de sokuknál jelentkezett végtagfájdalom is. Tehát lényegében klasszikus influenzatünetekről van szó, csak a megoszlásuk és gyakoriságuk más.

– Melyik a legveszélyeztetettebb korosztály?

– Más kérdés, hogy kire veszélyes, és megint más, hogy kinél jelenik meg. Az eddigi tapasztalatok szerint inkább a 25-30 év körüli fiatal felnőttek fertőződtek meg, de az iskolaszezon beindultával lehet arra számítani, hogy a fiatalabb korosztály felé terjed majd tovább. A Magyarországon megjelenő eseteknek a jelentős részét egyébként külföldről hozták be, a százhatvan fertőzött egy része nem is magyar állampolgár. A legtöbb beteg Budapesten volt, hiszen a nagyvárosi életforma, a tömeg és a zárt terek kedveznek a járvány terjedésének.

A fiatal korosztálynál jelent meg tehát. De kik akkor mégis a veszélyeztetettek?

– Ennek a betegségnek tulajdonképpen az esetleges szövődménye, a tüdőgyulladás a legnagyobb veszélye. A tüdőgyulladás kialakulásának rizikója alapvetően olyan betegeknél van meg, akik valamiért erre hajlamosabbak. Az eddigi esetekből kiderül, hogy a haláleseteknél súlyos alapbetegség van a háttérben: cukorbetegség, szív- vagy érrendszeri, tüdő- vagy immunbetegség. A csecsemők, a várandós nők szintén veszélyeztetettek, hiszen előbbieknél az immunrendszer még fejletlenebb, az utóbbiaknál pedig a szervezet megterhelt.

– Magyarországon egy haláleset volt eddig, ennek mik voltak az okai, a körülményei?

– A magyarországi elhunyt súlyos szív- és tüdőbeteg volt, ő is tüdőgyulladásban halt meg.

– A Bethesdának volt már ilyen esete?

– Még nem találkoztunk az új influenzavírus okozta esettel.

– Mit kell tenni, ha az influenza tüneteit észleljük?

– Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal előírása szerint az influenza tüneteit produkáló betegnek a háziorvosával telefonon kell felvennie a kapcsolatot, aki vagy otthonában vizsgálja meg a pácienst, vagy amennyire lehet, elkülönítve hívja be a rendelőbe. Az egészségügyi intézmények felé csak a súlyos, kórházi ellátást igénylő betegeket küldik tovább, az ellátás tehát háziorvosi szinten történik.

– Mik azok a jelek, amik a szövődményre utalhatnak?

– Ha a felsorolt tünetek gyermekeknél öt, felnőtteknél hét nap után nem javulnak, hanem rosszabb lesz a beteg állapota. Speciális kezelés nincs az alapesetekben, a vírusellenes szert, illetve szövődmény esetén az antibiotikumot kórházi körülmények között kell adni. Magához az influenzához nem adnak specifikus gyógyszert, de lázcsillapítókat, vitaminokat érdemes adni.

– Mit jelent, hogy rosszabb lesz a helyzet?

– Ha a légzésszám növekedik, illetve a légzés felületessé vagy nehézzé válik, vagy ha a végtagok kékesen elszíneződnek. Ha ezek mellkasi fájdalommal társulnak, vagy a beteg aluszékony lesz, tudatállapota romlik, vérnyomása esetleg csökken. Ezek jelezhetnek tüdőgyulladást, és ebben az esetben azonnal orvosi beavatkozásra van szükség.

– Oltóanyag van vagy nincs?

– A védőoltással kapcsolatban pontos információi még nincsenek a szakmának. Annyit tudunk, hogy egy magyar cég készíti a védőoltást, ami jelenleg még nincs forgalomban, hiszen még tesztelési fázisban van. A minisztérium a sajtóhírek szerint hatmillió adagot rendelt meg, és ennek megvan a hozzáférési rendje. Az első ötszázezret a kiemelt területen, például az egészségügyben dolgozók kapják meg. Aztán van egy olyan kör, amelyik térítésmentesen férhet hozzá, az ezen kívül esők pedig – augusztus eleji hírek szerint 3000 Ft-os – térítés ellenében kaphatnak majd oltást. Térítésmentesen kaphatják majd, ha kérik a terhes nők, a két év alatti gyermekek, a 65 év alatti, de krónikus betegségben szenvedők, és a hatvanöt év felettiek közül mindenki.

– Nem lenne indokolt a két évnél idősebb gyerekeket is beoltani?

– A minisztériumnak kell mérlegelnie a lehetőségeit. Kétségtelen tény, hogy a kétéves gyermek immunrendszere már sokkal fejlettebb, mint egy csecsemőé. Valahol meg kell húzni a határt, és én ezt nem érzem inkorrektnek, ráadásul térítés ellenében ők is hozzáférhetnek. Jó lenne, ha az idősebbek is megkaphatnák, de az roppant nagy költséget jelentene.

– Összességében akkor veszélyesebb vagy nem veszélyesebb az új vírus, mint a „hagyományos" influenzavírus? „Hagyományos" járvány esetén is van százhatvan megbetegedés.

– Azért izgalmas ez a százhatvan megbetegedés, mert nem influenzaszezonban történt. A rendelkezésemre álló információk alapján azt tudom mondani, hogy ennek a járványnak a legnagyobb veszélye az, hogy egy új vírus jelent meg, és ezért egy tömeges megbetegedésre lehet számítani. Így nyilván a krónikus megbetegedésben szenvedők is nagyobb számban fogják megkapni, és ezért nagyobb arányban lehet számítani súlyos szövődményes esetekre. A leírások alapján nem tűnik úgy, hogy a H1N1 vírus egy egészséges emberre veszélyesebb lenne, mint a korábbi influenzavírus.

– Ha egy család szeretné beadatni ezt az oltást gyermekeinek, akkor a Bethesda Kórházban hozzájuthatnak?

– Az oltások beadása alapvetően háziorvosi feladat. A kórházaknak a szövődményes esetekre kell koncentrálni, mi is azokra készülünk.

Kiss Sándor

(A cikk megjelent a Reformátusok Lapja 2009. szeptember 6-i számában.)
szamlal3

© www.reformatus.hu Kommunikációs Szolgálat szerk@reformatus.hu T.:(1)460-0753

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.