2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A UNIT4 egy erős utolsó negyedévvel sikeres évet zárt

5 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/37389"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/unit4_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="54" /></a></span> <p>Az üzleti szoftvereket globális szinten fejlesztő és szállító UNIT4 bejelentette a 2009-es évre vonatkozó üzleti eredményeit, amelyben a nehéz piaci körülmények ellenére egy sikeres üzleti évről számol be.</p><p>

 unit4 0.thumbnail

Az üzleti szoftvereket globális szinten fejlesztő és szállító UNIT4 bejelentette a 2009-es évre vonatkozó üzleti eredményeit, amelyben a nehéz piaci körülmények ellenére egy sikeres üzleti évről számol be.

 unit4 0.thumbnail

Az üzleti szoftvereket globális szinten fejlesztő és szállító UNIT4 bejelentette a 2009-es évre vonatkozó üzleti eredményeit, amelyben a nehéz piaci körülmények ellenére egy sikeres üzleti évről számol be.

Fontosabb számadatok:

2009 utolsó negyedéve

  • Az árbevétel 5%-kal, 102,2 millió euróra csökkent (Q4 2008: 107,6 millió euró)
  • A kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 19%-kal növekedett, nagysága 27,4 millió euró volt (Q4 2008: 23,0 millió euró)
  • Az EBITDA és a bruttó árbevétel aránya 26,8%-ra növekedett (Q4 2008: 21,4%)
  • A licensz-eladásokból származó árbevétel decemberben újra növekedni kezdett (10%-os növekedés 2008 hasonló időszakához képest)

A teljes 2009-es év

  • A teljes éves árbevétel 4%-kal csökkent, nagysága 379,4 millió euró volt (2008: 393,6 millió euró)
  • Az EBITDA és a bruttó árbevétel aránya 19,8%-ra növekedett (2008: 17,8%)
  • Az év közben végrehajtott vállalati átszervezés költségeit is beleszámítva az EBITDA 7%-kal növekedett, összege 75,1 millió euró volt (2008: 70,1 millió euró)
  • A vállalatátszervezés költségeit nem számítva az EBITDA 12%-kal növekedett, összege 80,7 millió euró volt (2008: 72,0 millió euró)
  • A vállalatátszervezés költségeit nem számítva az EBITDA és a bruttó árbevétel aránya 21,3%-ra növekedett (2008: 18,3%)
  • A UNIT4 részvényeseinek nettó profitja 58%-kal, 19,4 millió euróra növekedett (2008: 12,3 millió euró)
  • A részvényenkénti eredmény (a goodwill-lel kapcsolatos tételeket nem számítva 15%-kal 1,33 euróra növekedett
  • A forgótőke-menedzsmentnek köszönhetően a (működési) cash flow jelentősen növekedett, összege 68,9 millió euró volt (2008: 56,2 millió euró)

2009 utolsó negyedévében a UNIT4 új megrendelőinek száma erős növekedést mutatott, főként a Németországban, az Egyesült Királyságban és Észak-Amerikában megszerzett új ügyfeleknek köszönhetően. Ezen a téren a Benelux államok, Svédország és Norvégia is jól teljesített. Decemberben a UNIT4, 2009. folyamán először, növekedést könyvelhetett el a licenszeladásokból származó árbevételek terén.

A gyengélkedő globális gazdaság elsősorban a licenszeladásokból származó jövedelmet érintette. A vásárlói döntések elhúzódtak, vagy későbbre tolódtak a csökkenő befektetési hajlandóság, illetve a leszűkült anyagi erőforrások miatt. Mindazonáltal számos vállalat felismerte a változó üzleti környezethez igazodó hatékony üzleti szoftverek előnyeit.

A FinancialForce.com, a salesforce.com Force.com platformjára épülő online számviteli megoldásának megalkotása a vállalatcsoport egyik legfontosabb kezdeményezése volt 2009-ben. Ezen a területen további értékesítési- és marketing jellegű befektetések várhatók.

A UNIT4 jelentős hatékonyságnövekedést ért el azáltal, hogy a forgótőke kontrollján keresztül kiemelt figyelmet fordított a készpénzmenedzsmentre. „Költségstruktúránk viszonylagos rugalmassága lehetővé tette számunkra, hogy demonstrálhassuk döntésképességünket és agilitásunkat e kihívást jelentő gazdasági körülmények között is" – mondta Edwin Van Leeuwen, a UNIT4 pénzügyi igazgatója. „Tavaly a legfontosabb feladatunk – az ügyfeleinknek nyújtott támogatás és asszisztencia mellett – a készpénzgenerálás volt, amellyel a pénzügyi mozgásterünket a lehető legnagyobb mértékben kibővítettük. Így 2010-ben további felvásárlások végrehajtását tervezzük. E területen a növekvő piacok és a megoldások szinergikus funkcionalitása kerülnek előtérbe. A jelenlegi gazdasági helyzet továbbra is megnehezíti a 2010-es év piaci keresletére vonatkozó előrejelzéseket. Bizonyos földrajzi régiók és iparágak biztató fejlődést mutatnak, ám a kormányzati kiadásokkal kapcsolatban óvatosak vagyunk. A licenszeladásokból származó árbevételünk kb. 20%-a a közszféra (helyi is regionális) beruházásaiból került ki."

A UNIT4 három fontos régióban, a Benelux államokban, Norvégiában és Svédországban a piaci várakozások felett teljesített. A Benelux államokban az árbevétel 3%-kal növekedett (pro forma: 1%). Svédországban a valutaárfolyam-ingadozásnak köszönhetően 6%-kal csökkent, de a pro forma érték 3%-kal növekedett. Norvégiában az árbevételünk nem mutatott változást, ám ha a valuta-ingadozásokat figyelmen kívül hagyjuk (pro forma), 6%-os növekedés mutatható ki. Skandináviában a UNIT4 legfontosabb sikertényezője az állami szférában tapasztalható intenzív jelenlét és az elégedett ügyfelek növekvő köre volt.

Az Egyesült Királyságban az árbevétel 13%-kal csökkent (pro forma: 12%), de 2009 utolsó negyedévében már a javulás első jeleit lehetett tapasztalni.

Észak-Amerikában az árbevétel 11%-kal növekedett (pro forma: 0%). A keleti és a nyugati parton egy-egy főbb irodával rendelkező tengerentúli kirendeltség, amelynek portfoliójában az Agresso Business World és a CODA termékek egyaránt megtalálhatók, számos jelentős új megrendelőt szerzett.

2008-ban Németországban jelentős beruházások történtek az Agresso Business World termékek átvétele érdekében, ezáltal sikerült az állami szektor egyedi igényeihez még inkább alkalmazkodni. Mindennek köszönhetően, főként a tavalyi év utolsó negyedévében az kormányzati szektorból több jelentős megrendelés is érkezett, ami az egész évet tekintve stabilizálta az árbevételt.

„Az új költségstruktúránknak köszönhetően vállalatunk jobb formában van, mint valaha. 2010-től újabb árbevétel növekedésre számítunk a licenszeladások terén, különösen az üzleti szektorban" – mondta Van Leeuwen úr.

http://www.unit4.com/Investors/investornews

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.