2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hajdúnánás – az emberléptékű város

4 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/37557"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/hn.thumbnail.jpg" border="0" alt="Hajdúnánás - a városmag" title="Hajdúnánás - a városmag" width="100" height="71" /></a><span style="width: 307px; height: 30px" class="caption"><strong>Hajdúnánás - a városmag</strong></span></span>Hajdúnánás</strong> Hajdú- Bihar megye északi részén fekszik, néhány kilométerre az M3-as autópályától.</p><p>

 

hajdúnánás - a városmagHajdúnánás – a városmagHajdúnánás Hajdú- Bihar megye északi részén fekszik, néhány kilométerre az M3-as autópályától.

 

hajdúnánás - a városmagHajdúnánás – a városmagHajdúnánás Hajdú- Bihar megye északi részén fekszik, néhány kilométerre az M3-as autópályától.

    A közel 20000 lelket számláló város a Hajdúvárosokra jellemző tiszta gyűrűs- sugaras, ágas szerkezete eredeti formáját őrzi. Bármerről érkezik is az utazó, mindenképpen a főtérre jut. A város központja, az egykori piactér, ma már gondozott, pihenésre invitáló park fái között meghúzódó szobrok, köré felépült épületek érdekes látnivalókat kínálnak a szemlélőnek. A századfordulón épült, kissé keleties, zsinagógára emlékeztető stílusú Városháza sajátos hangulatot kölcsönöz a térnek. Homlokzatát a millennium évére újították fel. Az épület előtt áll 1904 óta hazánk egyik legszebb Kossuth szobra, mely Horvai János alkotása. Kossuth Lajos szobrától egy karnyújtásnyira kapott helyet Bocskai Istvánnak, a város alapítójának szobra is, melyet Györfi Lajos szobrászművész készített. A szobor mellett a Kollégium épületét láthatjuk, mely egykor járásbíróságként működött. Előtte a szabadtéri színpad, illetve a testvérvárosi címerfal található. A hadak viharában többször újjá épült Református templom karcsú copfstílusú sudár tornya 62 méterével a környék legmagasabb templomtornya.  Ez a közel 800 éves múlttal rendelkező épület több átépítésen ment keresztül, mai formáját a XVIII sz. eleje óta őrzi. Ekkor épült híres fakazettás mennyezete és megyeszerte híres orgonája is a helyére került, a város országos hírű zenepedagógusa, Makláry Lajos tervei alapján. Az épületet a múlt század végéig egy várfalszerű téglaerődítmény vette körül sarokbástya erődítésekkel, melynek rekonstrukciója II. világháború közel 600 áldozatának emlékét őrzi. A Kéky Lajos Városi Művelődési Központ stukkó-díszítéses, patinás homlokzatú épülete a múlt század végén szállodának épült. 1945-ben lett a művelődés háza. 1988-ban egy színháztermet is magába foglaló épületszárnnyal bővült. A város főterének szögletében húzódik meg a kicsiny Római Katolikus Templom. 1895-ben hazánk 1000 éves fennállásának évfordulójára épült. A Bocskai úton a főtértől mintegy 200 méterre áll egy megújult külsejű épület, a Helytörténeti Gyűjtemény, mely állandó és időszakos kiállításaival várja vendégeit. A Móricz Pál Városi Könyvtár több, mint 60000 kötetes állományával város központjában, nyert elhelyezést.

A Hajdúnánáson felkutatott tárgyakkal berendezett, 1700-as évek végén népi klasszicista stílusban épült Tájházat 1980-ban nyilvánították műemlékházzá. A jellegzetes tornácos, nádfedeles épület háromosztatú- pitar, nagyház, kisház- véghomlokzattal készült. A patyolatfehér falai mögött a népi élet tárgyai tanúskodnak elődeink életviteléről, szokásairól. A Jókai utcán található Aranyszalma Alkotóház és Galériában a hagyományos szalmafonás rejtelmeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, valamint szalmatárgyakból és üveggyűjteményből álló állandó kiállítás tekinthető meg.

Hajdúnánás különleges idegenforgalmi látványossága az ország első strucctenyésztő farmja, amely 1993 óta látogatható.

a fürdőA fürdőFelbecsülhetetlen természeti kincsük a 67 °C-os nátriumkloridos, jódos-brómos gyógyvíz, amely 1958-ban tört fel 1019 m mélyről. A 14 ha-on elterülő Városi Gyógyfürdő mozgásszervi- reumatikus és nőgyógyászati problémák orvoslására megfelelő szolgáltatásaival, nyugodt, rendezett környezetével, bel- és külföldi turisták állandó üdülőhelye. Különböző méretű és hőfokú szabadtéri úszó-, gyógy- és tanmedencéi és pancsoló medencéje, valamint két csúszdája valamennyi korosztály igényeinek megfelelnek. Fedett fürdője pedig már a legmodernebb kialakítással készült, két gyógymedencével, szaunával, rendelkezik. A folyamatos orvosi felügyelet mellett szakorvosi rendelés is folyik. Nyugodt körülmények között várhat gyógyulást, aki a gyógyszolgáltatásokat – masszázs, víz alatti masszázs, thai masszázs, gyógytorna- igénybe véve mozgásszervi problémákra keres orvoslást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.