2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Ahol kolbászból volt a kerítés

5 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/37806"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Ut-03.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></strong> Bár a külföldi kiállítók valóban mindent megtettek annak érdekében, hogy a látogatók felfigyeljenek rájuk, álljunk ellen a csábításnak és nézzünk körül a hazaiak háza táján! Látnivalóban itt sem volt hiány.</p><p>

 

ut 03.thumbnail Bár a külföldi kiállítók valóban mindent megtettek annak érdekében, hogy a látogatók felfigyeljenek rájuk, álljunk ellen a csábításnak és nézzünk körül a hazaiak háza táján! Látnivalóban itt sem volt hiány.

 

ut 03.thumbnail Bár a külföldi kiállítók valóban mindent megtettek annak érdekében, hogy a látogatók felfigyeljenek rájuk, álljunk ellen a csábításnak és nézzünk körül a hazaiak háza táján! Látnivalóban itt sem volt hiány.

csaba1.thumbnail Ha nem is teljesen, de legalább részben valóban kolbászból volt a kerítés a csabaiaknál. Négyszáz csapat nagyjából 4 – 4 és ½ tonna kolbászt készít majd Békéscsabán, október 28. és 31 között a Kolbászfesztiválon – mondta el Uhrin Zoltán, a Csabai Kolbászklub Egyesület elnöke. Lesz sok disznóvágás bemutató, érkeznek versenyzők Szlovákiából, Szlovéniából, de a környékbeli városokból is. A készítés valójában egy nagy játék, színes kavalkád, a csabaiak roppant büszkék erre az évszázadok alatt kiérlelt hagyományra. A versenyművek sorsáról szakemberekből, ismert személyiségekből és az eddigi győztesekből álló zsűri dönt. Az első díj százezer, a második 80, a harmadik 50 ezer forint lesz. A friss és a száraz kolbászok külön versenyeznek. A szaktudás ugyanis a száraz kolbászoknál mutatkozik meg jobban, mert a minőséget a füstölés, a tárolás erősen befolyásolja. (http://www.kolbaszfesztival.eu/)

sodar.thumbnail Nem vállalkozhatunk annak eldöntésére, hogy a csabai vagy a gyulai kolbász a híresebb, finomabb? Aki kíváncsi rá, menjen el március 19-21. között Gyulára, akkor lesz a Kolbász- és sódarmustra. Kitűnő alkalom kínálkozik, hogy beszerezzük Húsvétra az ilyenkor elengedhetetlen finomságokat. Itt is lesz a disznóvágás, kolbászkészítési, ételkészítési valamint a bor és pálinka bemutató. A Gyulai Kolbász és Sonkatúra a hagyományos ízek, illatok világába ad betekintési és ismerkedési lehetőséget. Útvonala a várkertből, több városi helyszín érintésével, a Kétegyházi útig, a gyulai húsipar történetét bemutató, kiállításig vezet. Bemutatkoznak a „Kolbászlovagok", ott lesz a zöldségfaragás többszörös világ- és olimpiai bajnoka és a gyerekek sem maradnak szórakozás nélkül. A rendezvény látogatása ingyenes. (http://www.sodarmustra.hu/)

morahalom1.thumbnail A nagy „kolbászolások" fáradalmait kipihenhetjük a hazavezető úton, akár a Mórahalmi Gyógyfürdőben is. „Homokország" fővárosa ad otthont a tíznapos Homokháti Fesztiválnak, de a Szent Erzsébet fürdő önmagában is megér egy látogatást. Van itt termál, fedett és nyitott medence, négy méter széles családi csúszda, pezsgőfürdő és minden egyéb, ami a gondtalan pancsoláshoz kell – kicsiknek és nagyoknak. A gyógyhatású víz elsősorban a térd- és vállizületi megbetegedésben szenvedőknek hoz enyhülést. A kirándulást a környéken termő gyümölcsök, homoki borok teszik még élvezetesebbé. (http://www.homokország.hu/)

jaszber.thumbnailNem volt se zene, se sör, se tánc, mégis állandóan tömeg állt a Jászság Kistérség bemutatója előtt. A jászberényi Tourinform irodavezetője, Patakiné Kocza Anita kezén, karján egy furcsa állat mászkált, egy madagaszkári bütyköscsótány. Ilyet bizony nem mindennap láthatunk. A kiállításon a kistérség 18 településének képviselői jelentek meg. A vidék fő vonzereje a népművészet, a néphagyomány, ami különösen a Jászok Világtalálkozóján mutatkozik meg a maga teljességében. Az idén ezt a legkisebb jász településen, Jászágón rendezik majd meg. Csúcspontja a Jászkapitány választás lesz, június 12-én, amikor az új kapitány iszik Lehel kürtjének másolatából. Ezen kívül is sok fesztivál zajlik errefelé: Tarlófesztivál, Hagymafesztivál, Szüreti Fesztivál. A XX: Csángófesztiválra a világ minden tájáról várnak vendégeket. A 31 éves Jászberényi Állat- és Növénykert az ország egyetlen – nem megyeszékhelyen működő – állatkertje, innen jött a csótány. Az állatok etetése itt minden nap a közönség előtt történik. (http://www.jaszberenyzoo.hu/)

card.thumbnail Akiknek utazási kedvét esetleg az árak fognák vissza, azok számára jó hírünk van! Országjárásunkhoz valóban kitűnő társnak bizonyul, nagyszerű segítséget jelent a Magyar Turizmus Kártya (Hungary Card) és a hozzá tartozó katalógus, a 20. évfolyamába lépő Hungary Info. A kártyával közlekedési, kulturális, szállodai és éttermi szolgáltatásokat vehetünk igénybe – jelentős kedvezménnyel. A közel 200 oldalas katalógus ajánlatai közül a leginkább figyelemre érdemes például, hogy segítségével igényelhetünk MOL Green Kártyát, mellyel hat forinttal olcsóbban tankolhatunk, féláron juthatunk Budapest kártyához és még a Karya Tour Hungary Utazási Iroda is engedményt ad az áraiból. De nézzünk egy – korántsem teljes – felsorolást, mit vásárolhatunk olcsóbban a Hungary Card segítségével: vonat-, hajó- és buszjegyet; autópálya matricát; strandbelépőt; színházjegyet; útikönyvet, mindezeken felül még szállodák, panziók, éttermek sokasága ad árkedvezményt a kártya tulajdonosainak, szerte az egész országban. (http://www.hotelinfo.hu/)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.