2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Rendőri balhék nélkül értek véget a március 15-i pártrendezvények

5 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/37907"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/ov20100315.thumbnail.jpg" border="0" alt="A Fidesz gyűlése Foto:Pelsőczy Csaba" title="A Fidesz gyűlése Foto:Pelsőczy Csaba" width="100" height="63" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A Fidesz gyűlése</strong> <font size="1">Foto:Pelsőczy Csaba</font></span></span>Azoknak volt igazuk, akik arra szavaztak: a rendőrség nem fog provokálni, így balhék nélkül telik el a mai nap. Ez szerencsére beigazolódott. <p>

a fidesz gyűlése foto:pelsőczy csabaA Fidesz gyűlése Foto:Pelsőczy CsabaAzoknak volt igazuk, akik arra szavaztak: a rendőrség nem fog provokálni, így balhék nélkül telik el a mai nap. Ez szerencsére beigazolódott.

a fidesz gyűlése foto:pelsőczy csabaA Fidesz gyűlése Foto:Pelsőczy CsabaAzoknak volt igazuk, akik arra szavaztak: a rendőrség nem fog provokálni, így balhék nélkül telik el a mai nap. Ez szerencsére beigazolódott.

Az MDF rendezvényén a Jókai téren több újságíró volt jelen mintegy száz százötven, mint MDF szimpatizáns. Láthatóan Bokros Lajos mindent elkövetett, hogy a pártot tovább erodálja, mert beszédében is a közgazdasági szadizmusát képviselte. Nem átallotta kiemelni: 1848 és a vizitdíj elleni népszavazás párhuzamba állítsával, hogy az emberek most nem tudják mire szavaznak, mi az érdekük. (Természetesen az, hogy utolsó fillérüket is adóba befizessék a reforman nevezett szabad rablás ürügyén..) Mindenesetre azt kell mondani, az emberek értékükön kezelték a dolgokat.

Demszky Gábor és a szokásos meglehetősen szinvonaltalan műsor a hagyományos színhelyen került sorra a Március 15.-e téren. A lebonyolítás is a szokásos volt, magán biztonsági szolgálat és esernyők, valamint rendőrsorfal védte vaskordonnal, nagy távolságból. A kordonon kivul nagyszámú közönség igen fegyelmezetten zajongott. Ha valaki közelebb ment, es elkezdte rázni a vasrácsot, a tömegből kivált kis csoportok békésen hátravezették ezeket. Több esetben lehetett látni, hogy szintén a tömegből egyesek valakiktöl tárgyakat (tojást?, kockakövet?) szedtek el és a dunába donbták. A rendőrtség bár nagy erőkkel volt jelen, de moderálta magát, a kamerázáson kívül szerencsére semmit sem csinált.

Teljesen lényegtelen volt – nem is lehetett hallani a zajtól – Demszky mit mondott. A tömeg csak akkor csapott át helyeslésbe és tapsba, amikor a jelenlego Főpolgármester Ur bejelentette, nem folytatja a ciklus vége után politikai karrierjét.

Az MSZP rendezvéányét szintén a helyén kezelte a tömeg. Akik jelen voltak azoik ki tudja honnan összeszedett szimpatizánsok, akik rendőri felvezetéssel buszon érkeztek. Igy volt vagy 400-500 fős "tömeg". Dupla biztosítás volt, a külső gyűrűben rnedőrökkel, akik meglehetősen normálisan bántak az emberekkel. (Ellentüntetőket is átengedtek, akik röplapokat akartak osztogatni. Őket az MSZP saját magán biztonsági szolgálatának emberei penderítették ki…) Később civil rendőrökkel és civilruhás pingvinmellényes biztonságiakkal(Rendőrökkel?) igyekeztek felhizlalni a tömeget. Sikertelenül, mert a ló – szerencsére nem a rendőrló – lába nagyon kilógott a szegfű alól.

A Jobbik az Arany János utcától kezdve a Deák tér fele tartotta redezvényét. Látható rnedőri jelenlét nem volt, csak egy egy kamerás rendőr bukkant fel. A tömeg példásan fegyelmezetten viselkedett, mintegy 9-10 ezren lehettek. A helyszínen voltak a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvédei külön feliratós láthatósági mellényben, ha rendőri attrocitás lenne. De szerencsére nem volt.

Hasonlóan de rendőri jelenlét teljes -legalábbis szemmel látható – hiányában került sorra a FIDESZ kampány nyitó naggyűlésére a budavára alatti Dózsa György téren. A problémát csak a nagy tömeg jelentette, voltak csoportok, akik a pályaudvarok felől egy egy település táblája alatt vonultak, mintha a csíksomlyói búcsúban induló keresztalják lennének.

Láthatóan a belső szervezők és a nagyon áramvonalasan működö FIDESZ által felkért biztonságiak úgy végezték a dolgukat, ahogy kellett volna mindenhol. Az embereknek most ki tudja miota először megadatott a félelem nélküli ünneplés lehetősége. A naggyűlés után, mint szokás a családok a belváros felé vették az irányt és bekapcsolódtak a Lánchíd környékén és a hídon rendezett március 15-i programokba.

Még érdemes pár szót ejteni a reggeli zászlófelvonásról a Kossuth Lajos téren. Itt bizony taplig vasban volt a környék. Megpróbálták az embereket hallástávolságon kívülre szoritani, a téren körben rendőrségi emberek posztoltak. Aki beakart menni, annak személyi motozáson kellett átesnie, amit Tüzszerész felirattal (álca a javából, talán megint magán biztonsági szolgálat volt?) ellátott ruhában detektoros kapunál motozták, csigalasusággal. Valaki az egyik kapura Checkpoint Gyurcsány feliratot kerített. A kivul rekedtek az ilyenkor szokásos jelszavakat skandálták, a kormányfőre célozva libás kendőket is lobogtattak. A reggeli TV közvetítésben meg nagyon igyekeztek, hogy se a skandálásuk, se a képük ne kerülhessen adásba. A hirek szerint a rendőrség itt sem provokált komolyabban, előállítás, az ilyenkor szokásos rendőri attrocitás nem történt.

A Mzeumkerti únnepség színvonala vitatható. De itt nem volt rendőri jelenlét, nem voltak a nomenklatura emberei. Ezert balhé sem volt. Mintegy 4000-5000 ember, más források szerint kevesebb nézte végig a programot.

Eddig békés ünnepünk volt. 2010-03-15 17:41:29 -ig, reméljük így is marad. Az emberek készülnek a rendszer(?)- kormányváltásra. És reménykednek. Ami szomorú, hogy a főáramlatú média tudósításaival lehetnek játszani szokás szerint: Vajom mennyi belőlük az igaz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.