2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Nagyot vállaltunk

6 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/37949"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Szeg-cim.thumbnail.jpg" border="0" width="73" height="100" /></a></span></strong> Még szereposztást sem hirdettek, de máris van olyan előadásuk, ahol a jegyek hetven százaléka elkelt. Önmagában ez az adat is elegendő annak igazolására, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok különleges helyet foglal el Magyarország és Európa nyári rendezvényei sorában.</p><p>

 

szeg cim.thumbnail Még szereposztást sem hirdettek, de máris van olyan előadásuk, ahol a jegyek hetven százaléka elkelt. Önmagában ez az adat is elegendő annak igazolására, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok különleges helyet foglal el Magyarország és Európa nyári rendezvényei sorában.

 

szeg cim.thumbnail Még szereposztást sem hirdettek, de máris van olyan előadásuk, ahol a jegyek hetven százaléka elkelt. Önmagában ez az adat is elegendő annak igazolására, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok különleges helyet foglal el Magyarország és Európa nyári rendezvényei sorában.

batyai.thumbnail Második ötéves ciklusát kezdi meg idén Bátyai Edina, a Játékok igazgatója, hiszen újabb öt évre kapta meg kinevezését. Eddig minden évben végeztek felmérést a látogatók körében: mit szeretnének a jövőben látni – és a kívánságok ismeretében terveztek. Most is ebből indultak ki és ennek lett az eredménye, hogy a 2010-es évadra – ahogy ő mondta – „nagyot vállaltunk." A korábbi évektől eltérően most négy saját produkciót mutatnak be, olyan sztárok is fellépnek, akik még sohasem játszottak a Dóm-téren, valamint két olyan rendező – Novák Eszter és Bagó Bertalan – is felkérést kapott, akik eddig nem rendeztek itt.

kess.thumbnail A Játékok művészeti vezetője, Kesselyák Gergely szerint egyfajta művészeti hitvallásukká vált, hogy nem panaszkodnak, inkább megoldani szeretnék a problémákat. A gazdasági válság hatását nézőket vonzó előadásokkal igyekeznek kiegyenlíteni. Másik hitvallásuk: a minőség és a népszínmű nem ellentétes egymással! Így állt össze az idei műsor. A szereposztásnál senki sem volt „elég jó". Nem számít, mibe kerül, a legjobb legyen! Carmen legyen fiatal, tudjon jól játszani. A My Fair Lady-ben nagy társulatok nagy egyéniségei dolgoznak együtt. Az előadásban az erőteljes tömegjelenetek, a látványos show-elemek lesznek meghatározók, amire alkalmat is adnak a darabban a színes forgatagok, a piactéri, a báli és a lóverseny jelenetek. A Hair-ben a mellékszerepeket is fantasztikus színészek játszák. Az Operett – Opera Gála szárvendége Miklósa Erika lesz, mellette az Operettszínház kiválóságai kalandozhatnak más műfajban.

akos.thumbnail Kovács Ákos már huszonkét éve ír dalokat, ad ki lemezeket. Ebben az évben a Szabadtéri Játékok egy különleges „nulladik" nappal, az ő szuperkoncertjével kezdődik., a századik születésnapját ünneplő Délmagyarország című lapot köszöntik. Fellép ekkor két ugyancsak híres együttes, a Magna Cum Laude és a Tankcsapda, az Ákos – koncertre az est záró részében kerül majd sor. A Szabadtéri játékok történetében először fordul majd elő, hogy színpad lesz, nézőtér nem. Ez egy igazi rock – produkciónak ígérkezik, amivel a műfaj minden kedvelője elégedett lehet. Egyben pedig az Ákos – országjáró turné első állomásának is tekinthető.

szetey.thumbnail Megerősítette mindezt Szetey András, a Délmagyarország főszerkesztője is, kiegészítve még azzal, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok és az újság közötti, sokszínű együttműködés egészen 1933-ig nyúlik vissza. Ebben az időben a napilap magánvállalkozásként segítette a második éve megrendezett fesztivált, mert akkoriban a kultúra és az újságírás még sokkal közelebb állt egymáshoz. Ezt szeretnék most feleleveníteni. A lap pont a koncert napján, május 22-én ünnepli századik évfordulóját az első évfolyam 1. száma megjelenésének. Az előszavát Mikszáth Kálmán írta. A regionális lapok közül ez a legöregebb, az országosak között is csak két öregebb van nála.

zsur.thumbnail „Nyár – Szeged – néptánc" olyan értékek halmozódását jelenti már évek óta, amit nem szabad kiaknázatlanul hagyni. Nagyon ügyel erre Zsuráfszky Zoltán, a Dózsa című tánckrónika rendező – koreográfusa. Dózsa serege nemzetközi volt, a táncosok is azok lesznek. Az első csatában egy török katonai együttes is fellép, mellettük majd szlovák, orosz, román, szerb együttesek táncosait, zenészeit láthatjuk. A XXIV. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál gálájaként színre kerülő előadás annak a hagyománynak a folytatása, ami 2008-ben a Benyovszky-val kezdődött. A látvány, a díszlet, a 2-300 előadó miatt óriási súlya lesz a bemutatónak. Eredeti középkori helyszínt építenek fel. Nagyon bíznak abban, hogy az előadás „kitart" néhány évig, hiszen 2014-ben lesz a felkelés ötszázadik évfordulója.

kero.thumbnail Kerényi Miklós Gábor már tíz éve nem rendezett operát, noha az a véleménye, hogy az opera rettenetesen fontos. Az igazán nagy, tömeges sikerű színház az olasz opera volt – és az is marad. Most a Carmen-t állítja színre, mely „élmény" opera lesz Szegeden, de nagyon színházasított formában. Korban, hangban megfelelő szereplőket kerestek, akiknek százötven méter távolságból is süt a személyisége és elhisszük neki: ő Carmen, ő Don José. A mai, XXI. századi embernek is át kell élni általuk a szerelem, a szabadság, a füstös erotika érzését. Földrengés utáni állapot jelenik meg a színpadon, az indokolja, hogy ott vannak katonák. Rendet kell tartani. Ám a szerelem, a férfi – nő közötti harc túlnő a külvilág feszültségein.

bago.thumbnail Magyarország legnagyobb színpada és nézőtere különleges feladat és felelősség Bagó Bertalan számára is. A Hair előadása több szempontból is érdekesség, mi több – különlegesség lesz. A musical még sosem szerepelt a Dóm téren, most fantasztikus szereposztással kerül színre. Bagó – akinek egyik előadását beválogatták Pécsen az idei POSZT versenyprogramjába – még sosem rendezett a Dóm téren. A darabról úgy érzi, a történet ma is rendkívül aktuális, mert a világ több pontján most is lövik egymást fiatal emberek. A történet visszatekintés, a mából nézzük a múltat, de úgy, hogy bármikor megtörténhet ugyanaz velünk is, ahogyan apáink generációjával megtörtént. A rendező a hatvanas évek világát szeretné megjeleníteni a színpadon, az előadás a mai kort és körülményeket is ábrázolja majd. Látványos tömegjelenetekre, és vetítésekre is számíthatnak a nézők.

berger.thumbnail A főszerepet, George Bergert a hazai musicaljátszás legnépszerűbb sztárja, Dolhai Attila alakítja, Sheila a lenyűgöző orgánumú és bájos Peller Anna, Bukowski a Vígszínház fiatal és népszerű művésze, Szemenyei János, Woof pedig Kerényi Miklós Máté lesz, aki a Szentivánéji álom Puck-jaként vált Szeged kedvencévé. Érdekesség, hogy ők négyen egy osztályba jártak a Színművészetin, sőt Bagó Bertalan tanította is őket. További szerepekben láthatjuk a Budapesti Operettszínház művészeit, valamint két zalaegerszegi színészt is. A rendező alkotótársa, dramaturgként Bereményi Géza, az előadás díszletét Vereckei Rita, jelmezeit Túri Erzsébet, a koreográfiát pedig Román Sándor álmodta színpadra.

(http://www.szegediszabateri.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.