2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Windows XP hamarosan csak TűzRókával netezhet

4 perc olvasás
  <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/38107"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/ie9testdrive.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="59" /></a></span>A Microsoft Windows-verzióinak története azt az utat követi, hogy a verziók sorra jönnek ki a fejlesztőműhelyből, de rendre csak a többedik szervízcsomag után válnak igazán éretté. Mire ez bekövetkezik, a Microsoft be is fejezi a verzió támogatását. Néha nem is csak a hibajavítás tekintetében, hanem a kiegészítő programokat paraméterezik úgy, hogy ezen, a gyártó által immár leírt verzión nem működik.</p><p>

 

ie9testdrive.thumbnailA Microsoft Windows-verzióinak története azt az utat követi, hogy a verziók sorra jönnek ki a fejlesztőműhelyből, de rendre csak a többedik szervízcsomag után válnak igazán éretté. Mire ez bekövetkezik, a Microsoft be is fejezi a verzió támogatását. Néha nem is csak a hibajavítás tekintetében, hanem a kiegészítő programokat paraméterezik úgy, hogy ezen, a gyártó által immár leírt verzión nem működik.

 

ie9testdrive.thumbnailA Microsoft Windows-verzióinak története azt az utat követi, hogy a verziók sorra jönnek ki a fejlesztőműhelyből, de rendre csak a többedik szervízcsomag után válnak igazán éretté. Mire ez bekövetkezik, a Microsoft be is fejezi a verzió támogatását. Néha nem is csak a hibajavítás tekintetében, hanem a kiegészítő programokat paraméterezik úgy, hogy ezen, a gyártó által immár leírt verzión nem működik.

Ezt a folyamatot követhettük szemmel, a házi PC-k operációs környezetei közül, a 16 bites világban a Windows 3.1(1), majd később a Windows '98 esetében. Nyilvánvalóan nem csak ezek a verziók léteztek házi gépeinket megcélozva, de a Windows 3.0, vagy az Me nem igazán tekinthető egyébnek, mint valami sajátos marketingkísérletnek. Majd jött a Windows XP, melyet kezdetben, mi tagadás, kis fanyalgással fogadtak sokan, de ami mégis bebizonyította, hogy érdemes a figyelemre. Elterjedtségét és kedveltségét még a Microsoft is elismerte azzal, hogy egy 2008-as bejelentés alapján az eredetileg 2011-re tervezett támogatási végdátumot három évvel megnövelte. A vele használható alkalmazások esetében ez úgy tűnik, mégsem lesz teljesen így.

Az Internet Explorer esetében biztosan nem, mivel annak az új, ősz óta egyre gyakrabban emlegetett, majd a fejlesztőktől mostanság bemutatott, 9-es verziója a jelenlegi tervek szerint nem lesz életképes a Windows XP-n. Így az a 2014 lehet, hogy mégis inkább csak 2011 lesz a valóságban. Már akkor, ha nem 2014-et írunk addigra, mire az IE9 stabilan működőképessé válik. A képességeiről a http://ie.microsoft.com/testdrive/ címen szerezhetünk benyomásokat, ahonnan a betekintő (Platform Preview) is letölthető. Ami az XP-t illeti, számos hibajavítás érkezhet még addig, míg kivonják a támogatottsági körből. Legyen az akár egy, akár négy év még. Ez pedig alighanem sokat fog segíteni abban, hogy az XP kitartson a gépeken még jó pár évig.

Mert nem biztos, hogy az emberek tömegesen szaladnak gépet is cserélni, ha a Windows 7 nem bizonyul életképesnek a jelenlegi vason. De operációs rendszert sem feltétlenül cserél az, aki végre beállította a kedvére való munkakörnyezetet, és a gép teljesen megfelel arra a célra, amire használni szeretné. S persze, azzal is számolhat valaki, hogy addig az XP-t szeretné használni, míg ki nem derül, hogy a Windows 7 beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. Mondjuk a 2. szervízcsomagja után, melytől a kibocsátás utáni súlyosabb hibák javításainak hibajavításai már bizton várható. Ahogy tulajdonképpen szinte semmit nem vesztett az, aki az XP ezzel az új 7-es Windows-zal kívánja leváltani a köztes kísérletek kihagyásával.

Az internet azonban az IE9-től függetlenül sem lesz zárva. A FireFox-ot fejlesztők ezideig ugyanis nem jelentették be, hogy az amúgy is egyre népszerűbb böngésző ne támogatná a Microsoft által felejtősnek ítélt operációs rendszert. Így az, aki bármilyen okból, nem szeretne áldozni új gépre, új operációs rendszerre, nyugodtan használhatja a jelen ismereteink szerint a TűzRókát. Már csak azért is, mert ez egy valóban platformfüggetlen böngésző. Így annak sincs akadálya, hogy valaki különböző operációs rendszereken rendezzen be magának hasonló, vagy akár azonos internethasználati környezeteket. Vagy például a Google Chrome is elérhető Mac-re vagy Linux rendszerre. Mert a világ inkább ebbe az irányba halad. Nem féltétlenül az IE eddigi verziói által fémjelzett platform-röghöz kötött, nem egyszer hibakátyúkkal is veszélyesebbé tett, szűk ösvényen araszolva.

Andrew_s

 http://www.v3.co.uk/v3/news/2259724/xp-support-ie-microsoft  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.