2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Cigányság Világnapja – 2010. március 19.

2 perc olvasás
<p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/38176"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/rom-wrc.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>Dr. Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának gondolatai a Cigányság Világnapja alkalmából.</p><p>

 rom wrc.thumbnailDr. Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának gondolatai a Cigányság Világnapja alkalmából.

 rom wrc.thumbnailDr. Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának gondolatai a Cigányság Világnapja alkalmából.

 

  spacer
    Március 19-e szimbolikus ünnep a roma közösségek életében. E napon a cigány közösség arra emlékezik, hogy a hagyomány szerint egykoron ezen a napon indultak tovább a romák a téli szálláshelyükről vándorolni .
E nap azonban mára új jelentéstartalmat is kapott. Az 1990-es évek közepétől – a diszkrimináció és a megélhetés kényszere miatt – sok roma honfitársunk indult útnak addigi életét, összegyűjtött javait feladva a jobb élet reményében Nyugat-Európába és a tengerentúlra.

Napjainkban a gazdasági és társadalmi válság együttes hatásaként a szélsőséges, kirekesztő nézetek egyre erősödnek. A magyar közbeszédben az elmúlt húsz évben sem alakult ki egységes és erős konszenzus a kirekesztő, diszkriminatív megnyilvánulások ellen. A romák sérelmére elkövetett gyilkosságsorozat hatásaként, valamint a sajtóban, az interneten és ma már az utcákon is eluralkodó gyűlölethullám miatt a cigány közösség tagjai körében sokan érzik úgy: maguk és családjuk biztonságáért kell aggódniuk saját szülőföldjükön.

Közös felelősségünk, hogy aktívan, a mindennapokban is arról biztosítsuk a roma polgárokat, hogy március 19-e ma már csupán emléknap, egy régi hagyomány ünnepe, nem kell többé vándorolniuk , menekülniük saját hazájukból.

E gondolatoknak fokozott aktualitást ad az tény is, hogy alig két nappal később március 21-én a Faji Megkülönböztetés Elleni Nemzetközi Küzdelem Napjáról emlékezünk meg, amely szintén arra figyelmeztet: mindannyiunk felelőssége, hogy az emberek egyenlő méltóságát soha többé, senki ne vonhassa kétségbe bőrszínük, származásuk alapján.

Bízom benne, hogy ennek az emléknapnak az üzenete eljut mindazokhoz, akik a hétköznapokon közönnyel figyelik az országban zajló kirekesztő folyamatokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.